Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Поморие: Фонд за Летище Бургас може да осигури целогодишната му работа (обновена)

| обновено на 11.03.24 в 17:16


Създаването на фонд за летище "Бургас", с парите от който да се купят авиолинии, за да се осигури целогодишното му финансиране - предлага кметът на Поморие Иван Алексиев.

Според концепцията му бъдещото сдружение с нестопанска цел "Фонд за развитие на летище Бургас" ще бъде създадено от кметовете на 13 общини в област Бургас и ще получава средства от три източника: 13-те общини в област Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен - за които туризмът също осигурява препитание; концесионерът Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide и държавата. Според кмета така могат да се осигурят близо 1 милион лева, с които да се купуват авиолинии, за да може на летището да се изпълняват поне пет полета седмично.

"Искаме единствено и само тези пари да отиват за закупуване на авиолинии. Ние ще водим преговорите с авиопревозвачите и ние ще поставим условията на "Фрапорт" как да работи" - подчерта Алексиев.

Схемата за привличане на средства предвижда морските общини да дават по 2 лева на глава от населението годишно. Това по изчисления на Алексиев генерира 638 230 лева. Останалите общини във вътрешността на областта да осигуряват по 50 стотинки на човек годишно, което прави 70 хил. От Сливен, Ямбол и Стара Загора също ще се дават по 50 стотинки и ще осигурят още 196 хил., общо 904 581 лева. "Един полет е 200 хил. евро. С ресурса, който ние осигуряваме, подсигуряваме два полета - посочи Алексиев. - Два полета плюс трети, Лутън, стават три към момента."

От  "Фрапорт" и държавата, в лицето на Министерството на туризма, може да се осигурят по още 200 хил. лева, съответно от летищните такси и от концесионната такса, смята кметът.

"50% от концесионната такса трябва да се връща в общината, където се намира обектът, който е даден на концесия. Летище Бургас е на територията на две общини - административните сгради са на територията на община Бургас, а пистите за кацане са на територията на община Поморие. Ние не искаме концесионната такса от община Поморие да влиза в нашия бюджет. Искаме държавата да отдели 200 хил. лева директно във фонда, като по този начин осигуряваме 200 хил. от "Фрапорт" и 200 хил. от държавата - 400 хил., (които са) 200 хил. евро - още един полет, станаха четири. Turkish Airlines имат огромното желание да стъпят на Летище Бургас. Чрез генералния консул на Турция да започнем преговори, за да може и Turkish Airlines да се базират тук. Стават пет авиокомпании, които могат да подсигурят полети в 7 дни от седмицата. Това е началото", изложи виждането си кметът Алексиев. Според него реално може да се осигурят пет полета на седмица. 

Поморийският кмет вижда начело на сдружението бургаския си колега Димитър Николов. В него трябвало да може да участва и бизнесът с вноска от минимум 5000 лева.

Ако до края на март кметовете го учредят, през лятото може да има преговори с авиокомпаниите и на база сключените договори "от октомври месец могат да започнат зимни полети на Летище Бургас - минимум пет полета на седмица", очерта времевата рамка Алексиев.

"Искам чрез вас (медиите - бел. ред.) да пратя ясно послание до Варна: никой не иска да затваря Летище Варна, нкой не иска да пречи на развитието на Летище Варна и ние не искаме разваляне на концесионния договор с "Фрапорт", а искаме "Фрапорт" да работи така, както работи по другите летища", посочи Алексиев. Като пример за отлична работа на германския концесионер той посочи Анталия:

"Преди 10 години Летище Анталия беше неразпознаваемо и по-малко от Летище Бургас. Оператор там е "Фрапорт". В момента Летище Анталия е едно от най-големите турски летища и регионът Анталия създаде собствена авиокомпания".

Нито държавата, нито концесионерът са изразили мнение за предложението на този етап. По този повод Алексиев предупреди: "Ако държавата откаже да внесе тези пари, значи абдикира от проблема. Ако "Фрапорт" откаже, абдикира от проблема. А ако държавата абдикира, тогава това сдружение може да не генерира толкова приходи, за да осигури чартъри. Тогава ще поиска преразглеждане на договора".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори предложенията са 2200 повече,..

публикувано на 08.05.24 в 14:23

В Китен посрещат лятото със завършена пешеходна алея край морето

Китен ще посрещне лятото със завършена пешеходна алея край морето. Това е дълго чакан проект , каза за БНР Бургас кметът Николай Марков. По думите му това ще позволи на жителите и гостите на града, той да бъде цялостно обходен край морето. Идеята за облагородяването на тази зона е от 30 години. Началото на проекта започна през 2020-та, а 2..

публикувано на 08.05.24 в 11:53

Ива Иванова е новият директор на Държавен фонд "Земеделие"

Държавен фонд "Земеделие" има нов директор - Ива Иванова. Тя беше избрана днес от Управителния съвет за изпълнителен директор на разплащателната агенция, съобщи Министерството на земеделието и храните.  Кандидатурата е предложил служебният министър д-р Георги Тахов след съгласувателна процедура с премиера Димитър Главчев. Ива Иванова е магистър по..

публикувано на 07.05.24 в 18:03

Защо след ковид българите преоткриха къмпингите, кемперите и караваните?

На палатка, с кемпер или каравана, почивката сред природа става все по-предпочитана от българите. Затова и в Бургас преди дни се проведе първото фестивално изложение „Explore the world“, на който се събраха любителите на този вид почивка.  Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот Николай Филипов е от една от..

публикувано на 07.05.24 в 16:58
Марин Киров, кмет на Община Царево

Царево очаква своите първи туристи от Чехия и Полша

Около 20 май Царево ще посрещне първите си чуждестранни туристи за тази година. Кметът Марин Киров каза, че тази година туристическият сезон ще започне по-рано, за разлика от предходни години. Очакват се гости от Чехия и Полша.  „Както виждате всички дейности по мостови съоръжения, които най-много застрашават летния сезон - са в срок. Общината е..

публикувано на 01.05.24 в 15:12

Учредиха “Фонд за развитие на Летище Бургас“

Кметът на община Царево Марин Киров беше избран за член на Управителния съвет на “Фонд за развитие на Летище Бургас“. Това стана по време на учредителното събрание на сдружението, съобщи Общината.  За председател беше избран Димитър Николов, кмет на община Бургас, негов заместник е Иван Алексиев, кмет на Поморие Иван Алексиев. Останалите членове на УС..

публикувано на 01.05.24 в 10:21

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските празници, каза..

публикувано на 01.05.24 в 09:27