Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстично са се увеличили сигналите за домашно насилие в Бургас

С 2,5 пъти са нараснали жалбите за домашно насилие в Бургаско. Това съобщиха от асоциация "Деметра". 

Събитието бе под надслов „Добри практики на институциите в отговор на домашното насилие“. Конференцията се организира в рамките на „16 световни дни срещу насилието“. В нея взеха участие представители на различни институции – Районния съд, полицията и прокуратурата, както и Областният управител Пламен Янев.

Печалната статистика бе изнесена на фона на нов сигнал за домашно насилие от вчерашния ден, в който бургазлийка на 25 години твърди, че е бита от мъжа си. Полицията е задържала 29-годишния мъж, с когото е живеела на семейни начала. Двамата имат малко дете. За случая е образувано досъдебно производство. Това потвърди Гинка Чинова от Районната прокуратура в Бургас.

„Наблюдава се тенденция към увеличаване на броя на случаите на домашно насилие.“ Това отбеляза комисар Марин Димитров, началник на „Охранителна полиция“ Бургас. Той посочи:

„В сравнение с предни години имаме повече указани защити на жертвите на домашно насилие и пуснати заповеди за такива. Най-често случаите на такова насилие са отношение между съпрузи и такива, които живеят на семейни начала.“

„Има по-голям дял на молби за защита от домашно насилие по гражданско-административен ред, от тези, които са от общ характер“, посочи председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов:

„По закона за защита от домашно насилие, гражданските дела, миналата година са били 129. От началото на тази година до сега, те са 143. Сериозен проблем има по отношение на приключването на тези дела, тъй като от тези общо 269 дела, 111 дела /или 41%/ са приключили с оттегляне на молбата.“

Психологът Дияна Видева, част от асоциация „Деметра“ поясни, че е много важно жертвите на домашно насилие да се включват в програми за възстановяване:

„Тези програми са 6-месечни. Те дават възможност за промяна на нагласите на всички нас.“

Има европейска статистика, според която, едва на седмия път пострадалите решават да подадат сигнал.

Повече подробности в звуковия файл:


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Строят археологически музей в Обзор

Изграждането на археологически музей в Обзор е един от големите инфраструктурни проекти, които ще се реализират тази година в града. В него ще се съхраняват много от експонатите, които се представят всяка година на пленери, провеждани в града. Той ще стане привлекателно място за туристите, казва кметът Христо Янев. Ще предложим освен..

публикувано на 22.02.24 в 16:49

Спират водата в кв. Лозово и улици в центъра на Бургас

Спиране на водата предстои в кв. Лозово и в част от центъра на Бургас.  В Лозово водоснабдяването ще бъде възстановено след отстраняването на  авария.  Без водоподаване от 9 до 17 часа остават живущите  на улиците "Софроний", "Славянска" в участъка между бул. "Алеко Богориди" и ул. "Д-р Нидер" и улица "Морска" в участъка между бул. "Алеко..

публикувано на 22.02.24 в 08:15

Книга на жена, преборила рака, помага на дами от Бургас и региона

Книга на жена, преборила рака, помага на дами от Бургас и региона. Инициативата се провежда с подкрепата на ЖГЕРБ, които всяка година отбелязват Световния ден за борба с рака на гърдата. Тазгодишната кауза  е дарителска кампания с книгата „Аз преборих рака и ТИ можеш“ на Галя Илиева. Инициативата се провежда в рамките на националната..

публикувано на 21.02.24 в 16:45

Морска администрация, МОСВ и Гранична проверяват плавателни съдове

До средата на март трябва да бъде подготвено споразумение за взаимодействие, което да регламентира съвместни проверки на малки и неконвенционални плавателни съдове от представители на ИA „Морска администрация“, Главна дирекция "Гранична полиция“ и Министерството на околната среда и водите. Това реши Комисията по безопасност на корабоплаването и опазване..

публикувано на 21.02.24 в 12:54

В Сливен започна ежегодната кампания срещу трафика на хора

Комисията за борба с трафика на хора в Сливен стартира ежегодната кампания за превенция. Целта е да се информират децата и техните родители какви опасности крие интернет пространството. Основен акцент в инициативата е предотвратяването на въвличане в сексуална експлоатация, която продължава да бъде най-често докладваната форма на трафик в Европейския..

публикувано на 21.02.24 в 11:21

Протест срещу изграждане на фотоволтаичен парк в Дюлево (видео)

Над 100 жители на село Дюлево, сред тях и чуждестранни граждани, които имат имоти там, протестираха пред Съдебната палата в Бургас. Хората са недоволни от решението на Общинския съвет в Средец на 5 хил. дка пасища и мери край селото да бъде изграден фотоволтаичен парк.  В протеста се включиха пчелари и животновъди от селото. По думите им,..

обновено на 21.02.24 в 10:48

До края на месеца ремонт на 349 км на АМ „Тракия“ в посока Бургас

До 29 февруари остава в сила ограниченото движение на превозни средства при 349 км на АМ „Тракия“, в платното за Бургас. Причината е ремонт на фуги на моста над река Айтоска, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Трафикът до края на месеца ще преминава двупосочно в платното за София. Скоростта в участъка ще бъде ограничена до 50 км/ч.  О т..

публикувано на 21.02.24 в 08:59