Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Почистват и удължават Комлушкия канал в морето,за да няма наводнения

До края на годината трябва да приключат дейностите по проект, с който се подобрява водния режим на 4 защитени района в бургаска област. Една от тях е връзката между езерото Мандра, морето и природозащитената местност Пода. Целта е да се намалят заблатяващите дейности и да се гарантира живота на птиците и на езерото. 


Бенефициент е РИОСВ Бургас, обясни началникът му Павел Маринов. Дейностите вече се провеждат на канала, който свързва езерото Вая и морето. Второто място е връзката между Мандра, Пода и морето. Тя бе открита днес със символична първа копка. Другите места са Стамополу в Приморско и Алепу Созопол.

"Финансирането тук е около 3 и половина милиона лева за възстановяване на проходните участъци на солената вода към езерото.Те са на три места, целта е да се опресни водата, да се намалят заблатяването на Мандра-Пода."Почиства се Комлушкият канал, обясни Щерион Костов, представител на фирмата изпълнител:

До него се изгражда свръх солен басейн, като солник в солниците. В него ще се завъди европейската солянка. Тя ще допринесе до биоразнообразието.

"Каналът ще се удължи на 200 метра навътре в морето, ще е подводен, за да няма запушвания и проблеми с наводнения. Ще може да се регулира от соления басейн, колко вода да има, тя дали да е сладка или солена."Реконструира се и една дига на морето, което е водило до смесването на сладката и солената вода.Това няма да става вече, допълни  Костов.Ще се направи още едно съоръжение да улавя всички плаващи отпадъци.

Създават се нови места за птиците, които искат открита водна площ, подчерта  ортинологът Петър Янков. Водните места на "Пода" стават повече.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци с поредна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда" в Айтос

Доброволците от инициативата „Бъди човек - Айтос “ провеждат за шеста година благотворителна кампания под надслов " Под ари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за подпомагане на самотни възрастни хора  в Айтоско. „ Акции традиционно провеждаме за празниците Великден и Коледа, като..

публикувано на 10.12.23 в 17:00

"Св. Николай Чудотворец" - най-големият православен храм в Ямбол, се нуждае от ремонт

Най-големият православен храм в Ямбол - църквата  "Св. Николай Чудотворец", се нуждае от ремонт. Предстои да бъде обявена и дарителска кампания за набиране на средства.  Все още няма яснота каква сума ще е необходима за извършването на ремонтните дейности, тъй като в момента се подготвя техническият проект, уточни архиерейският наместник на..

публикувано на 10.12.23 в 16:19

Предстоят конкурси за избор на управители на 4 общински дружества в Бургас

Предстои провеждането на конкурси за избор на управители на четири общински дружества  в Бургас - това са „Чистота” ЕООД, „Бургасбус”, „Дезинфекционна станция ” и „Иновационни системи". Определени са минималните и специфични изисквания за заемане на длъжността.  Сред тях са кандидатите да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, да са..

публикувано на 10.12.23 в 14:00

Гората.бг дарява 13 300 дръвчета в Ямбол

Инициативата Гората.бг ще раздаде днес 13 300 плодни, медоносни и горски дръвчета в Ямбол. Акцията ще е пред спортна зала "Диана" от 13.30 мин., съобщават организаторите.  Ще бъдат подарявани 14 вида дръвчета - сливи, дюли, ябълки, череши, орехи, както и  липи, червен дъб, явор, люляци, медоносна акация и др. Всеки желаещ може да получи..

публикувано на 10.12.23 в 09:10

Продължава поскъпването на храните на едро

Продължава поскъпването на храните на едро и индексът на ДКСБТ се качи почти до нивата си от началото на годината, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата..

публикувано на 10.12.23 в 08:50

Новият график за движение на влаковете на „БДЖ" влиза в сила от днес

Новият график за движение на влаковете на „БДЖ" влиза в сила от неделя. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, осигурени са и удобни връзки между влаковете с възможности за пътуване между повече населени места, съобщават от дружеството.  През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в..

публикувано на 10.12.23 в 08:00

В Болярово запалиха светлините на коледната елха

Въпреки студеното време в петък около елхата в център на Болярово се събраха десетки жители на града и общината. К метът Христо Христов поздрави присъстващите с пожелание за здраве и благоденствие. И призова всички да бъдем по-добри и да не спираме да вярваме в чудеса. В празничния концерт се включиха коледарите към НЧ „Възраждане-1912“ –..

публикувано на 10.12.23 в 07:45