Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Украински център за деца бежанци беше открит в Бургас

От две седмици деца от Украйна се обучават в център в детска градина "Райна Княгиня" в к-с "Славейков" в Бургас. 100 души учат български и се забавляват, като част от тях са в градинска възраст, а другите са ученици начален етап. Днес центърът беше официално открит от представители на община Бургас и УНИЦЕФ.


 Две от майките на децата, които  посещават детското заведение, са изключително доволни, те са от Херсон и вече година са в Бургас.

"Харесва ми града, детето бързо свикна.

Всички помагат, хората са чудесни".


Центърът се реализира по проект,  като и двете страни участват  финансово, обясни зам.-кметът Йорданка Ананиева. Обновена е била стара сграда в градината:

"200 хиляди бяха предоставени за ремонт и обзавеждане. Тя е оборудвана по всички изисквания както на нашето законодателство, така и на нашите партньор от УНИЦЕФ. Има назначени учители, които са украински граждани, има и български. Има занимания и по български език, курсове по български, по английски език. Музика и театър. Тук се събират родители и общността. Голяма част от децата желаят да учат и второ ниво български, за да могат да учат в училища, те са записани."


Карол Виньо, заместник-представител на УНИЦЕФ в България  уточни:

"Партньорството с общината е дългогодишно в името на децата. Имахме изградено доверие, когато започна войната, затова беше съвсем естествено да се обърнем към общината, за да се постараем да помогнем на бежанците. Успяхме да открием този център, който е наречен Синя точка. В него могат да се обърнат бежанците, които идват от Украйна."


На първия  етаж се предоставя дневна грижа за деца от 3 до 6 години, а вторият е  за ученици  от 1-ви до 4-ти клас.


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят част от ул. "Шейново" за месец от утре

От утре се затваря за движение участъкът от ул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Княз Борис“. Причината е обновяването на тротоарите и полагането на нова настилка по ул. "Шейново".  За един месец ще бъде въведена временна организация на движението. 

публикувано на 27.09.23 в 16:41

Кметът Иван Жабов: "Услуги за ранно детско развитие" е най-мащабният социален проект на общината

Община Средец приключва най-мащабния си социален проект, изпълняван в последните 12 години.  "Бъдеще сега: Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в община Средец" е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Дейностите са на стойност 1 184  511 лева. Това е единственият проект, пряко насочен към деца до 7 годишна..

публикувано на 27.09.23 в 14:50

Пуснаха движението по обходния път при моста на пътя Царево - Ахтопол

Пуснато е движението по временния обходен път при разрушения мост на пътя Царево – Ахтопол, информират от АПИ.  По новоизградения временен път – брод над река Изгревско дере, могат да преминават двупосочно всички видове превозни средства. С пускането на движението транзитният трафик към Ахтопол вече няма да преминава през Царево...

публикувано на 27.09.23 в 13:23

Проверките сочат: Няма прекомерна сеч в района на Царево

Проверките в района на Царево, където се случиха големите наводнения в началото на септември, са показали, че няма прекомерна сеч . Това увери пред БНР зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов. Направени са проверки за проведените сечи в седемте водосбора, където се случи бедствието в община Царево. Контролна комисия пък е извършила..

публикувано на 27.09.23 в 10:30

Районът на областната болница и част от "Лазур" в Бургас ще са без вода до обяд

Част от комплекс „Лазур“ в Бургас ще е без вода до 12 часа, съобщават от  ВиК. Водоподаването ще бъде спряно заради строително-монтажни дейности в района на бул."Демокрация", ул."Копривщица", ул."Димитър Димов", Областната болница и стадион "Лазур".  До 13,30 часа заради отстраняване на авария без вода ще са и жителите на с. Крумово Градище.  И..

публикувано на 27.09.23 в 09:40

Президентът: Когато се осветли някой, че е агент, това не означава, че трябва моментално да бъде изгонен от страната

Шизофренно и политически нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и Еврозоната и в същото време да твърдиш, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони. Това каза в Карнобат в коментар за работата на ДАНС и службите президентът Румен Радев. По отношение на службите той посочи още, че липсва адекватна обществена реакция за сериозни закононарушения...

публикувано на 26.09.23 в 18:48

Шампионът по борба Любомир Ламбов е в реанимация в Бургас след катастрофа

Световният вицешампион за ветерани в класическата борба Любомир Ламбов е претърпял тежка катастрофа преди турнира "Атанас Комшев" в Карнобат, предаде Гонг.бг.  Той се намира в реанимацията на Университетската многопрофилна болница в Бургас.  Нуждае се спешно от кръвопреливане. Семейството му се обръща с молба към всеки, който има възможност да дари..

публикувано на 26.09.23 в 14:43