Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Недоволни от програмата за подпомагане на украински бежанци хотелиери се събраха в Слънчев бряг (ОБНОВЕНА)

Снимка: sunnybeach.com

Хотелиери се събраха в Слънчев бряг, за да изразят недоволството си от действията на държавата по програмата за хуманитарно подпомагане на украинските бежанци. 

В четвъртък беше разпространен списък с близо 100 бази собственост, както на частни лица, така и на общини, университети и държавни институции, които трябва да връщат пари по програмата. Сумите които трябва да бъдат възстановени са различни - от 500 до 160 000 лева.

Близо 1,2 млн.лева трябва да връщат хотели, общини, държавни институции, университети по Програмата за хуманитарно подпомагане на лица със статут на временна закрила пристигнали от Украйна. Списък с почивните бази, които трябва да възстановяват средства заради засечени несъответствия беше разпространен вчера. Хотелиери се събраха в Слънчев бряг, за да изразят недоволството си от действията на държавата.

Хотелиери недоумяват как са се получили тези разминавания в подадените от тях данни:


„Получаваме списъци, по които се оказва, че ние имаме да връщаме пари. Имаме да взимаме пари, но сумарно те не покриват общия брой на нашите нощувки, което е абсурдно.  Наши колеги се оказва, че имат дори само да връщат пари за месеци, в които дори и не са им били преведени тези средства. 

Проблемът ни е като на всички останали колеги. Имаме орязване от сумите, които имаме да получаваме, но това е по-малкият ни проблем. По-големият проблем е, че вече 6 месеца не ги получаваме. Трябва в спешен порядък да ни бъдат платени, защото някои от фирмите са пред фалит вече, защото не могат да си платят тока, и храната.“

Собствениците на почивни бази, които имат да връщат средства по програмата заявиха, че ще обжалват по съдебен ред решението да възстановяват средства, след като им бъде предоставена официална информация за допуснатите грешки. Хотелиерите настояват още Програмата, която приключва този месец да бъде удължена. Според Елена Андонова:

„В най-кратки срокове да ни бъде изяснено какво ще се случи от 1 юли. Пак подчертавам - програмата, поне по мое виждане не знам как може да бъде прекратена, защото през последните седмици в Украйна се случват много лоши неща.“, посочи тя. 


По публикацията работи: Свобода Атанасова

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лукойл Нефтохим": Предсрочният отказ от руски нефт заплашва стабилността на работата ни

В позиция на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" по повод приетото в парламента на  първо четене решение за спиране на вноса на руски суров петрол се казва, че "предсрочният отказ от внос на руски нефт заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите  и създава рискове на пазара на горива в страната". НС: България спира вноса на руски..

публикувано на 22.09.23 в 09:15

Отново гласуват предложението за разсрочване на задълженията на подземния паркинг в Бургас

Предложението за разсрочване на задълженията на дружеството – концесионер на паркинга под площад „Св. Св. Кирил и Методий“ отново ще бъде гласувано от Общинският съвет на предстоящата сесия. На предходната, докладната записка предизвика дебат и беше оттеглена. Според документа, към момента дължимата сума на дружеството е в размер на 491 407,48..

публикувано на 20.09.23 в 17:11

Обновената автоспирка в Черноморец беше открита

От години жителите и гостите на Черноморец чакаха автобусите пред старата автоспирка. Това лято тя беше официално обновена, а днес открита и  осветена. В нея за удобство на пътуващите има санитарни възли и климатизирана зала.10 хиляди лева е било проектирането, а за останалите дейности са вложени 200 хиляди, обясни кметът на Черноморец Росен..

публикувано на 20.09.23 в 13:36
архив

РИОСВ: 170 коли са паркирали незаконно върху пясъчни дюни през лятото

Близо 170 нарушения на автомобили, паркирали върху пясъчни дюни в границите на природни забележителности са установили през летния сезон от регионалната екоинспекция в Бургас.  Само от  10.07.2023 г - 15.07.2023 г. на морски плаж „Златна рибка“ експертите на РИОСВ Бургас и полицейски служители са установили над 150 автомобила, паркирани в..

публикувано на 20.09.23 в 12:45

Земеделците спират протеста до подписването на меморандум

Тежката земеделска техника няма да влиза в София, съобщи за БНР председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Браншовите организации са обсъдили предложенията, които след тричасови преговори получиха от правителството и е взето решение, че тракторите остават в изчаквателна позиция в Долни Богров. Ако инициативният..

публикувано на 19.09.23 в 21:10

Бюджетът на Созопол за 2023 е в размер на почти 37 милиона лева

Единодушно бе приет бюджета за 2023 година на Община Созопол. Той е в размер на почти 37 милиона лева, което е със 7 милиона повече, в сравнение с миналата година, обясни кметът Тихомир Янакиев.  Като амбициозен го определи кмета на Созопол Тихомир Янакиев: "Собствените приходи са от порядъка на 24 милиона лева, доста сериозна заявка от..

публикувано на 19.09.23 в 14:38

Фармацевтична фабрика инвестира над 40 милиона в община Созопол

Първа копка на нова фармацевтична фабрика, бе направена в село Зидарово, община Созопол. Инвестиционният проект е за над 40 млн. лв.  Ще бъдат изградени още център за събития като научни мероприятия с медицинската и фармацевтичната общност, малка мандра, градини с над 60 вида билки и лечебни растения и овощни дървета. Ще се отглеждат..

публикувано на 18.09.23 в 16:37