Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Циановодород изтича от канализацията в Карнобат (ОБНОВЕНА)

Инцидентът е в промишлената зона, наложи евакуация на 400 души

| обновено на 05.04.24 в 14:44

Завишени стойности на циановодород и сероводород са установени край кабелния завод в Карнобат. Информацията потвърди директорът та Регионалната здравна инспекция в Бургас Георги Паздеров. Изтичането на отровните газове е от канализацията, заяви той. Констатирано е нерегламентирано изхвърляне на химикали.

"От шахтите може да има изпарения, които да попаднат в дихателните пътища на населението там. Нямам информация за пострадали, няма такива в болница. Чакам официална информация за нивата за завишението на изпаренията на сероводорода и циановодорода.

В най-тежкия случай може да се предизвика химически пневмонии, бронхиолити и т. н. Единственото противодействие при такива случаи е промивка с хлебна сода", коментира Паздеров.


Близо 400 души са били евакуирани от завода за кабели. Очевидец разказа пред БНР- Бургас, че тази сутрин около 10.00 часа е имало силна миризма, идваща от канализацията, която наподобявала сяра. За извозването на хората е бил осигурен транспорт. На място са пристигнали служители на пожарната и линейка. Подаден е и сигнал към Общината.



"Имаме сигнал на телефон 112 за силни миризми в района в близост до кабелния завод. Колегите са на място, работят, има завишени стойности на вещества, водещи са РИОСВ.," посочи директорът на областната пожарна служба комисар Николай Николаев

Зам.-кметът на Карнобат Стефка Иванова коментира, че се извършват измервания на място, няма пострадали, няма и опасност за жителите на Карнобат.

Репортер на БНР- Бургас на място видя, че ситуацията е спокойна и в следобедните часове миризма във въздуха не се усеща.

"Евакуацията в завода е протекла без проблеми. Работата е била прекратена. В следобедните часове работниците втора смяна са били отпращани и достъпът до завода е ограничен."

Областният управител на Бургас Пламен Янев обобщи:

"Към момента има нерегламентирано изливане на химическа субстанция, която не е свързана с градската на Карнобат, а е промишлена. Вследствие на това в района, който е основно производство, някой хора са се почувствали неразположени. Прекратена е работа. Органите издирват евентуалния извършител като вече имат съмнения от кого се е случило това. Завишението е над нормите и то значително.

Янев предположи, че "виновник" за инцидента е предприятие, на което това не му е основната дейност и по неясни причини химикалът е попаднал в него. Основно е засегнат кабелния завод, тъй като шахтата е прекалено близко и миризмите влизат в двора. Предприемат се необходимите мерки, за да се отстрани замърсяването, увери областният управител.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Христос Воскресе! Бургас посрещна Великден пред храма

Христос Воскресе!  Стотици бургазлии се стекоха пред катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий".  Представители на бургаското православно духовенство отслужиха Пасхална служба в храма. Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа.  Службата бе излъчвана на живо на две видеостени пред храма, за да може всички..

публикувано на 05.05.24 в 00:57

Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас

Представители на бургаското православно духовенство ще отслужат Пасхална служба в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започва в 23:30 часа.  Службата ще бъде излъчвана на живо на две видеостени, които ще бъдат разположени пред храма, за да може всички присъстващи да бъдат съпричастни..

публикувано на 04.05.24 в 14:15

Пуснаха обществена поръчка за пътни ремонти в Малко Търново

Обществена поръчка е обявена за „Извършване на текущи ремонти на участъци от общинска пътна и уличната мрежа на територията на община Малко Търново“. Прогнозната стойност е около 670 000 лв.  В рамките на обществената поръчка са предвидени дейности по текущо поддържане и ремонт за участъци от общинска пътна и уличната мрежа на територията на община..

публикувано на 04.05.24 в 13:50

Продължава благотворителната кампания за най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хил.  Кампанията за спасяването на храма започва през 2017 годна и до момента са събрани около 130 хил. лева, като с тях е започнат..

публикувано на 04.05.24 в 12:00

В Ямболско багрят яйцата днес

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота. Баба Маринка от село Ботево си припомня вече отдавна забравен начин за..

публикувано на 04.05.24 в 11:00

Работилница за боядисване на яйца организират и в авиомузея

Малки и големи любители на авиацията, Авиомузей Бургас ви очаква днес, за да се насладите на разходка из летателните апарати в музея, както и да посрещнем заедно най-светлия християнски празник - Великден. Сред десетте самолетни експоната ще може да разгледате и да се запознаете с историята на легендата Ту -154, както и  Ан - 12 с..

публикувано на 04.05.24 в 10:05

Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас

За Великденските празници и в Зоопарк Бургас има специална празнична програма за посетителите. Там ще бъде представена н ай-голямата колекция от екзотични яйца на диви и питомни птици в България. Експозицията е постоянна и всеки посетител може да се запознае отблизо с редки видове яйца, обагрени в натурални цветове. Едни от най-красивите са тези на..

обновено на 04.05.24 в 09:51