Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет прие вариант за делба на имота на т.нар. „Дупка“ в Бургас (ОБНОВЕНА)

| обновено на 27.06.23 в 15:16

Общинският съвет в Бургас прие първият предложен вариант за делба на имота на т.нар. „Дупка“ на площад „Тройката“ в Бургас. Предложенията са изготвени от вещите лица по делото за терена.

Този вариант включва обособяването на четири имота по 500 кв. м. от страната на улицата срещу СУ „Св.св. Кирил и Методий“. Предвижда се те да бъдат на другите 4 дружества, които са съсобственици в терена. За Община Бургас ще са останалите терени от 8326 кв. м. за обществено обслужване с излаз към площад „Тройката“, от 900 кв. м., отреден за комплексно обществено обслужване на ъгъла в района на площад „Баба Ганка“. Ще бъде обособен и терен от 400 кв.м. за техническа инфраструктура. 

"Във всички варианти са предложени имоти за частните собственици от по 500 кв.м. 4 имота от по 500 кв.м. Във всички варианти има и по още един голям имот, който по предложение на експертния съвет по "Устройство на територията" е за Община Бургас, в който да се изгради някакъв експозиционен център. Останалите 400 кв. м. са за техническа инфраструктура, за изграждане на кръгово кръстовище", поясни юристът на Община Бургас Златина Георгиева.  

Общинските съветници от СЕК поискаха докладната записка да бъде отложена, за да бъде уточнено кой собственик коя територия ще получи при спогодбата. От Община Бургас посочиха, че това може да се случи на по-късен етап от производството. Те поставиха и въпроса за това защо на собственици на терени от около 200 кв.м. или 60 кв.м. се дава територия от 500 кв.м. на всеки.  Георги Спасов от БСП посочи, че няма да подкрепи докладната записка, защото смята, че не е редно 1300 кв. м. да бъдат харизани в центъра на Бургас на частни дружества. „Защо оценката на този имот е изключително ниска на база пазарната“, попита също той. Спасов предложи Общината да обезпечи собствениците с други имоти, а не от този терен. „На тези 2000 кв.м., от които 1300 са харизани, може да станем свидетели на поредното презастрояване в града с мастодонти“, посочи той. „В момента Община Бургас притежава над 10 000 кв. м. Не сме против Вариант 1, но искаме максимално да защитим обществения интерес“, допълни Иван Иванов от СЕК.

Кметът Димитър Николов припомни, че цялата тази сага продължава повече от 15 години. „Държах като кмет ясно да се каже какво имаме в момента. Ние сме до тук като администрация, сега е във ваши ръце. Имаше изключително висок риск Община Бургас, завеждайки дела и бавейки изграждането на ГУМ, за който частна фирма е превела почти 4 млн, лв, влезли по сметки на Община Бургас. Община Бургас преди 17 години ги е изхрачила. Загубвайки тези дела, щях да поставя Община Бургас да плаща над 10 млн. лв. неустойки. Делото тогава беше загубено в Бургас, но беше спечелено в София. Ако ние бяхме загубили, с влязлото в сила решение, нямаше да спрем изграждането на МОЛ, който щеше да стане в жилища – и нищо нямаше да можем да направим, защото частната собственост е неприкосновена. Тези 11 дка щяха да са частни и нищо да не можем да направим. Извоювахме теренът за жителите на Бургас и от тук нататък има 10-ки предложения за територията. Вече никой не може да отнеме на Общината тази собственост. Това е дело, за което имаме самочувствие, че го спечелихме“, коментира кметът.

Юристът Златина Георгиева посочи, че в хода на делото една от фирмите с имот в терена, е твърдяла, че има наличие на право на строеж с нотариален акт в размер на 8000 кв.м. „Твърдеше се, че не може да има делба на този имот и той е неподеляем. Предложението е само на един графичен вариант на делбата, предстои да се говори и да се разписват детайлите по спогодбата, включително дали кв. метри към имотите ще бъдат на тази или по-висока стойност, кой кой имот ще получи. Всичко това ще се опише в спогодбата и ще се представи в Общинския съвет. Сега нищо не даваме“, допълни тя. Юристът поясни, че през годините са правени опит да се предложат други имоти за замяна или да се заплатят терените, но съсобствениците не са го приемали.

Относно овъзмездяването на дружеството „Мариета“ ООД е имало предложение те да не изплащат квадратните метри, които получават в новия по-голям предвиден имот. "Направи се и още едно предложение. Всички, които имат да доплащат на Община Бургас за получените в повече квадратни метри, да ги преведат на „Мариета“ ООД като това да послужи като обезщетение. Идеята е от Община Бургас да не излизат никакви средства. За да получат тези имоти, трябва да има уравняване на дяловете" поясни юристът. На частта, която има излаз към площад "Тройката" не се предвижда застрояване.

