Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акциите на полицията са всеки ден

Комисар Марин Димитров: Спряхме от движение 192 шумни автомобили и мотори

архив


На територията на област Бургас близо 200 са иззетите към момента моторни превозни средства на водачи, които са шофирали след употреба на алкохол или на наркотични вещества. Те са спрени за проверка от служители на ОД на МВР в Бургас от началото на август, когато настъпиха промени в санкциите, предвидени в наказателния кодекс до днес. Това каза за БНР Бургас комисар Марин Димитров, началник отдел „Охранителна полиция“. От тях за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила са иззети 98 МПС, а 100 са отнети за шофиране след употреба на наркотични вещества.

Нарушителите са собственици на управляваното превозно средство или ползватели. В първия случай – личното превозно средство се иззема от органите на реда и се транспортира до охраняем паркинг. Там остава до приключване на наказателното преследване срещу пияния или дрогиран водач. Реално той остава собственик на колата, докато евентуално съдът не го осъди. При осъдителна присъда задължително се постановява отнемане на автомобила в полза на държавата. Той се предава на Националната агенция по приходите (НАП), а след това по преценка автомобила може да се обяви на търг за публична продан, да се ползва или да се предаде за ползване на друга държавна институция.

Във втория случай, когато моторното превозно средство не е собственост на спрения водач – нарушител, то се иззема от полицията с протокол, като веществено доказателство във връзка с извършеното престъпление, а в хода на наказателното производство лицензиран оценител оценява стойността на автомобила. При евентуална осъдителна присъда съдът налага на виновния глоба, равностойна на оценката на моторното превозно средство.

От септември месец по-активно работим и за ограничаване на леки автомобили и мотоциклети, които генерират шум.  До момента са спрени от движение 192 МПС, които са шофирали при липсата на шумозаглушители или с неизправни такива, в резултат на провеждащата се акция на служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас. Срещу нарушителите са образувани административно-наказателни производства, като предвидените принудителни административни мерки ще се приложат с цялата им строгост. 
Проверките на служителите от сектор „Пътна полиция“ преимуществено са в тъмната част на денонощието на места, за които има данни, че се преминава с липсващи или неизправни шумозаглушители. На водачите се издават и връчват актове за установяване на административното нарушение, както и заповеди за временно спиране от движение на МПС - нарушител.

Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция полежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима са задържани, а други двама се издирват за трафик на наркотици

При Специализирана полицейска операция на територията на Бургас, Варна и Стара Загора са задържани 3-ма души, а 2-ма се издирват. Срещу тях са повдигнати обвинения за престъпна група за трафик и разпространение на високорискови наркотични вещества. Разследването на групата е започнало от началото на годината. Организаторът на групата е на 35 години от..

публикувано на 10.06.24 в 16:20

Отцепиха сградата на РЗИ в Бургас заради съмнителен куфар, оказа се с непотребни вещи

Районът около сградата на РЗИ в Бургас е отцепен заради сигнал за съмнителен куфар. Куфарът се намира в нишата на прозорец в близост до централния вход на зданието. Служителите на здравната инспекция и хората, които по това време са се намирали вътре, са евакуирани. На място има пожарни коли и полицаи от Първо РПУ. Отцепеният периметър е на..

обновено на 10.06.24 в 13:23
Снимката е илюстративна

Дете е в бургаската болница, едва не се удави в басейн

6-годишно момченце от Литва е в тежко състояние в болница, след като едва не се удави в хотелски басейн в Свети Влас.  Момчето е извадено от водата от други деца. За инцидента съобщи ОДМВР.  Лекари се грижат за него в отделение „Реанимацията“ на областната болница в Бургас.  То е било отседнало в хотела заедно с 41-годишна си майка. По случая е..

публикувано на 10.06.24 в 08:53

Национален семинар по полицейска лична защита и самоотбрана ще се проведе в Бургас

Традиционният Национален семинар по полицейска лична защита и самоотбрана за полицаи и военнослужещи ще се проведе в Бургас на 15 юни /събота/   в Спортен център ПМГ “Акад. Никола Обрешков”. Целта е повишаване нивото на служителите от МВР и българската армия по Лична защита за реакции в кризисни ситуации.  Той ще се ръководи от Шихан Тони Петров- 7..

публикувано на 08.06.24 в 17:11

Оставиха в ареста украинеца, обвинен в опит за грабеж от златарско ателие в Бургас

Бургаският районен съд остави в ареста украинеца Ваагн Галустов. Той е обвинен в опит за грабеж от златарско ателие в центъра на Бургас. По време на разследването е установено, че 52-годишният мъж е осъществил и сила чрез електрошоков удар с "тейзър" спрямо продавачката.  Опит за грабеж в центъра на Бургас: нападател стреля с тейзър по..

публикувано на 08.06.24 в 14:27

Районната прокуратура поиска задържането на украинеца, опитал да обере златарско ателие в Бургас

Районната прокуратура в Бургас внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо украинския гражданин В. Г., който се опита да обере златарско ателие в морския град. Нападението бе извършено на 6 юни преди обед, когато мъжът влязъл в ателието на централната ул. "Александровска" №69 и стрелял с електрошоково оръжие..

публикувано на 08.06.24 в 11:31

Национален протест срещу убийствата по пътищата e обявен и за Бургас

Национален протест срещу убийствата по пътищата на България е планиран днес в няколко града, сред които е и Бургас -  съобщиха организаторите му от асоциация "Ангели на пътя". В морския град се очаква демонстрантите да се съберат в 12 часа пред Съдебната палата. Пред съдебните палати се очаква да се съберат протестиращи и в  София, Варна, Пловдив,..

публикувано на 08.06.24 в 10:54