Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Димитров: "Тур Странджа" за 4 дни е истинско предизвикателство

За 4 дни Владимир Димитров от сдружение Зелена Странджа преодоля през зимата разстоянието от близо 200 км по трасе от Елхово до мостика на Ахтопол.

 Първоначално трасето е било 177 км, но дължината му се е увеличила с 20 км. Алтернативният маршрут на Тур Странджа е било предизвикателство за Владо, а основната цел е била да се избягва преминаването през реки. Средно пешеходният преход дневно е включвал около 45 км, и е бил основно в светлата част на денонощието. Днес от клуба за приключение сред природата се включиха в екоакция по почистване на отпадъци под мотото „Чиста и достъпна Странджа“. Тя е първата от поредицата акции, защото е съвместна с Община Бургас и Младежки международен център. Превърна се в поредния поход, сподели още Димитров.




„Този преход наистина за мен си беше голямо предизвикателство, защото Тур Странджа е като моето четвърто дете. От самото възникване на идеята, до реализирането ѝ. Продължавам този маршрут да го оглежда, да го обхождам всяка година и да го популяризирам по всякакъв начин. Правих няколко опита да го премина тичайки, с колело, но сега здравословното ми състояние не позволява. Сегашният преход го минах пеша с раница, за 4 дни, за по-дълго време, но пък спокойно. Разглеждах всяко едно място, снимах, каквато е и целта на тези преходи. 
Докато преминавах по алтернативния маршрут между село Воден и Момина Църква се натъкнах на един малък мост, който беше сред нищото в гората, до който нямаше прекарано трасе. След това разбрах от местните хора, че там е трябвало да се направи нов път още през 30-те години, до Митницата, която тогава е работила до българо-турската граница край село Странджа. Започнало е изграждането на такива мостчета, но така и пътят не е довършен. 



Моята цел на това преминаване през зимата е да се избегне пресичането на по-големите реки, за да може да се преминава и през зимата. Странджа планина е подходяща за преминаване през всички сезони, подходяща е за туризъм, а се оказа, че ходенето през зимния сезон си има и своите предимства. Няма ги кърлежите, няма ги досадните летни мухички,  по-приятна се върви, не се носи много вода в раницата, а природата е все така хубава, зелено е, топло е. 

Разстоянието, което трябваше да премина по Тур Странджа беше 177 км. Аз успях да стигна до морето без да газя реки, но разстоянието до морето се увеличи до 196 км. Всяка вечер успявах да достигна до набелязаните места за почивка, без да се натоварвам, а снощи около 18 часа успях да достигна и крайната цел - Ахтопол.




Зелена Странджа проведе днес и екоакция, която е съвместна с Община Бургас и Международния младежки център, под мотото „Чиста и достъпна Странджа“. Днешната акция е в село Голямо Буково, със студенти от Университет „Проф.д-р Асен Златаров“ в Бургас, до местността „Трите кладенчета“ до Бялата река. Боклукът, който събрахме е на място, което не е лесно достъпно с автомобили. 

Следващата екоакция в Странджа предстои на 5 март. Тя ще бъде съвместна на сдружението и от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации“, допълни Владимир Димитров. Той призова в почистването на природата да се включват и местни хора, които да помогнат с премахването на вече образувалите се сметища от преминаващите бежанци в района. 

Чуйте целия разговор с Владимир Димитров в звуковия файл по-горе. 

Снимки и видео: Владимир Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На 4 май се открива новият мотосезон в Бургас

В Бургас на 4 май, в 11 часа предстои да бъде даден старт на новия мотосезон тази година. Мястото за това е Морската гара. Това каза пред БНР Бургас Румен Люцканов, от Hooligans MC Burgas Като организатори на това зрелищно събитие Румен Люцканов  сподели, че ще има много атракции, с най-големия отбор по стънт и дрифт шоу в България - Extreme..

публикувано на 01.05.24 в 16:32

Магдалена Русева изработва прекрасна великденска украса

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 28.04.24 в 17:30

Виолета Пефтичева с нова фотосесия, като Круела Де Вил

Популярният бургаски фотограф Виолета Пефтичева изненада с нова артистична фотосесия. Този път младата дама влезе в ролята на Круела Де Вил - страшната любителка на модата от 101 далматинци на Дисни. Споделя, че го прави, за да провокира себе си в светлина, в  която трудно би могъл да я види някой.   „Благодарение на операцията, която..

публикувано на 28.04.24 в 13:00

Изложба с 23 български дизайнерски продукта гостува в Бургас

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще бъде представена в Конферентната зала на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ в Бургас на 8 май от 14.00 до 18.00 часа, съобщават от културната институция. Официалното откриване на изложбата и представянето на книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ ще се проведе в 16.00 часа. В изложбата ще..

публикувано на 27.04.24 в 16:55

Ретро кемпер на повече от половин век ще бъде показан на къмпинг фестивала в Бургас

Кемпер, произведен в Швейцария в една-единствена бройка през далечната 1969 година, ще бъде показан на фестивалното изложение в Бургас. Именно 70-те години на миналия век се смятат за началото на къмпингуването. Кемперът е с бензинов двигател, а осветлението му е с газени лампи. Оборудването му е изцяло запазено, включително с посудата в него, и ще може..

обновено на 27.04.24 в 08:18

Пол и Реми прославиха бургаските котки на престижен пясъчен фестивал в САЩ

Влюбените в Бургас артисти Пол и Реми гостуват в Тексас, Порт Аранзас, САЩ, където са част от мащабния „Санд Фест” за пясъчни скулптури и артисти от цял свят. Само за няколко дни, с въображение и много труд, големите планини от пясък се превърнаха в произведения на изкуството, които радват стотиците посетители. Десетки деца творят..

публикувано на 22.04.24 в 15:25

Фестивал за ЛЕГО роботика ще се проведе в Бургас

Ученици от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ демонстрираха своите проекти, с които ще участват във фестивал за Лего роботика. Той ще се проведе днес  в Бургаския свободен университет . Другият отбор ще бъде от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника. За събитието пристигат ученици от цялата страна с интерес в..

обновено на 20.04.24 в 07:53