Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Георгиев, БМЧК - Бургас: Щастлив съм, че мога да помагам на хората


Христо Георгиев е областен координатор на Младежкия червен кръст в Бургас. Той е част от организацията от близо 7 години и споделя, че се е запали по червенокръстката идея по време на обучение по първа долекарска помощ. Сега той е обучител и споделя, че е щастлив от това, което прави: 

"Обикаляме бургаските училища и учим връстниците си как да помагат при оказване на първа помощ. Имат голям интерес към темите, правим лекции и демонстрации. Това са полезни знания за всеки и те могат да спасят човешки живот! Ние от БМЧК се включваме в много акции, хората ни приемат много добре и ни окуражават да продължаваме в тази посока!"

Организацията на БМЧК - Бургас има 280 членове и 220 доброволци. Те са обединени в 10 клуба, 5 от тях са в Бургас, а другите са в Айтос, Карнобат, Несебър, Сунгурларе и Царево. Младежите в тях работят заедно по интереси – пръва помощ, здарвна просвета, социално – помощна дейност и екология. За младите хора голям стимул е да учат, да се развиват и да работят със съмишленици. 

Доброволците в организацията са основната движеща сила при порвеждането на дарителски кампании, които се организират от БЧК и целят да помагат на деца от уязвими групи и социално – слаби граждани. 

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Площад „Св.св. Кирил и Методий“ в Поморие става пешеходна зона

От утре  площад „Св.св. Кирил и Методий“ ще е затворен за движение на пътни превозни средства и става част от пешеходната зона на гр. Поморие. Налага се промяна в маршрутните разписания на градския транспорт с линии № 1, № 2 и № 4, както следва: - До 17:00 часа автобусите ще се движат по сегашния си маршрут (крайна спирка „Руски паметник“), като..

публикувано на 30.05.24 в 11:00

С 65 000 лева чистят речни корита и дерета в сливенски села

Около 65 хиляди лева предвижда да отпусне Община Сливен за намаляване на риска от наводнения и предотвратяване на преливането на водни обекти в населените места. Средствата ще бъдат използвани за премахване на растителност, изнасяне на отпадъци, за укрепване и оформяне на бреговите ивици. Работна група, назначена от кмета Стефан Радев, през февруари..

публикувано на 30.05.24 в 09:42
Снимката е илюстративна

Предупреждение към пчеларите: третират с препарат около жп-линията между Черноград и Карнобат

Третиране с препарат в района на железопътната линия между гарите Черноград и Карнобат ще се извършва днес и утре.  Обработката е срещу нежелана плевна растителност.  Собствениците на пчелни семейства следва да предприемат необходимите действия за предпазване на пчелите, предупреждават от община Айтос.

публикувано на 30.05.24 в 09:13

Бургас ще e домакин на форум за енергийна ефективност и зелена енергия

Бургас ще бъде домакин на "Дни на енергийната ефективност и зелената енергия". Те ще се проведат в периода 30 май – 1 юни в Културен център „Морско казино” в Бургас и онлайн. Организатори са Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия.  Основен акцент ще бъде представянето на проекта за първата в..

обновено на 30.05.24 в 09:05

В Ямбол започва кампания за събиране на опасни битови отпадъци

Пролетна кампания за събиране на опасни битови отпадъци организира днес общината  в Ямбол. В акцията няма да се приемат инфекциозна отпадъци и материали с неизвестен състав. Кампанията ще продължи от 10 до 16 часа на паркинга зад сградата на общинска администрация. Ще се приемат  отпадъци като  лекарства с изтекъл срок на годност; живак,..

публикувано на 30.05.24 в 07:51

Изгубени в Котленския балкан туристи бяха спасени след обаждане на 112

Изгубени туристи в Котленския балкан бяха открити, след като операторът ги е локализирал по сигнала на мобилния телефон. От МВР уточняват, че обаждането е осъществено снощи преди 20.00 часа на телефон 112. Благодарение на внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация, изгубените мъже били открити, а тяхното..

публикувано на 29.05.24 в 15:51
Снимката е илюстративна

Затруднен е трафикът по пътя Варна - Бургас, в района на Обзор

Временно движението по пътя Варна – Бургас, в района на Обзор, се осъществява двупосочно в една лента. това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е ремонт на ВиК авария.  Движението се регулира с пътни знаци.

публикувано на 29.05.24 в 09:52