Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зелени Балкани: Кайтсърфисти прогониха розовото фламинго от Поморийското езеро

Отзовали сме се на 30 сигнала за три години, казват от РИОСВ

| обновено на 08.06.23 в 15:04

Нерегламентираното практикуване на водни спортове в Поморийското езеро прогони розовото фламинго, алармират от "Зелени Балкани" и настояват за ефективен контрол от страна на институциите. От регионалната екоинспекция съобщиха, че за последните три години имат над 30 сигнала за кайтсърфисти там, трудно обаче се стига до налагане на глоби.

Поморийското езеро е защитена територия и дейности като водни спортове са абсолютно забранени там. Практикуването им обаче вече е довело до негативни резултати, казва Димитър Попов от „Зелени Балкани“:

"Ставаме свидетели как години наред този проблем се неглижира от властите и продължават водните спортове да се практикуват от една малка групичка нарушители - кайтсърфисти, което води до безпокойство на птиците и включително такъв емблематичен вид като розовото фламинго, което привличаше много посетители, вече не обитава езерото".

Освен кайтсърфистите, проблем за птиците в езерото, голяма част от тях защитени, се оказват плуващите през летния сезон туристи.

"Хора навлизат във водите на езерото буквално пред самите табели, обозначаващи, че това е забранено. Това се случва точно пред малкия остров, на който гнездят емблематични за лагуната видове птици – саблеклюни, гривести рибарки, кокилобегачи".

В отговор на наши въпроси от РИОСВ - Бургас посочиха, че за периода март 2020 г. до настоящият момент при тях са постъпили 30 сигнала за наличие на кайтсърфисти в Поморийско езеро, като в част от случаите след потърсено съдействие от местните структури на МВР и Община Поморие и извършени проверки от тях, сърфисти не са били установени. 

"Тъй като трябва да се реагира бързо, практикуващите водни спортове се придвижват бързо по вода, не могат да бъдат гонени от специалистите от РИОСВ по суша, обикновено това става със съдействието на органите на МВР", обясни директорът на РИОСВ Бургас  Павел Маринов.

Общо извършените проверки за тригодишен период са 11. При една от тях са установени двама кайтсърфисти. "Но наказателни постановления не са издадени, поради невъзможността да бъдат открити за връчване в законоустановения срок", признават от ведомството и призовават за съдействие от страна на неправителствените организации.

В отговор на наши въпроси от община Поморие, която управлява защитената зона посочиха, че през тази година при тях са постъпили четири сигнала за нерегламентирано практикуване на водни спортове в езерото. Един от тях е от януари, а другите три – през месеците май и юни. Нарушителите обаче не са открити, няма и наказателни постановления и глоби.

Розовите фламинги са прелетни птици, които в този период отлитат от Поморийското езеро, подчертават от общината. От там считат, че ветровитото място на изградения от „Зелени Балкани“ изкуствен остров прави езерото непривлекателно за гнездене на птици. От общината  призовават също организацията да се включи в осъществяването на контрола по природозащитния статут на Поморийското езеро.  

Повече по темата в звуковите файлове:
По публикацията работи: Нина Рангелова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Блокираха подбалканския път София - Бургас при разклона за с. Тополчане

Ограничено е движението на подбалканския път  София - Бургас  при разклона за с. Тополчане, съобщават от Агенция пътна инфраструктура. Причината е протестът на служителите на "Топлофикация" Сливен, които вчера излязоха на протест в подкрепа на колегите си от „Марица Изток“. Служителите на "Топлофикация"-Сливен също излязоха на протест..

публикувано на 03.10.23 в 13:00

Проф.Славова: Когато една конституция се променя, когато политиците решат, това е лош знак за правото

 Научно-практическата кръгла маса се проведе в Бургаския свободен университет от Института за държавата и правото при Българската академия на науките и Центъра по юридически науки на висшето училище. Темата бе  „Теоретични възможности и практически измерения на измененията в Конституцията“. На форума присъстваха прокурор Даниела Ангелова – зам.-..

публикувано на 03.10.23 в 12:55

Намаляват биопроизводителите, свиват се площите с биологично земеделие

Има спад в броя на биологичните производители, намаляват и площите за биоземеделие у нас. Сега биопроизводителите са 4841. Тенденцията върви надолу, а причините са бюрократични. Това обясни пред БНР Албена Симеонова от Българската асоциация "Биопродукти". Вместо подкрепа от Министерството на земеделието, биологичните производители все повече са..

публикувано на 03.10.23 в 08:33

Агенцията по заетостта с нов проект ще помогне на младежи да започнат работа

15 200 неактивни или безработни младежи ще бъдат подпомогнати за включване на пазара на труда чрез дейностите по проект  „Младежка заетост +” на Програма „Развитие на човешките ресурси” (ПРЧР) 2021 – 2027, съобщи Агенцията по заетостта.  Проектът е своеобразно продължение на предходния проект „Нова възможност за младежка заетост”, изпълняван от Агенция..

публикувано на 03.10.23 в 07:15

Камен Симеонов: След пожара в „Меден рудник“, в който загина възрастна жена има нужда от строителни материали за 9 апартамента с щети (СНИМКИ)

Нужни са строителни материали и всякаква друга помощ е добре дошла, за да се покрият щетите от пожара, който възникна в „Меден рудник“, вчера сутринта, в блок 308, вх.А, в жилище на 5 етаж, обитавано от самотно живеещата Станка, която е била около 78-годишна. За съжаление жената е загинала в пожара, задушавайки се от гъстия дим. Това разказа..

публикувано на 02.10.23 в 17:29

ПАЧИС обсъжда в Бургас защитата на децата

Защитата на децата трябва да бъде първостепенен приоритет на всеки политик, на всяка институция и на цялото общество. Това е тема, по която политическите сили, институциите и неправителствените организации могат и трябва да говорят в един глас, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред участниците в 61-ото заседание на Комитета по..

публикувано на 02.10.23 в 15:27
снимката е илюстративна

Служителите на "Топлофикация"-Сливен също излязоха на протест

Служителите на "Топлофикация"-Сливен излязоха на протест в подкрепа на колегите си от „Марица Изток“. За кратко те затвориха булевард „Банско шосе“ и част от кръговото кръстовище и направиха заявка утре да затворят подбалканския път София- Бургас в района на село Тополчане в ранния следобед.  Енергетиците предупредиха, че ако сливенската..

публикувано на 02.10.23 в 13:54