Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Недостигът на работна ръка - в "Експертът говори"

С един показателен виц започваме предаването. Седят си три джуджета от приказките на централната алея в „Слънчев бряг“ и играят карти. Хората са свикнали на всичко в този комплекс и не обръщат внимание. Един чужденец не издържал и ги попитал:

-  Абе, какви сте вие?

-  Ами, ние сме седемте джуджета.

-  А защо сте само трима?

-  Нема персонал, бате…

Недостигът на работна ръка вече се усеща в почти всички браншове, а като че ли по тази тема нищо не се говори и не се прави. Какви са проблемите и какво може да е решението? Наш събеседник ще е доскорошният директор на бургаското Бюро по труда Живко Янакиев. Това е предаването „Експертът говори“. До 12 – с Теодора Кралева и с мен, Мариян Иванов. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Геотермалната енергия като начин за отопление и охлаждане на сгради

Геотермалната енергия може да се използва като алтернативен начин за отопление и охлаждане на сгради. „Това е източник, който е възобновяем, с нулев въглероден отпечатък. Това е нещо, на което България е много богата дори имаме находища на геотермална енергия, топли минерални води с температура дори 150 градуса, така че България е една от..

публикувано на 06.06.23 в 15:34

Програма „ELENA“ в подкрепа за енергийно ефективни проекти

Програма „ELENA“ (European Local ENergy Assistance) предоставя безвъзмездни средства на публични и частни организации. Тя може да се използва за устойчиви инвестиции в енергийната ефективност и възобновяемата енергия, насочени към сгради и иновативен градски транспорт. Чрез нея може да се финансират проекти за обновяване и изграждане на..

публикувано на 06.06.23 в 13:56

Община Поморие хвърли ръкавицата към бизнеса за многоетажния паркинг

Община Поморие е разработила проект на многоетажен паркинг. През последните години при всяко обществено обсъждане, включително и за синята зона, идеята се лансира от граждани. Този път кметът Иван Алексиев хвърли ръкавицата към бизнеса по време на среща в морския град с хотелиери, туроператори, концесионери, собственици на заведения и къщи за..

публикувано на 06.06.23 в 11:53

Геотермалната енергия на фокус в "Ескпертът говори"

Използването на алтернативни източници на енергия е тема, която става все по-актуална. Една от причините за това е и че е сред приоритетните цели на Европейския съюз. Една част от средствата, които ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост, ще бъдат предназначени именно за подобни проекти.  Използването на геотермална енергия все..

обновено на 06.06.23 в 10:03
Снимката е илюстративна.

Има недостиг на кадри в строителния бранш, свързан с енергийната ефективност

Наблюдава се недостиг на кадри в строителния бранш, особено в сферата, свързана с внедряването на методите за енергийна ефективност. Това показва проучване на „Маркет Линкс“ сред около 100 фирми в цялата страна. Основната причина е, че няма достатъчно обучени професионалисти. Над 80 % от фирмите твърдят, че са напълно готови в организационен план,..

обновено на 06.06.23 в 08:41

Организират пътешествие по море до КТК "Ченгене скеле"

Посещение по море до културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ ще се проведе днес, съобщават от Община Бургас. Приключението ще е с кораб „Анастасия“ до рибарското селище. Отплаването е от Магазия 1 в 11.00 часа.  Комплексът се намира до едноименното рибарско селище и в него, в три експозиционни къщички, са представени рибарските традиции...

публикувано на 04.06.23 в 08:00

Нестинарските игри привлякоха хиляди туристи в странджанското село Българи

И тази година традиционните нестинарски игри в чест на „Св. Св. Константин и Елена” привлякоха вниманието на хиляди туристи, съобщиха от Община Царево. Празненствата от години се организират в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато по стар стил е денят на светиите. Програмата на празника започна сутринта с тържествена литургия за..

публикувано на 04.06.23 в 07:28