Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Николов: Бюджетът на Община Бургас е отговор на демографската катастрофа

Бюджета на 2024 година, както и цялата управленска програма, с която спечелих изборите, са подчинени на темата за демографската криза. Това обяви кметът Димитър Николов при представянето на проекта на най-важния финансов документ на общината днес. Местната власт трябва да поеме своята отговорност в тази си политика, подчерта градоначалникът:

"За целта осигуряваме повече средства за децата, здравето на децата, образованието, добрата градска среда. Инвестициите, които ще направим са и за развитие и повече възможности на бизнеса. Широка социална подкрепа, грижа за чиста околна среда и промените на климата, активна промоция на бранд "Бургас"-това е отговорът на Бургас по отношение на демографската катастрофа за 2024 г."

В представянето на бюджета участваха зам.-кметовете Чанка Коралска, Диана Саватева, Станимир Апостолов, Михаил Ненов и Манол Тодоров, както и председателят на местния парламент Михаил Хаджиянев.

505 милиона лева е макрорамката на проекта на бюджета. Николов уточни, че цифрите могат да се променят до гласуването на документа от Общинския съвет, тъй като непрекъснато изникват нови нужди за финансиране.

По отношение на индикативния годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз, стойността, определена за 2024 г., е в размер на 71 млн. лв. Това са за защитени и одобрени за Община Бургас проекти по програми, за които се очаква подписването на договори и предоставянето на средствата от страна на държавата за тяхното изпълнение. Заради късно приетия национален и местен бюджет в края на миналата година е натрупан голям преходен остатък. Той е рекорден за община Бургас-35 000 000 лева. 

 „Надаваме се в най-скоро време да подпишем договорите и сме създали пълна организация с бързи темпове да стартираме изпълнението по проектите, в резултат на което чрез получените средства от европейските програми ще компенсираме необходимостта от разходване на публични средства с източник местните данъци и такси на гражданите на Бургас.“, добави кметът Николов.


Делегираните държавни дейности са в размер на 228 милиона лева. Сериозно е увеличението за социални дейности с 54%, а за образование с 12,3%.

„Бюджетът е балансиран и то не само счетоводно. Много от планираните инвестиции са в съставните селища. Така че бюджетът осигурява баланс между център и периферия.“, подчерта зам.-кметът по финанси Станимир Апостолов.

Работата в посока "демографска криза" се подкрепя с конкретни стъпки. Средствата за раждане на дете се увеличат със 17%, а тези за ин витро процедури с 20%. Надграждат се на 6-те общински програми за профилактика в детска възраст с нови- за превенция, и профилактика на хранителните разстройства, за регулиране приема на анаболни стероиди и енергийни напитки, за подкрепа на деца с увреждания от аутистичния спектър, за скрининг на метаболитния синдром -затлъстяване, артериална хипертония и преддиабет при деца от 7 до 14 и от 15 до 18 години.  Продължава програмата за ремонт на здравните кабинети в училищата и детските градини. 

Осигурени са повече средства за училищата и детските градини, нови сгради ще има към ПМГ, училището в квартал Сарафово и ново училище в Крайморие, ремонти. Стартира  изграждането на студентско градче в квартал „Хоризонт“,  изграждането на нова база в двора на Специализираната белодробната болница, предвиден е основен ремонт на Дентален център-Бургас с възможност за разкриването на педиатрични кабинети и спешен прием.

Обновяване и модернизация е предвидена на културната инфраструктура – ремонт на 10 читалища в общината, превръщане на къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката.


В капиталовата програма големият обект е строежът на детската болница, втората пътна връзка на „Меден рудник“ - т.нар. Южен обход на комплекса, довършване на реконструкцията на улица „Одрин“, цялостна реконструкция на общинския път Бургас-Черно море -Рудник-Брястовец-Драганово, изграждане на базисна инфраструктура на новия квартал „Хоризонт“, изграждане на ново кръгово на ул. „Димитър Димов“ и „Никола Петков“. Предстои основна и пълна реконструкция на улиците „Патриарх Евтимий“, „Дебелт“, „Гладстон“, „Оборище“, „Ивайло“, „Асен Златаров“, основен ремонт на ул. „Индустриална“ и довършването й след полагането на промишлен водопровод от ВиК-Бургас. Ремонт на уличната мрежа, детските и спортни площадки в съставните селища по списък, даден от кметовете.

