Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Савина Лилова плете приказни коледни камбанки и топки за елха

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Савина Лилова е от Пещера. Тя е майка на Юлиян, слънчево момче, което много обича музиката. Савина изработва коледни играчки – плете топки и камбанки. Обича да шие гоблени и се е научила да плете на една кука, непрекъснато се усъвършенства, за да предложи нови неща в групата „Купи подарък“: 

"Юли е на 19 години, с аутизъм и изоставане в нервно психическото си развитие. Много е музикален и когато искаме да се усмихне винаги му пускаме негови любими песни или му говорим за любимите му изпълнители. Сега слуша детски песнички, много обича народната музика и песните за България. До преди четири години той посещаваше Центъра за деца и младежи с увреждания, сега е в масово училище, където се работи с него индивидуално. Юли ходи и на занимания в Центъра за деца за личностно развитие и там провеждат музикотерапия, работят с логопед, психолог."     

повече може да чуете в звуковия файл: 


Савина Лилова участва групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане" почти от самото й начало. Присъединява я нейна приятелка и в началото Савина е само купувач,но след това решава да представи и свои неща.  

"Много обичам да шия гоблени и се представих с тях. След това се научих да плета на една кука и сега предлагам коледни камбанки и топки за елха, които много се харесват. Те са различни на цвят и от пухкава прежда. Плета и ключодържатели като ягоди, капели. Правя и терлички, а от скоро и бебешки елечета. Изработвам и играчки за украса от фоам."  


Савина Лилова сподели, че има поръчки от цялата страна и е щастлива от обратната връзка с клиентите, които харесват това, което тя прави с много любов и старание. Тя е благодарна на групата за възможността да покаже какво може и се чувства удовлетворена от работата си!   

 повече може да чуете в звуковия файл: 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Николова създава прекрасни картини със скандинавски мъх

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 03.03.24 в 17:10

Макет на паметника на Шипка, направен от стари вестници, може да се види в Бургаската библиотека

В Центъра за съвременно изкуство и библиотека може да се види макет на Паметника на свободата Шипка. Той е изработен от стари вестници от членове на Сдружение "Социален център Бургас". Участници от творческата му работилница за хора с увреждания са работили за създаването му в продължение на три месеца.  Младежи от "Социален център"-Бургас..

публикувано на 03.03.24 в 16:10

Златка Ставрева: В Странджанската носия са закодирани послания

Легендарна Странджа вплита в себе си богатата и специфична орнаментика в етнографията,  многообразието от вярвания, разнообразен исторически календар, обреди от жизнения цикъл  и специфичен фолклорен диалект. Това е място, което добре прикрива историята и се отваря в съвремието, но само за хората, които искат и вярват, че могат да се докоснат до..

публикувано на 03.03.24 в 14:30

Започва традиционното рали за жени в Бургас

Традиционното Осмомартенско рали за жени „Елена Апостолова“ ще се проведе днес в Бургас. То стартира в 10 часа в Морската градина и ще продължи до 16 часа, записването е на място.  Във връзка с автомобилното шоу паркингът пред Saxa Beach в Морската градина ще бъде затворен за автомобили до 16 часа. Шофьорите трябва да освободят платената зона за..

публикувано на 02.03.24 в 09:35

Баба Марта зарадва децата в бургаския комплекс „Изгрев“

Въпреки студеното време, с което ни посрещна Баба Марта, десетки деца от детски градини и училища се събраха в бургаския  комплекс „Изгрев“. Те украсиха дърветата там с разноцветни мартеници. Празникът бе организиран за десета поредна година от Читалище „Изгрев 1909“Бургас.  "Заедно с училищата и детските градини, сътворяваме тази..

публикувано на 01.03.24 в 14:35

Мостът в Бургас ще засвети в бяло и червено днес

Днес Мостът в Бургас ще засвети като мартеничка - бяло и червено, по повод Баба Марта. През нощта на 2 и 3 март Мостът ще засияе в цветовете на българския трибагреник  бяло по случай Освобождението на България.

публикувано на 01.03.24 в 08:30