Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първите саблеклюни пристигнаха в Поморийската лагуна

| обновено на 22.03.23 в 08:09
Снимка: Българска фондация "Биоразнообразие"

Тази година астрономическата пролет съвпадна с пристигането на първите саблеклюни в Поморийската лагуна. При редовния мониторинг на 20 март бяха наблюдавани 15 птици на остров пред Музея на солта, възстановен по време на консервационната бригада през септември 2022 г. и общо около 30 птици от вида бяха установени в цялото езеро.  Саблеклюнът е един от флаговите видове за солените лагуни, поради специфичните му екологични особености и тясна привързаност към солените водоеми, в които намира предпочитаната си храна от различни безгръбначни. Поморийската лагуна е втората по значимост зона в България за гнезденето на вида (след Атанасовско езеро), който е защитен на национално и международно ниво и за съжаление като повечето дъждосвирцови птици търпи сериозно намаление на световната популация именно поради загуба на подходящи местообитания.

Освен това орнитолозите от проект „Живот за Поморийската лагуна“ наблюдаваха двойка стридояди върху новата дървена платформа, която също бе изградена по време на консервационната бригада в рамките на проекта. Двойката демонстрира брачно поведение и защитаваше избраното от тях място срещу атаките на една сива врана, информират от фондация „Биоразнообразие“. В съседство върху една от старите дървени платформи почиваха 20 малки корморана. Стридоядът е вид, който рядко гнезди в България и миналата година беше потвърдено успешното му размножаване в Поморийската лагуна. Една двойка успешно отгледа своите малки върху покрива на една от сградите в солниците. Като останалите видове, гнездящи директно на земята, те са изключително уязвими от хищници като лисици, чакали и бездомни кучета.

„По време на мониторинга на територията и по-малко от седмица след проведения втори Консултативен съвет за Поморийско езеро, на който дискутирахме проблемите на лагуната се сблъскахме с ново нарушение - опожарени площи от тръстиковите масиви в местност „Малък герен“ в западната част на лагуната. Районът е част от местообитанията на застрашения вид водно конче тъмно водно шило, на който сега обсъждаме с Община Поморие да изградим специална скулптура“ – споделя Димитър Попов, ръководител на проект „Живот за Поморийската лагуна“.

Общата оценка на засегнатата площ е около 30 дка и пожарът е бил в непосредствена близост до разположените в съседство земеделски земи, които са основно лозя. По-интересно е, че са опожарени тръстиките и растителността по протежение на дренажния канал около земеделските земи по периферията на лагуната. Този дренажен канал е част от проектираното отвеждане на водите на р. Пазариолу до Черно море през Поморийската лагуна, предложено от Община Поморие. Фактът, че е напълно сух в момента, докато вливането на реката в езерото продължава с пълна сила, поражда сериозни съмнения дали предложеното техническо решение ще реши този проблем в бъдеще.


По публикацията работи: Нина Рангелова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В приказния свят на изделията на Даниела Петрова

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 04.06.23 в 18:00
По скалите.

"Радио - айляк" на 2 юни:

В петъчното ни предаване „Радио – айляк“ Ви срещаме със Станимира Делева и нейната книга, която издава Зелени Балкани  - „Отговорно практикуване на спортове и дейности на открито“. Официалното ѝ представяне предстои след седмица, в дните между 9 и 11 юни в Сливенския Балкан. Кои са спортовете, описани в ръководството и към кого са насочени..

публикувано на 02.06.23 в 10:28

Кулинарна книга събра рецепти на повече от 100 години

Кулинарната книга „Рецепти за спомен“ днес ще бъде представена и в Бургас. Тя събира отличените рецепти от конкурса, организиран от фондация „Невроезикова превенция срещу деменции“. Конкурсът стана дори и международен, посочи Петя Кирилова и добави, че днес ще бъда раздадена на участниците в него: „В тази книжка, колкото и скромно тя да изглежда, вътре..

обновено на 02.06.23 в 08:09

Димитър Калбуров идва в Бургас с "Бест оф Гошо"

За героя на Димитър Калбуров Гошо някои казват, че е най-смешният човек на света, други не са толкова сигурни, но той е готов да им даде втори шанс, за да се уверят в това. „Бест оф Гошо“ идва в Бургас-датата е 2 юни, мястото е култовият клуб на Морска гара, началото е 20 часа. Създателят му го определя като „българин по име и душа“ и добавя:..

обновено на 02.06.23 в 06:45

Тази нощ ще бъде извършена дезинсекция на кестеновите дървета в Сливен

Тази вечер от 20 часа Община Сливен ще извърши първата от трикратната дезинсекция на кестеновите дървета на територията на града и Сливенски минерални бани.  Обработката е по график и ще продължи до 5 часа на следващия ден. На територията на Сливен и Сливенските минерални бани като тротоарни дървета или дървета в групи и масиви в парковата среда са..

публикувано на 01.06.23 в 14:16

Детски празник в Болярово (снимки)

Пейнтбол, щафета, дърпане на въже, рисунки на асфалт, музикални игри подари Община Болярово на децата по повод 1 юни. Паркът на Болярово се озари от детските усмивки в техния Международния ден. В приветствието си кметът Христо Христов се обърна и към родителите с призив да подкрепят своите деца във всяко начинание.  "Деца, в ие заслужавате..

публикувано на 01.06.23 в 12:36

Над 200 деца се включват в Изгрев парк фест днес

За шеста година НЧ „Изгрев 1909” организира творческа зона в парка на бургаския комплекс "Изгрев". Над 200 участници ще представят своите сценични изпълнения и изяви в различни жанрове на всички изкуства, обясни секретарят на читалището Кристина Атанасова.Ще бъдат организирани съпътстващи дейности- изложба на победителите в конкурс „Мечта”, детски..

обновено на 01.06.23 в 10:52