Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден до пладне на 2 септември

Акцентите в днешното предаване „Ден до пладне“ от 10.00 ч. до 12.00 ч.:
  • Жители на „Лозово“ и „Долно Езерово“ отново излизат на протест. Причината е лошата инфраструктура в бургаския квартал, заради продължаващия ВиК проект;
  • Друга тема, свързана с водоснабдяването, или по-скоро липсата на такова в няколко населени места в община Средец. Какви решения предлага местната администрация за този проблем? - ще чуем от материала на Християна Йорданова;
  • През седмицата беше гласуван и бюджетът на Община Бургас - естествено след дълги дебати; 
  • Ще стане ли Корал защитена местност? - през седмицата се проведе обществено обсъждане по темата;
  • Ще чуем и доволни ли са от туристическия сезон хората от бранша в Слънчев бряг;
  • В края на предаването ще научим какви са новите открития в Нционалния археологически резерват Деултум край Дебелт. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 130 души получиха великденски пакети от благотворителната кампания "Купи и дари"

Младежите от Ротаракт клуб Бургас-Приморие и Интеракт Бургас-Приморие проведоха благотворителна кампания "Купи и дари" миналия уикенд / 27.04 и 28.04/.  Те успяха да съберат  1 тон и 700 килограма хранителни и санитарни продукти за социално слаби граждани. Те са предоставени преди Великден на над 120 души от списъците на БЧК-Бургас, както и на 12 деца..

публикувано на 05.05.24 в 10:00

Курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си

С двудневни тържества курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си. Селото е основано от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 семейства са първите заселници край брега на морето, а с царски указ от 8 април 1931 година бившето село Ембелец е преименувано на Лозенец. За предстоящите чествания, както за историята..

публикувано на 05.05.24 в 09:30

Поморие посреща Възкресение с концерти, изложба - базар и Великденски хорà

В днешния ден тракийско дружество „Одринска епопея“ в Поморие отново подготвя атрактивна изложба - базар на обредни хлябове „На Великден заедно”. Програмата за светлия християнски празник Великден ще започне в 10.00 часа, в градинката пред ресторант „Свети Георги”.  "Там публиката ще има възможност да се наслади на изложените вкусни козунаци и..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

В Малко Търново посрещат Великден с църковни служби и фолклорен празник

Малкотърновци ще посрещнат Възкресение Христово с празнична великденска служба в православния храм „ Успение Богородично“.  На 5 май от 10 часа, на Второ Възкресение ще бъде отбелязано със служби освен в православната църква и в източнокатолическия храм „Света Троица“. „Нека посрещнем Възкресението Христово заедно в храмовете на Малко..

публикувано на 05.05.24 в 08:40

В първия ден на Великден се отслужва Второ Възкресение

По традиция днес преди обед, в първия ден на Великден, се отслужва тържественото богослужение, познато като "Второ Възкресение". Това е Пасхална вечерня, по време на която се чете светото Евангелие на различни езици. Нарича се "Второ Възкресение", защото след празничните служби през отминалата нощ за втори път днес се огласяват евангелските четива,..

публикувано на 05.05.24 в 08:16

Празнично настроение с два концерта на Великден в Бургас

Два концерта ще има днес в Бургас.  Великденско хоро ще има в парк в к-с „Изгрев“. Празникът ще е с участието на  ДТС „Звездички“ и ТА „Зорница“ с ръководител Николай Парушев.  Организатор е НЧ „Изгрев 1909“. Втората музикална проява ще е в е кспозиционен център „Флора“. Там ще се проведе к онцерт на група „Горещ пясък“. И двете събития..

публикувано на 05.05.24 в 08:00

Ще градят храм в сливенското село Панаретовци

След 200 годни от основаването си село Панаретовци, Сливенско,  инициативен комитет от местни млади хора започна да търси средства за изграждането на църква. За поредна година селото посреща Великденските празници без камбанен звън и празнична литургия. Храмът ще носи името „Въздвижение на Свети кръст Господен“, определено е мястото му и има дадена..

публикувано на 05.05.24 в 07:43