Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежите от "Социален център - Бургас" представиха изложба "По пътя на глината"(СНИМКИ)

Те представиха керамични съдове и предмети, които сами са изработили

Над 500 предмета от глина и съдове направиха младежите с уреждания от сдружение „Социален център – Бургас“. Те ги представиха на специална изложба, която се проведе днес в културния Дом на нефтохимика. На нея присъстваха близки и приятели на младежите, представители на социални институции, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, зам. кметовете Йорданка Ананиева и Диана Саватева и др. Четвъртокласници от ОУ "Ал. Г. Коджакафалията" поздравиха участниците и гостите с песен.   


Арттерапията и обучението на нашите потребители се осъществи по проект "По пътя на глината", който продължи 4 месеца, съобщи Марионела Стоянова от сдружението:

„В дейностите се включиха 22 младежи със специфични потребности и благодарение на учителите си, майсторите по грънчарство Андон Орлов и Николай Николов, те успяха да направят много красиви неща. Всички участваха с желание и ентусиазъм! По проекта осъществихме и екскурзия до град Троян с посещение на Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства!“  

повече може да чуете в звуковия файл:


Димо Димитров е потребител на „Социалния център“ от 10 години и сподели, че е много щастлив, че е успял да се докосне до света на глината и си е направил халба за бира. Той знае вече какво е шликер и ангоба и е впечатлен от факта, че керамиката се използва дори в космическите совалки, в тях има специални маси от керамика, които издържат на висока температура.

повече може да чуете в звуковия файл:


Глинените съдове, които са направени в „Социален център – Бургас“ са изпечени в пещта на училище „Иван Вазов“.

За сдружението са закупени две грънчарски колела, остават и инструментите, с които младежите ще продължават да изработва глинени съдове. Идеята им е да ги предлагат за продажба по време на базари и със събраните средства да закупуват нови материали, за да продължат с изработката на керамични съдове. 

Осъществените дейности до момента са по проект „По пътя на глината“. Той е на стойност малко над 13 хиляди лева и е реализиран с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си

С двудневни тържества курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си. Селото е основано от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 семейства са първите заселници край брега на морето, а с царски указ от 8 април 1931 година бившето село Ембелец е преименувано на Лозенец. За предстоящите чествания, както за историята..

публикувано на 05.05.24 в 09:30

Поморие посреща Възкресение с концерти, изложба - базар и Великденски хорà

В днешния ден тракийско дружество „Одринска епопея“ в Поморие отново подготвя атрактивна изложба - базар на обредни хлябове „На Великден заедно”. Програмата за светлия християнски празник Великден ще започне в 10.00 часа, в градинката пред ресторант „Свети Георги”.  "Там публиката ще има възможност да се наслади на изложените вкусни козунаци и..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

В Малко Търново посрещат Великден с църковни служби и фолклорен празник

Малкотърновци ще посрещнат Възкресение Христово с празнична великденска служба в православния храм „ Успение Богородично“.  На 5 май от 10 часа, на Второ Възкресение ще бъде отбелязано със служби освен в православната църква и в източнокатолическия храм „Света Троица“. „Нека посрещнем Възкресението Христово заедно в храмовете на Малко..

публикувано на 05.05.24 в 08:40

В първия ден на Великден се отслужва Второ Възкресение

По традиция днес преди обед, в първия ден на Великден, се отслужва тържественото богослужение, познато като "Второ Възкресение". Това е Пасхална вечерня, по време на която се чете светото Евангелие на различни езици. Нарича се "Второ Възкресение", защото след празничните служби през отминалата нощ за втори път днес се огласяват евангелските четива,..

публикувано на 05.05.24 в 08:16

Празнично настроение с два концерта на Великден в Бургас

Два концерта ще има днес в Бургас.  Великденско хоро ще има в парк в к-с „Изгрев“. Празникът ще е с участието на  ДТС „Звездички“ и ТА „Зорница“ с ръководител Николай Парушев.  Организатор е НЧ „Изгрев 1909“. Втората музикална проява ще е в е кспозиционен център „Флора“. Там ще се проведе к онцерт на група „Горещ пясък“. И двете събития..

публикувано на 05.05.24 в 08:00

Ще градят храм в сливенското село Панаретовци

След 200 годни от основаването си село Панаретовци, Сливенско,  инициативен комитет от местни млади хора започна да търси средства за изграждането на църква. За поредна година селото посреща Великденските празници без камбанен звън и празнична литургия. Храмът ще носи името „Въздвижение на Свети кръст Господен“, определено е мястото му и има дадена..

публикувано на 05.05.24 в 07:43

Великден е! Христос воскресе!

Днес е най – големият християнски празник - Възкресението на Исус Христос , символ на победата над смъртта и обещанието за вечен живот. Възкресение Христово отразява в най-пълен вид християнската догма, а именно – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят. На този празник християнската религия чества връщането на Исус..

публикувано на 05.05.24 в 07:30