Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българе, глава вдигнали“ - 120 години от Илинденско - Преображенското въстание

Снимки и документи на Архива в Бургас, показват как се е отбелязвало Преображенското въстание

Мястото, където се отбелязват честванията, по повод годишнините на Преображенското въстание, е местността Петрова нива. Там на 28 - 30 юни през 1903 година се провежда конгрес на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно - одринска революционна организация. Там се изработва план за въстаническите действия в окръга по време на Илинденско - Преображенското въстание. 
Наричат мястото Странджанското Оборище, там е изграден паметник и параклис. В Държавния архив в Бургас са запазени документи и снимки за това, как са се отбелязвали годишнините от въстанието.   

Подвигът на участниците в Преображенското въстание и техните помагачи не е забравен. В Бургаския архив са запазени снимки от 1928 години, които показват едно въодушевление и тържество при честванията. В тях участват останалите живите въстаници, които постепенно през годините намаляват. След това  потомците им и официалните власти продължават да организират специални събития по повод годишните от въстанието до наши дни, разказа директорът на Държавния архив в Бургас   Данка Георгиева:

"При нас са запазени много възвания, обръщения на Тракийски организации, с които се призовават гражданите да отбелязват тези светли дати. Не малко документи са запазени и в усилията да се изгради паметник на Петрова нива, с който да се даде човешкото уважение към жертви и участници. Запазени са уставите на тези комитети, които се образуват. Запазен е и проект какво да представлява храм-паметникът. През 1958-ма година той е открит, който сега познаваме", информира Георгиева. 

Почитта към героите се изразява буквално дни и месеци след въстанието. Запазени са например две песни, които са посветени на войводата Георги Кондолов. Той е един от водачите на Преображенското въстание, действа с чети в Странджа , а по време на конгреса в местността Петрова нива е определен за началник на всички въстанически чети действащи в района. При сражение с турските войски е тежко ранен при малкотърновското село Паспалово и моли другарите си да го убият, за да го избавят от мъките. Погребан е тържествено от четниците и населението от околните села. Местните жители го възпяват в песни. 

"Над Паспалово стърчи могила,

а под могила лежи светиня;

В тесен гроб челен, отделен самия, 

лежи юнака спокоен, славен. 

Във Паспалово, когато роба, 

с тиран вековен беше в борба, 

падна юнакът с куршум пронизан, 

подло предаден от грък шпионин."

В Държавния архив в Бургас са запазени и снимки, които показват отбелязването на въстанието в Македония, в Битолски революционен окръг. В местността Мечкин камен участниците във въстанието дават достоен отпор преди потушаването му и защитават Крушевската република:

"На една от снимките виждаме Антон Козаров, който до 41-ва година е Областен управител на Бургас, след това е командирован в Скопие и там е областен управител. Чрез неговия син, който дари документите на семейството, ние имаме и тези няколко снимки, които ни показват духа на събитията от другия край на България тогава", разказа Георгиева.

Илинденско-Преображенската епопея е най-голямото и най-дълго продължилото въстание в новата българска история. То е връхна точка в национално - освободителната борба на македонските и тракийските българи. Символ е на непокорния български дух и нравствено знаме на борбата за човешки права, достойнство и свобода. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 3500 бебета са се родили с помощта на фондация "Майки за донорството"

Неправителствената организация „Майки за донорството“ отбеляза през тази седмица 10 годишен рожден ден. Фондацията е единствената  организация учредена от донори на яйцеклетки , които са заедно от близо 14 години. Каузата на „Майки за донорството“ е донорството на яйцеклетки и сперматозоиди.  Хиляди са семействата в страната ни, които..

публикувано на 26.05.24 в 16:00
На официална церемония в приемния салон на Синодалната палата Знеполският епископ Арсений (вдясно) бе обявен за Сливенски митрополит.

Новият Сливенски митрополит Арсений: Вратата ми ще бъде отворена за всеки, който търси помощ, утеха или съвет

Вратата на Сливенската митрополия ще бъде отворена за всеки един клирик или мирянин, търсещ помощ, утеха или съвет. В своето служение ще се старая да подражавам на примера на моите предшественици и особено на Сливенския митрополит Йоаникий, който възложи десница на епископската ми хиротония и прояви усърдно старание за благопреуспяването на Сливенската..

публикувано на 26.05.24 в 14:31
Знеполския епископ Арсений беше избран за Сливенски митрополит. Той получи 7 гласа, а  Мелнишкия епископ Герасим - 5.

Новият Сливенски митрополит е Знеполският епископ Арсений

Знеполският епископ Арсений е новият Сливенски митрополит. Той беше избран днес със седем гласа от митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, съобщи БТА.  За другия кандидат - за Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, бяха дадени пет гласа.  Резултатите от избора обяви..

обновено на 26.05.24 в 11:10

Бъдещи медици се отправиха на пътешествие по повод 24 май

След празничното шествие на 24 май Асоциацията на студентите медици в България – Бургас и Община Бургас организираха пътешествие за студентите от българоезичното и англоезичното обучение по медицина. Разходката бе с корабче до остров „Света Анастасия“, който има богата история. Бъдещите медици отправиха благодарности към проф. д-р Христо..

публикувано на 26.05.24 в 10:05

Ямбол показва резултатите от 140-годишни проучвания на археологическите си обекти

Резултатите от 140-годишните проучвания на археологически обекти в Ямбол вече са достъпни онлайн на сайта на Регионалния исторически музей - информира ръководството му. „Издирване на археологически обекти в област Ямбол“ е  дисертацията на археолога от музея д-р Тодор Вълчев и анализира задълбочено всички открити до момента археологически обекти в..

публикувано на 26.05.24 в 09:03

Светият синод избира Сливенски митрополит

Светият синод днес ще определи Сливенски митрополит на мястото на починалия през януари дядо Йоаникий въпреки протестите, включително на бургаски миряни и свещеници, с искане за касиране на епархийския избор от 19 май, отсял двама от кандидатите - Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият Герасим. Това е вторият опит за избор след отмяната на първия...

публикувано на 26.05.24 в 08:47
Архив

Миряни ще протестират пред Светия синод срещу избора на Сливенски митрополит

Миряни от Сливенската епархия ще протестират срещу избора на Сливенски митрополит. Те се събират в 15.30 часа пред Светия синод в София. Протестиращите настояват изборите да бъдат касирани и не приемат за Сливенски владика сегашните кандидати достигнали до финала на провелия се епархийски избор – епископите Арсений и Герасим.  Отново има напрежение..

публикувано на 25.05.24 в 11:40