Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мария Аврамова: Зумба е фитнес за душата и тялото

| обновено на 17.03.23 в 16:17

Зумба тръгва от Колумбия. Идеолог на танцовия фитнес е Антонио Перез. През 1990-те години при провеждането на клас по аеробика той забравя да вземе със себе си касетата с музиката за неговата хореография. За да не провали обучението, решава да импровизира, като използва традиционни салса и меренге ритми от касетите, които носи със себе си. Нетрадиционният клас по аеробика полага основите на зумбата. Новият танц се възприема добре в родната му Колумбия като дори световната поп звезда Шакира  го наема за хореограф на албума ѝ Pies DezcalsosПрез 2000 г. Перез решава да отвори нова страница в своя живот и се мести в САЩ, където смята да сбъдне американската мечта. Със съмишленици лицензира зумбата. 


Днес се смята, че зумба се преподава в 75 страни в света от над 20 000 инструктори. Сред тях е и бургазлийката Мария Аврамова. Тя прелива от заразителна енергия-ще го потвърди всеки, който е бил част от нейните класове или партита. Когато не преподава на най-малките в бургаското училище "Константин Преславски", тя води тренировки в Дома на нефтохимика, повишава собствената си квалификация или предава своите умения на други запалени по зумбата. 

Зумба е фитнес и за тялото, и за душата, казва тя:

"Понякога упражненията са така натоварващи, че успяват да ангажират цялото тяло. И като кардио, но и като адреналин, който вдига настроението, сваля стреса, сваля и килограмите, ако сте редовни-един път в седмицата, ако идвате, няма как, то е само за тонус, но има такива, които идват редовно и постигат много добра форма."


Много от посетителите, които идват в часовете по зумба са хора, които са натоварени в работата си и идват, за да се разтоварят. Казват, че са щастливи, че са открити ли този вид фитнес, споделя Аврамова. 

Самата тя отначало се занимава с аеробика. Във времето, когато завършва средното си образование, става модерна професията на туристическия аниматор. "Това е човек, който пресъздава атмосфера, настроение по време на туристическия сезон в хотели и ваканционни селища. Правила сам го и у нас и в чужбина, и може би този опит ме накара да се ориентирам в преподаването на зумба и да изкарам първия си курс. Беше ви трудно, но въпреки това и приятно, защото знаех, че това мога да го правя и го правя с цялото си сърце", връща лентата назад бургазлийката. Смята, че е сбъднала всичките си зумба мечти. Танцувала е с Бето Перез, правила е зумба парти на остров Света Анасатсия. Предстои й участие в зумба фитнес фестивал в Римини. 


Мария Аврамова е първият лицензиран зумба инструктор в Бургас и член на Международната мрежа от зумба инструктори. Участва в мастър класове и фитнес фестивали в Бургас и други градове. Танцьор и изпълнител в множество спектакли и проекти на танцовата компания „Дюн“. Главен хореограф е на 24-тия и 25-тият национален конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига“. Работи и в сферата на туристическата анимация като супервайзер хотелска анимация за големи туроператори. В момента е преподавател в училище "Константин Преславски" в Бургас. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Баба Ема от Сливен празнува 100 с песен по Пенчо Славейков

Столетницата Емилия Петкова посрещна вековния си юбилей в Дома за стари хора в Сливен, съобщават от Общината. Тя отпразнува 100-ния си рожден ден заедно със служителите, приятелите и родствениците, които продължават да се грижат за нея. Сред гостите на тържеството бяха кметът Стефан Радев и заместникът му по хуманитарни дейности Пепа Чиликова...

публикувано на 05.06.23 в 16:34

В приказния свят на изделията на Даниела Петрова

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 04.06.23 в 18:00
По скалите.

"Радио - айляк" на 2 юни:

В петъчното ни предаване „Радио – айляк“ Ви срещаме със Станимира Делева и нейната книга, която издава Зелени Балкани  - „Отговорно практикуване на спортове и дейности на открито“. Официалното ѝ представяне предстои след седмица, в дните между 9 и 11 юни в Сливенския Балкан. Кои са спортовете, описани в ръководството и към кого са насочени..

публикувано на 02.06.23 в 10:28

Кулинарна книга събра рецепти на повече от 100 години

Кулинарната книга „Рецепти за спомен“ днес ще бъде представена и в Бургас. Тя събира отличените рецепти от конкурса, организиран от фондация „Невроезикова превенция срещу деменции“. Конкурсът стана дори и международен, посочи Петя Кирилова и добави, че днес ще бъда раздадена на участниците в него: „В тази книжка, колкото и скромно тя да изглежда, вътре..

обновено на 02.06.23 в 08:09

Димитър Калбуров идва в Бургас с "Бест оф Гошо"

За героя на Димитър Калбуров Гошо някои казват, че е най-смешният човек на света, други не са толкова сигурни, но той е готов да им даде втори шанс, за да се уверят в това. „Бест оф Гошо“ идва в Бургас-датата е 2 юни, мястото е култовият клуб на Морска гара, началото е 20 часа. Създателят му го определя като „българин по име и душа“ и добавя:..

обновено на 02.06.23 в 06:45

Тази нощ ще бъде извършена дезинсекция на кестеновите дървета в Сливен

Тази вечер от 20 часа Община Сливен ще извърши първата от трикратната дезинсекция на кестеновите дървета на територията на града и Сливенски минерални бани.  Обработката е по график и ще продължи до 5 часа на следващия ден. На територията на Сливен и Сливенските минерални бани като тротоарни дървета или дървета в групи и масиви в парковата среда са..

публикувано на 01.06.23 в 14:16

Детски празник в Болярово (снимки)

Пейнтбол, щафета, дърпане на въже, рисунки на асфалт, музикални игри подари Община Болярово на децата по повод 1 юни. Паркът на Болярово се озари от детските усмивки в техния Международния ден. В приветствието си кметът Христо Христов се обърна и към родителите с призив да подкрепят своите деца във всяко начинание.  "Деца, в ие заслужавате..

публикувано на 01.06.23 в 12:36