Относно зоните за обществено обслужване и комплексно обществено обслужване, Николай Цоцомански от Дирекция „Устройство на територията" поясни, че тези термини се припокриват до голяма степен. "В тези имоти могат да бъдат реализирани бъдещи сгради, които да имат различни обществено обслужващи обекти. От типа на хотелски комплекс, офиси, търговия. При всички варианти не могат да бъдат реализирани жилищни сгради в имот, отреден за обществено обслужване или комплексно обществено обслужване. Това е на 100 % сигурно", допълни той. 

Главният архитект на Общината Тихомир Райчев посочи, че на този етап има само регулационно изменение. "То не предвижда застрояване. Застрояването трябва да бъде в съответствие с ОУП и в рамките на градската среда, защото градът има и други приети наредби, които диктуват и дават ограничения", поясни той. 

Градоустройствените планове и размера на имотите не биха позволили изграждането на т.нар. „мастодонти“ на тази територия, допълниха архитектите. 

Общинските съветници приеха докладната с 39 „за“, 0 „против“ и 4 „въздържал се“.

Според кмета Димитър Николов, хората трябва да решат как впоследствие да се облагороди пространството. Постъпвали са и различни предложения през годините. "Колкото по-малко строителство и изграждане има, толкова по-добре. Бургас има нужда в центъра на града от свободни пространства. Когато се събираме дори и на празника на Бургас - Никулден, как има претрупвания на хора. Колкото повече отворени пространства има, толкова по-добре, но нека жителите да кажат. Има много добри практики със съчетание на зелени площи, баланс между природата и строителството. Има и коментари и за паметници. На няколко пъти поискаха от нас там да бъде изграден паметник на Левски. Няма човек, който да оспорва приноса и значението на Левски", коментира кметът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас се провежда двудневно предприемаческо обучение

За четвърта поредна година в Бургас се провежда двудневното предприемаческо обучение ABLE Weekend Activator. То ще се проведе зо 30-ти юни в Младежки международен център - Бургас. В следващите дни са предвидени  интерактивни модули и занимания, с обща продължителност от 12 часа на ден.  Заключителната част на събитието е представянето на..

публикувано на 28.06.24 в 08:40
Министър Росен Карадимов (ляво) и кметът Стефан Радев

Близо 14 млн лв получи Сливен за нова индустриална зона

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов бе в Сливен, за да проведе работна среща по този повод с кмета на..

публикувано на 27.06.24 в 18:00

В 07:00 часа утре пускат движението по платното в посока „Сарафово“ – Бургас

Утре в 07:00 часа сутринта ще бъде пуснато движението по новоремонтираното платно на републиканския път  I   – 9, в отсечката от съоръжението „Тромпет“ на Северния обход. Посоката е към гробищния парк, направление „Сарафово“ – Бургас, съобщи Общината.  След полагането на ново асфалтово покритие там вече е нанесена и маркировката. До..

публикувано на 27.06.24 в 12:53

Кметът на Черноморец: Проблемът с къмпингуването на Вромос остава

Проблемът с нерегламентираното къмпингуване в залива Вромос стои и този сезон. Основната причина е в липсата на наредба, която ясно да определя правилата. Това заяви пред БНР-Бургас кметът на Черноморец Росен Деспов: "Вече 4 години 3 министерства не успяват да изработят наредба за дивото къмпингуване към Закона за черноморското крайбрежие...

публикувано на 27.06.24 в 11:32

Готови са документите на три важни за региона пътни трасета

Кметът Димитър Николов предаде днес на държавната пътна агенция готовата документация на три важни за региона пътни трасета, които да станат четирилентови. Това са Бургас–Айтос, с обход на кв. „Ветрен“; Бургас-Средец, с всички пътни развръзки; Бургас–Малко Търново и в посока границата между България и Турция. Това съобщи той във Фейсбук...

публикувано на 26.06.24 в 17:05

Да отпадне 15% таван на надценката на хляба

15% таван на надценката на хляба трябва да отпадне, тя е въведена от предишния Парламент в ущърб на конкуренцията, смятат от сдружение "Модерна търговия". Ако реално тази седмица депутатите не ревизират решението на предшествениците си, мярката ще влезе в сила от 1 юли, а целият  бизнес е обединен против и се надява тя да отпадна. От сдружението..

публикувано на 25.06.24 в 14:24