Проектът на бюджет 2024 на Община Бургас е амбициозен и с много обекти. Те са финансирани по различни програми и със собствени средства. Тази година сме изправени през голямото предизвикателство да наваксаме изгубените две години, през които тези програми чакаха на трупчета. Това подчерта при представянето на макрорамката днес заместник-кметът по строителство Чанка Коралска. Осигурени са средства за поддържане на зелената система, улици и пътища, ремонти и изграждане на нови детски и спортни площадки, посочи тя.


Продължава програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“, за която са осигурени 2 800 000 лева. Имаме 70 приключили междублокови пространства, още 10 се изпълняват и 60 чакат в списъка на одобрените, за които поетапно ще се осигурява финансиране през следващите години, уточни Коралска.

„Аз мога да кажа, че тази година ще имаме и повече пари за култура. Това ще ни позволи да задържим и развием позициите на Бургас като лидер в национален план. Сред акцентите в програмата са ремонтите на над 10 читалища, съхраняването и обезопасяването на скулптурния парк на града.“, каза от своя страна зам.-кметът по култура Диана Саватева. Анонсирана бе нова програма Програма „Достъпна култура“ - в 3 направления за подпомагане на деца, творчески състави и публики от периферията за посещение на културни събития в общинския център.


Акцентите в сферата на спорта-изграждане на нова зала за спорт в рамките на комплекс „Меден рудник, обособяване на нови зони за скейтпарк и паркур,  ремонт на Тренировъчна зала „Нефтохимик“, организиране и домакинство на нови спортни събития - Купа „Дейвис“, 9th Golden Age gym festival 2024, Световно К1 верига “GLORY”, Европейска първенство по водна топка, Световна купа по спортна акробатика, Маратон „Бургас“. Повечето от тях умишлено са изтеглени извън активния сезон, уточни ресорният заместник-кмет Манол Тодоров. 

Запитан за работата с областния управител Пламен Янев, Димитър Николов коментира:
"Аз съм работил с много областни управители от различен политически спектър. Досега всеки един се е опитвал да помогне, да осигури някакви пари, да реши някакъв проблем с някакъв проект. Очаквам от него да реши поне един проблем от многото, които постави при встъпването му в длъжност. От страна на администрацията ще помогне, ако той наистина вместо да проверява, да връща и да се оправдава, да направи нещо по отношение на проблемите, не само в града, но и в региона, разбира се."  

На 24 януари от 17.30 в Дома на НХК  ще се проведе общественото обсъждане на бюджета, а след това той ще влезе за разглеждане и одобрение в Общинския съвет на Бургас.


По публикацията работи: Петя Янакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 08:53

Фестивал на хвърчилата за 17-тия рожден ден на Зелена Странджа

С фестивал на хвърчилата днес ще бъде отбелязан 17-тият рожден ден на Зелена Странджа. Празникът ще събере желаещите да се включат на хълмовете над квартал Банево в Бургас, носещи името Трите сестри. Сборният пункт е на площадката на селото, пред църквата в 11.00 часа.  Маршрутът, който ще бъде изминат пеша до върха, е общо 5 км. Той..

публикувано на 12.05.24 в 07:55

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата Болярско и Бояджик. Лошото състояние на пътя срещу недоволството на хилядите жители от региона, стигна до блокадата на пътя.  Участъкът е с дължина около 8 км и по него всекидневно..

публикувано на 12.05.24 в 07:52
Снимката е илюстративна

АПИ: До обяд движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София е в аварийната лента

До 12 ч. днес движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в аварийната лента поради ремонтни дейности, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

публикувано на 11.05.24 в 10:33
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна се отслужват празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за празника са на Неофит..

публикувано на 11.05.24 в 09:25

В родното село на Стефан Караджа отбелязаха 184 години от рождението му

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово. Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия..

публикувано на 11.05.24 в 08:42

В Ямбол РЗИ ще проверява обработените терени срещу кърлежи и комари

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни  и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и  за големи популации..

публикувано на 11.05.24 в 07:20