Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Земеделци в Бургаско: Зърно залежава, а идва новата кампания  

Има огромен внос от Украйна на ниска цена, производители остават в протестна готовност

| обновено на 13.03.23 в 13:04


Земеделците в Бургаска област остават в протестна готовност. Те са недоволни от нерегламентиран внос на зърно от Украйна и от залежала българска продукция. Предлаганите изкупни цени са 30% под себестойността им. От сектора твърдят, че не са получили адекватно подпомагане и разчитат на диалог с държавата

"Някои колегите вече протестират, защото има стопанства, които са на колене и не издържат на тежкото положение, в което сме поставени", обяснява зам. председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Складовете в Бургаско са пълни, а идва новата кампания. „Състоянието в бранша навсякъде е плачевно. Не сме продали. Цените са много под себестойност. В момента пшеницата е под 50 стотинки за килограм, слънчогледа е под 85 стотинки, което са цени 20-30% под себестойността ни. Ако ги продаваме на тези цени, ще натрупаме огромни загуби“  

Като причина за това стопаните виждат нерегламентирания внос от страна на Украйна и настояват:

„Дори и да не се спре, това трябва да бъде контролирано, не може да влиза една продукция в България, която е произведена по други стандарти, без да се проверява тя изпълнява ли всички еконорми, всички фитосанитарни изисквания. Тя влиза абсолютно безконтролно, просто защото Европейския съюз е казал, че Украйна е с приоритет“  

В сектор зърнопроизводство подпомагане заради войната в Украйна не е имало, получени са само субсидии от ЕС в размер на 19 лв. на декар за стопанската 2021-2022 година, твърдят от бранша.

Повече чуйте в звуковия  файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли дюни фантоми край къмпинг "Каваци - Север"?

Собственици на имоти, които попадат в района на къмпинг "Каваци – Север" в непосредствена близост до плажната ивица, заведоха дела срещу МОСВ. Те оспорват процедурата от поредното, четвърто обследване на територията за наличието на пясъчни дюни. През последните две години 3 експертни комисии излязоха с 3 различни становища по казуса ...

публикувано на 03.10.23 в 16:17

След година "Лукойл" ще трябва да работи изцяло с неруски петрол

Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се отмени изцяло. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи. Това решиха депутатите окончателно на второ четене днес с промени в Закона за контрол по..

публикувано на 28.09.23 в 16:30

Отложиха делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас

Бургаският административен съд отложи делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас. То е образувано по жалба на „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“ и „Сдружение за зашита на малкия и средния бизнес“. Те са против промените, които предходният Общински съвет в Бургас гласува на сесията през май тази година...

публикувано на 28.09.23 в 15:16

Южното Черноморие - екзотична дестинация за испански и португалски туристи

Туристи от Испания и Португалия ще почиват през следващото лято на българското Черноморие. За тях страната ни се оказва интересна дестинация с топлото море, широките плажове и зелената природа, това съобщи Борис Момчилов, представител на един от най-големите туроператори за България:   „От години работим с испанския пазар, но..

обновено на 28.09.23 в 08:12

Временно е спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП

До началото на октомври ще бъде спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП. Временното ограничение е свързано с реализацията на проекта за миграция на бюджетните плащания към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Това включва и плащанията на публични вземания.  Гражданите и дружествата могат да продължат да..

публикувано на 27.09.23 в 15:44

Качеството на туристическия продукт е големият проблем на бранша

Летният сезон не беше лош, но имахме големи очаквания за него, каза Евелина Пулева , туристически експерт и заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара. По повод днешния Световен ден на туризма тя отчете големия проблем на бранша, а именно липсата на качествена услуга.  "Все още не са готови данните за летния сезон и не може..

публикувано на 27.09.23 в 11:52

Ямбол с награда в областта на туризма

Град Ямбол е удостоен с отличие за  "Прилагане на добри практики за устойчив растеж на туризма в общината" за 2023 година, съобщават от общината. Наградата бе дадена на официална церемония по случай Световния ден на туризма.  Сред причините за отличието са изграждането на 55-метров пилон с националното знаме на хълм Боровец, възстановяването на..

публикувано на 26.09.23 в 16:57