Интерактивната карта е дълго обмислян проект, но е успял да се реализира в пълнота през последните 4 години. Акцентът е храната, защото тя лежи в основата на традицията и бита на всеки един народ. През последните години наблюдаваме засилен интерес именно към кулинарията. При това не само в интернет, но и много предавания в родния ефир вече са на подобна тема. Увеличават се и филмите с кулинарни сюжети. Заради засиления интерес екип на Българската академия на науките решава да насочи вниманието към нашата родна кухня.
„Ако се опитваме да правим добър туризъм, най-добрият начин, най-добрата визитна картичка е чрез храната. Вкусовите усещания винаги вървят редом с визуалните. По отношение на българската национална кухня, колкото и условно да е това понятие, ние определено сме в дълг. Именно поради тази причина решихме да направим Интерактивната кулинарна карта. Тя е преди всичко езикова, диалектна карта, защото на нея може да се види и чуе на автентичния диалект на съответния район как се приготвя съответното традиционно ястие за него. Обединили сме две в едно – език и кулинария“, обясни ръководителят на проекта проф. д-р Ана Кочева, езиковед и ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН.
Обикаляйки в различните краища на страната, екипът открива някои интересни обичаи. „В района на Велико Търново ни приготвиха традиционния за региона дулагач. Това е вид баница, а баниците са 30 всъщност по цялата българска езикова територия. Като разновидности и начини на приготвяне – дърпани, теглени, месени, всевъзможни и с различен пълнеж. Въпросният дулагач ни го приготвиха в един сахан. Много държаха да се похвалят с него, който те притежават, който е приготвен преди повече от 100 години от ръцете на Рачо Казанджията, който всъщност е бащата на Петко Славейков“, раказа проф. Кочева.
Оказва се, че докато ние не обръщаме внимание на традиционните ни ястия, то другите страни около нас не спят. Проф. Кочева посочи, че румънците са регистрирали като свой собствен продукт – добруджанската баница.
По проекта, екипът на БАН е направил проучвания в района на Странджа, Поморие, Несебър и Еркеч. Оказва се, че на традиционната трапеза на българина, рибата е по-скоро деликатес, отколкото ежедневна храна.
Интересно е, че районът на разпространение на зелника, тръгва от Странджа и завършва в Корчанско, Албания. „Много интересен беше странджанският гювеч, който ни направиха в керамичен съд и ни показаха технологията“, допълни проф. Кочева.
Един от най-архаичните български говори е този в Еркеч. „Самите еркечани имат самочувствието и според някои историци съвсем основателно, че са наследници на Аспаруховите прабългари. Еркеч, което днес се нарича Козичино е неправилно преведено, защото тогава, когато са извършили преименуването, най-вероятно са изходили от етимологията еркек - козел. Всъщност еркеч не означава козел, а е свързано с този огромен защитен вал – Еркесия, с който Първото българско царство се е отбранявало от Византия“, разказа проф. Кочева. Като специфично ястие за региона са булгурения зелник и десерта крушим булгур.
Сини рози, букет с артишок, екзотични цветя – това са само малка част от творческите вдъхновения на бургаската флористка Веселина Михайлова. Характерно за букетите и аранжировките, които прави е спонтанността, нестандартната идея и богатите съчетания на растенията. За Веси цветята са живот. Тя разговаря с тях и им пее, защото за нея те..
Морският град отново събра жители и гости за традиционния фестивал „Сладкото чудо на Созопол“, посветен на местната созополска дамга. На площад „Кулата“ местни майстори-сладкари показаха своите умения и пазени с години семейни рецепти. Сред тях беше и телевизионният кулинар шеф Иван Звездев, а голям интерес предизвика участието на..
В ямболското село Безмер днес на площада от 15:00 часа ще започне 13-ти Международен младежки фестивал „Тунджа - творчество и иновации“. Фестивалът ще предложи различни състезателни игри, сред които пейнтбол, дрифт картинг, щафетно трасе, стрийтбол и сумо анимации. Предвидени са също арт работилници, свободни игри и интерактивни..
Бургас е домакин на Четвъртия Фестивал на способностите, който се провежда през целия съботен ден в Морската градина, пред Пантеона. Събитието се организира от Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) със съдействието на Община Бургас. През целия ден посетителите ще могат да разгледат и да се включат в 26 ателиета, в които..
„С Капи отново на училище“ е мотото на уикенда, който започва в бургаския зоопарк, съобщават оттам. През двата почивни дни гигантският симпатяга Капи, който вече е готов за училище с пъстра капи-раничка, кани всички на весело приключение. Капи обича да играе с капибарите Тара, Марта, Адонис и Косара – и с радост ще си направи снимка с всеки..
Водолази от цялата страна се събрат в Бургас, за да се включат в почистването на морското дъно около Моста. Акцията ще се проведе днес, 13 септември, от 10:30 часа. Тя се организира от Сдружението с нестопанска цел “Приятели на Морето – Бургас” и ще се проведе под мотото “Да запазим чисти морето и морския бряг заедно”. Почистването..
Едно от най-посещаваните кътчета за природолюбители в Бургас – Пътеката на саблеклюна, вече е изцяло реновирано. Промяната е реализирана от Българска фондация Биоразнообразие по проект Empower Us, който цели социално-икономическо овластяване на крайбрежните общности и устойчиво развитие на региона. Обновеното пространство предлага нови..
Сини рози, букет с артишок, екзотични цветя – това са само малка част от творческите вдъхновения на бургаската флористка Веселина Михайлова. Характерно..