Интерактивната карта е дълго обмислян проект, но е успял да се реализира в пълнота през последните 4 години. Акцентът е храната, защото тя лежи в основата на традицията и бита на всеки един народ. През последните години наблюдаваме засилен интерес именно към кулинарията. При това не само в интернет, но и много предавания в родния ефир вече са на подобна тема. Увеличават се и филмите с кулинарни сюжети. Заради засиления интерес екип на Българската академия на науките решава да насочи вниманието към нашата родна кухня.
„Ако се опитваме да правим добър туризъм, най-добрият начин, най-добрата визитна картичка е чрез храната. Вкусовите усещания винаги вървят редом с визуалните. По отношение на българската национална кухня, колкото и условно да е това понятие, ние определено сме в дълг. Именно поради тази причина решихме да направим Интерактивната кулинарна карта. Тя е преди всичко езикова, диалектна карта, защото на нея може да се види и чуе на автентичния диалект на съответния район как се приготвя съответното традиционно ястие за него. Обединили сме две в едно – език и кулинария“, обясни ръководителят на проекта проф. д-р Ана Кочева, езиковед и ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН.
Обикаляйки в различните краища на страната, екипът открива някои интересни обичаи. „В района на Велико Търново ни приготвиха традиционния за региона дулагач. Това е вид баница, а баниците са 30 всъщност по цялата българска езикова територия. Като разновидности и начини на приготвяне – дърпани, теглени, месени, всевъзможни и с различен пълнеж. Въпросният дулагач ни го приготвиха в един сахан. Много държаха да се похвалят с него, който те притежават, който е приготвен преди повече от 100 години от ръцете на Рачо Казанджията, който всъщност е бащата на Петко Славейков“, раказа проф. Кочева.
Оказва се, че докато ние не обръщаме внимание на традиционните ни ястия, то другите страни около нас не спят. Проф. Кочева посочи, че румънците са регистрирали като свой собствен продукт – добруджанската баница.
По проекта, екипът на БАН е направил проучвания в района на Странджа, Поморие, Несебър и Еркеч. Оказва се, че на традиционната трапеза на българина, рибата е по-скоро деликатес, отколкото ежедневна храна.
Интересно е, че районът на разпространение на зелника, тръгва от Странджа и завършва в Корчанско, Албания. „Много интересен беше странджанският гювеч, който ни направиха в керамичен съд и ни показаха технологията“, допълни проф. Кочева.
Един от най-архаичните български говори е този в Еркеч. „Самите еркечани имат самочувствието и според някои историци съвсем основателно, че са наследници на Аспаруховите прабългари. Еркеч, което днес се нарича Козичино е неправилно преведено, защото тогава, когато са извършили преименуването, най-вероятно са изходили от етимологията еркек - козел. Всъщност еркеч не означава козел, а е свързано с този огромен защитен вал – Еркесия, с който Първото българско царство се е отбранявало от Византия“, разказа проф. Кочева. Като специфично ястие за региона са булгурения зелник и десерта крушим булгур.
Цвети Асенова е художник, който обича предизвикателствата. Освен на бялото платно, тя рисува и на стени, автомобили, лодки. Ще ви припомня, че тя изрисува стената на кея в Приморско. Темата е "морско дъно" и рисунките й покриха 120 квадрата, като превърнаха мястото в туристическа атракция. Цвети украси със свои пана и стените на..
World Taste Fest 2025 ще се проведе от 15 до 24 август на Морската гара в Бургас. Готвачи от Сърбия, Турция и Испания ще представят национални кухни и разнообразни ястия. В зоната на фестивала ще се предлагат класически италиански специалитети, паеля, бургери, сладолед и десерти. През лятото посетителите ще могат да избират и от коктейлно меню...
Теофана Стефанова стана „Мис Созопол 2025“ и „Лице на публиката“. Първа подгласничка е петнадесетгодишната Деница Стоянова, най-младата участничка в челната тройка. Втора подгласничка стана осемнадесетгодишната Грациела Кечерова. Конкурсът премина в три тематични тура. Първият бе с визии в спортно-елегантен стил. Вторият тур беше дефиле по..
Щъркелите са най-известните мигриращи птици в света. България е едно от техните местообитания в Европа, където могат да намерят подходящи условия за гнездене и хранене. Миграцията на този обичан от хората вид в района на Бургас протича главно през август, когато покрай Черноморското крайбрежие прелитат и до 250 000 бели щъркела, поясни в интервю..
Фестивалът LUNAR представи близо 6000 минути дигитално изкуство в своето първо морско издание. Във вечерите между 1 и 4 август, курортите Царево, Лозенец, Ахтопол и Синеморец засияха под светлините на осем произведения. Фестът преобрази с изкуство не само градската среда, но и едни от най-завладяващите природни забележителности, разположени на брега на..
Край Созопол потопиха риболовния кораб "Чавдар", за да може плавателният съд да се превърне в изкуствен риф. На събитието присъства и президентът Румен Радев, който се гмурна край кораба. "Ние сме длъжни да утвърждаваме статута на България като морска държава. Не само заради растящото стратегическо значение на Черно море за нашата сигурност и..
Риболовният кораб “Чавдар“, служил в българските води от 1964 година, ще бъде потопен край бреговете на Созопол. Това съобщи в профила си във Фейсбук Михаил Заимов, който е инициатор на идеята за превръщането на плавателния съд в изкуствен риф. Първоначалната дата за потапянето е 6 август, но заради прогнозите за влошаване на времето акцията е изтеглена..