Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински център за деца бежанци беше открит в Бургас

От две седмици деца от Украйна се обучават в център в детска градина "Райна Княгиня" в к-с "Славейков" в Бургас. 100 души учат български и се забавляват, като част от тях са в градинска възраст, а другите са ученици начален етап. Днес центърът беше официално открит от представители на община Бургас и УНИЦЕФ.


 Две от майките на децата, които  посещават детското заведение, са изключително доволни, те са от Херсон и вече година са в Бургас.

"Харесва ми града, детето бързо свикна.

Всички помагат, хората са чудесни".


Центърът се реализира по проект,  като и двете страни участват  финансово, обясни зам.-кметът Йорданка Ананиева. Обновена е била стара сграда в градината:

"200 хиляди бяха предоставени за ремонт и обзавеждане. Тя е оборудвана по всички изисквания както на нашето законодателство, така и на нашите партньор от УНИЦЕФ. Има назначени учители, които са украински граждани, има и български. Има занимания и по български език, курсове по български, по английски език. Музика и театър. Тук се събират родители и общността. Голяма част от децата желаят да учат и второ ниво български, за да могат да учат в училища, те са записани."


Карол Виньо, заместник-представител на УНИЦЕФ в България  уточни:

"Партньорството с общината е дългогодишно в името на децата. Имахме изградено доверие, когато започна войната, затова беше съвсем естествено да се обърнем към общината, за да се постараем да помогнем на бежанците. Успяхме да открием този център, който е наречен Синя точка. В него могат да се обърнат бежанците, които идват от Украйна."


На първия  етаж се предоставя дневна грижа за деца от 3 до 6 години, а вторият е  за ученици  от 1-ви до 4-ти клас.


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев в МС.

Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл". Това обяви самият Главчев в началото на заседанието на кабинета. Проверката е възложена на НАП и Агенция "Митници". Пред министрите Главчев обяви, че от утре започва и изплащането на помощите в размер на близо 300 милиона лева на 51 000..

публикувано на 08.05.24 в 15:54

Френски студенти изготвят проекти за рехабилитация на сгради в община Царево

Френски студенти ще изготвят безвъзмездно проекти за рехабилитация на сгради в Царево, Ахтопол, Лозенец и Синеморец. Тяхната преподавателка арх. Цвета Сурчева се срещна днес с кмета на Общината Марин Киров. Архитектът е преподавател по Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради във Висшето училище по..

публикувано на 08.05.24 в 14:44

Община Царево финансира доизграждането на медицинския център

Одобрен е списъкът на обектите, които ще се финансират от Община Царево. Това става с решение на Общинския съвет за рефинансиране на стар заем като остатъкът е предвиден да се вложи в  няколко стратегически обекта за населените места от общината.  Сред тях са п роектирането и изграждането на осветление в „Зона север“ в Царево, както и п..

публикувано на 08.05.24 в 14:07

Трудова борса за хора в неравностойно положение ще се проведе в Бургас

Над 10 работодатели и фирми ще участват в трудовата борса, която се организира от Кариерен център – Бургас на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания“. В нея могат да се включат лица в неравностойно положение, които си търсят работа - безработни младежи до 29 г., хора с увреждания и социално-слаби лица,..

публикувано на 08.05.24 в 13:24
Снимката е илюстративна.

Спират водата в няколко населени места в област Бургас

Заради отстраняване на авария по деривационна система "Камчия-юг", днес са възможни проблеми във водоподаването в някои населени места от системата . Това съобщават от ВиК – Бургас.   Заради подмяна на два броя спирателни кранове във водоем Айтос днес до 15.00 ч. ще бъде спряна водата в града. След този час са възможни проблеми във..

публикувано на 08.05.24 в 09:22
снимката е илюстративна

За две седмици трафикът по АМ „Тракия“ ще е двупосочно в едното платното

Заради ремонт на фуги на мостово съоръжение се променя организацията на движение в посока София при 339-ти км на АМ „Тракия“. От утре – 8 май, до 21 май, т рафикът ще се осъществява двупосочно в платното за Бургас. За извършването на ремонтните дейности ще бъде затворен участък от около 150 метра. Предвижда се при необходимост и по преценка на..

публикувано на 07.05.24 в 16:52