Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристи на юг: Водата е чиста, не сме притеснени

Кметът на Приморско: Информацията за замърсяване е подсъдна

Южният плаж на Приморско

Туристи по Южното Черноморие не са притеснени от изнесените данни за замърсяване на морската вода на част от ивиците там, показа репортерска проверка на БНР Бургас. Повечето не ги приемат като достоверни и са спокойни за почивката си.

Плажовете са пълни, въпреки че преди ден  излезе информация за замърсявания, на места в пъти над нормата за бактерията ешерихия коли, според изследване на асоциация "Активни потребители" и учени от Софийския университет. 


Летовници от Приморско и Царево определят водата като чиста.  

„Въобще не се притеснявам. Вижте колко е чиста водата.

„Това е хидрибна икономическа война, искат да сринат нашия туризъм, пък ние имаме огромен потенциал за развитие“

„Ако се прави анализ на морето нека да го направят независими международни лаборатории“

„Такива новини могат да бъдат плашещи, но мен не ме притесняват. Проверявам си източниците на информация“

Кметът на Приморско Димитър Германов нарече информацията за замърсявания на водата тенденциозна и подсъдна.

„В България си има държавни институции, имащи право да извършват такива дейности за замърсявания. Това е абсурдно, някакъв субект да изнася такива данни, какво означава пробонабиране? С една проба да се каже, че има висока степен на замърсяване? Къде са тези протоколи, в коя лаборатория са изследвани, дали е акредитирана - прекалено много въпроси. Това е подсъдно, всяка една дезинформация може да цели само дискредитиране на сезона“

Преднамерена атака срещу българските курорти заподозря и кметът на Царево Георги Лапчев.  

От министерството на здравеопазването също излязоха с официална информация, в която посочиха, че не приемат за коректни данните от изследването. С тях се манипулира общественото мнение, дискредитира се работата на държавните институции и се  нарушава спокойствието на туристите в разгара на сезона, се казва в позицията им.

Димитър Германов

От Община Приморско изпратиха съобщение, в което са категорични, че легитимните изследвания на качеството на морската вода, извършвани регулярно от РЗИ-Бургас, на плажовете в Приморско и Китен не показва опасна концентрация на бактерии и микроорганизми. Резултатите от последните две проверки на Регионалната здравна инспекция конкретно на Южен плаж – Приморско, проведени на 31 юли и 14 август 2023 г., не отчитат наличие на еширихиа коли и чревна ешерихиа коли извън норма. От началото на август в Община Приморско няма постъпили сигнали от граждани или организации за проблеми в региона. По данни на медицинския център в Приморско също няма данни за повишена заболяемост, която да се свързва с потенциално замърсяване на водата по плажовете в региона.

„За нас здравето и безопасността на хората винаги е било основен приоритет и затова винаги сме се отнасяли отговорно към темата с чистота на морската вода. В този смисъл не можем да приемем разпространяваната през последните часове информация за теоретично замърсяване на водата в района на Приморско и Китен, защото няма необходимите доказателства. Смятаме, че подобно поведение е некоректно към обществеността и създава неоправдано страхове у хората”, заяви Германов.

Експертите на общината ще продължат да следят с повишено внимание темата с чистота на морската вода в региона до края на сезона, като остават в постоянен контакт с РЗИ – Бургас и другите отговорни институции и имат готовност за съдействие и незабавна реакция в случай на сигнали или проблемни индикации.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31

Близо 50 000 фирми от Бургаска област обявиха доходите си пред НАП

Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок. На 30 юни изтича срокът, в който е необходимо тези лица да декларират доходите си и да платят дължимия върху тях данък. До края на юни самоосигуряващите се лица,..

публикувано на 15.05.24 в 12:41

Георги Гвоздейков: 100 млн. лева са инвестирани в бургаския регион за транспортна свързаност

Представители на Европейската комисия , заедно с Министъра на транспорта и съобщенията и кмета на Бургас Димитър Николов обсъдиха реализираните проекти, финансирани с европейски средства по Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020.  Те направиха обиколка из града и засадиха дръвче на площад "Тройката". На събитието присъстваха служебният..

обновено на 14.05.24 в 22:09

Дефицит на специалисти със средно образование в бургаско

Голям е дефицитът на кадри със средно образование. Пазарът изпитва огромна нужда от такива специалисти в момента. Това съобщи заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Станимир Апостолов:  "Заетите в туристически бранш са основно среднисти-рецепционисти, готвачи, аниматори. Средни кадри са необходими в мебелната..

обновено на 14.05.24 в 14:58

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на..

публикувано на 14.05.24 в 11:37

„Пристанище Бургас“ ЕАД с нов директор

„Пристанище Бургас“ ЕАД има нов директор, съобщава Maritime.bg. Това е Янко Мелконян. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е освободил  дългогодишния началник на порта Диян Димов миналата седмица. Той беше начело на бургаското пристанище от 2010 година до юли 2013 и от октомври 2014 до настоящия момент, припомня..

публикувано на 13.05.24 в 18:28