Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Бургас се провежда трудова борса в сферата на туризма

3
Снимка: Даниела Костадинова

При засилен интерес в Бургас се провежда традиционната трудова борса в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и туризма. Над 1100 работни места предлагат 43-ма работодатели. Изложението се провежда в сградата на Военния клуб. 


Кризата за кадри в туризма е един от основните проблеми през последните години. Какви са очакванията на хората от специализираната трудова борса за заплащането:

"...Нещо в маркетинга, работа в колектив, с клиенти в хотелиерството. Заплатата, която очаквам е 1000 - 1000 и нещо."

"...Все пак с тази инфлация, всичко скача. Да се надяваме нещо по-добро като заплащане. Около 1500 лв очаквам. Спрямо инфлацията, която е в България, заплатите са ниски."

"...За мен 2500 лв са достатъчни"


Каква работа и какви заплати предлагат работодателите:

"Сервитьори, готвачи, камериерки, общи работници. Заплатите, които предлагаме са до 1 000 лв."

"В Слънчев бряг се намира комплекса, предлагаме свободни позиции като готвачи, камериерки, отговорници търговска зала. Заплатите са нормални за сезона - 1000 - 1400 лв."

Очакванията са за силен туристически сезон, каза директорът на Бюрото по труда Татяна Николова:

"Виждаме, че има раздвижване. Миналата година бяха 15 работодателя, днес са 43-ма. Очакваме добър сезон и да се вдигнат заплатите."

Увеличава се броят на започналите работа чрез бюрата по труда

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище Бургас: Ръст от 15% на пътниците за Лято 2023

Очакванията на Летище Бургас са за по-голям брой пътници през това лято спрямо миналия туристически сезон. Прогнозите са за ръст от над 15%. Това съобщи експертът от отдел „Авиацоинен маркетинг“ Иво Барзов на среща с туристическия бранш в Поморие: „Чакаме около 1 900 000 пътници в сравнение с 1 630 000 пътници през Лято 2022. Основните пазари, които..

публикувано на 28.05.23 в 15:36

Българо-турски дамски бизнес форум ще се проведе в Бургас

Българо-турски дамски бизнес клуб, в партньорство с Община Бургас, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и Българо-турската търговско-индустриална камара организира Българо-турски дамски бизнес форум. Той започва от 10:00 часа в Експозиционен център "Флора" в Бургас. Проявата  ще насърчи срещи на бизнес дами от България и..

обновено на 27.05.23 в 07:25

Политики за транспортна свързаност на Балканите обсъждаха в Бургас

Стратегическата инициатива „Три морета“ тепърва ще играе огромна роля. Това коментира в Бургас нейният основател, четвъртият президент Росен Плевнелиев по време на форум за транспортна свързаност на Балканите. Миналата година се случи нещо, което досега не се беше случвало, коментира Плевнелиев: „Три морета“ създаде фонд. Този фонд се..

публикувано на 26.05.23 в 16:36

КЕВР предлага токът за бита да поскъпне средно с 4%

Токът за бита да поскъпне средно с 4%, а цената на парното и топлата вода да се увеличи с до 0,5% от  1-ви юли, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране . Регулаторът публикува за обсъждане доклад, от който става ясно, че се предвижда най-голям скок при тока за бита да има за потребителите на Енерго Про в Североизточна България - с малко над..

публикувано на 26.05.23 в 16:11

Одобриха промени в Кодекса на труда

Със 151 гласа “за” народните представители одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда, с които се въвежда електронна трудова книжка. Против гласуваха 37-те депутати от възраждане, а 28 от ДПС избраха позицията “въздържал се”.  Промените предвиждат още Националната агенция за приходите да води регистъра на заетостта вместо Агенцията по..

публикувано на 26.05.23 в 12:09

Зелен Бургас: сгради с нулево потребление, ток от соларни паркове и биоразградими отпадъци

Обществените сгради, които ще се строят в Бургас ще бъдат със спазено изискване за сгради с нулево потребление. Това съобщи зам. кметът по стратегическо развитие и екология Весна Балтина по време на среща на бизнеса в Бургас и региона организирана от "Капитал". Край града се изгражда и първата в страната анаеробна инсталация  за..

публикувано на 26.05.23 в 08:40

Градушка унищожи голяма част от насажденията в Чарган

Градушка с големината на лешник е паднала този следобед в ямболското село Чарган. Няма постъпили сигнали за наводнени къщи и щети по сградите.  Унищожени са голяма част от насажденията в зеленчуковите градини и житните блокове.

публикувано на 25.05.23 в 16:52