Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Кундев, манастир „Св. Георги“:

Главният счетоводител на Сливенска митрополия трябва да бъде освободен

Ревизията в поморийския манастир не съответства на правилата, обясниха миряни

| обновено на 26.04.24 в 14:09
Емил Кундев

Нередности в ревизията в поморийския манастир „Свети Георги“ откриват миряни от Сливенска епархия. Това се случва след като Светия синод представи листа с шест епископи, сред които да бъде избран нов Сливенски митрополит. Името на епископ Йеротей, игумен на поморийския манастир, не присъстваше в списъка, въпреки, че беше избран през февруари.


Тогава вотът бе касиран и последваха протести. Според миряни, които се събраха на площада пред бургаската църква „Св. Св. Кирил и Методий“, епископ Йеротей е изваден от списъка без обяснение. На събитието присъства и финансовият консултант към поморийския манастир Емил Кундев, който посочи нередностите в извършената ревизия:

„Заповедта за ревизията не съответства на никакви правила – посочени са две имена – на главната счетоводителка /Силвия Малчева/ и на външна одиторска фирма, които едновременно извършват външен и вътрешен одит, това е немислимо. Отговорни за ситуацията в митрополията, съответно във всичките манастири, трябва да бъде именно главният счетоводител. Тотално нарушение! В заповедта не е оказано нито срок на край на ревизията, време до когато трябва да се представи доклада, какво включва обема на ревизията, кои са лицата, които участват, защото имаше седем души, които проверяваха. Кой ще потърси отговорност на тези седем души, ако някой от тях е направил нарушение? Те ги няма в заповедта, а те са действали! Ние призоваваме докладът от ревизията да бъде обявен за несъществен! На нас не ни е представен ревизионния доклад, не знаем нищо!“



Той допълни, че счетоводителката е в конфликт на интереси и не трябва да участва, а да понесе отговорността си:

„Никаква методология няма. Няма никакви инвентарни книги от не знам колко време , защото това не е поставено като изискване!“

Отворено писмо на миряните, с което призовават епископ Йеротей да отвърне на клеветите срещу него, представиха днес пред бургаската църква.

Миряните изпратиха писмото и до медиите. Поместваме го без редакторска намеса:

„Ваше Преосвещенство, ние миряните от Сливенска епархия се обръщаме към Вас, нашия духовен водач и пастир, провокирани от всичко случващо се през последните месеци, свързано с избора за нов Сливенски митрополит!

От февруари месец насам слушаме нелепи твърдения, разпространявани от епархийския избирател и предстоятел на храм „Свети Димитър“ в Сливен ставрофорен иконом Евгений Янакиев и от неговия брат ставрофорен иконом Силвестър Янакиев отправени към Вас като игумен на поморийския манастир „Свети Георги Победоносец“. Техните хули за проявена от Вас безстопанственост по отношение на манастира са и в основата на очернящата Ви кампания като достоизбираем епископ за Сливенски митрополит!

През цялото време, докато те надигаха глас и „хвърляха“ в публичното пространство недоказани твърдения, ние мълчахме, молихме се и като ревностни християни се уповавахме на Бог в действията си! Бяхме смирени и нито веднъж не отвърнахме на техните клевети!

Надигнахме глас, самото когато Светият синод реши да касира изборите за Сливенски митрополит, които се проведоха на 18-ти февруари и на които Вие, нашият пастир, получихте 26 гласа от епархийските избиратели. Тогава изразихме своето несъгласие с касирането на вота по единствения възможен начин чрез жалби и подписки до Светия синод. Останахме нечути! Архиереите не отговориха на исканията ни да се спази Устава на Българската Православна църква и да се довърши вече започнатия избор за Сливенски митрополит.  Напротив – повторно касираха вота и насрочиха нова дата за неговото провеждане – 19-ти май.

В навечерието на Страстната седмица Светият синод „хвърли“ бомбата като излезе с нов списък с достоизбираеми епископи, от който отсъстват имената на четирима достойни епископи, сред които сте и Вие!

Владиците не се спряха до тук, напротив! Западноевропейският и Средноевропейски митрополит Антоний в ефира на Българската Национална телевизия заяви, че Вие не сте в списъка с достоизбираеми епископи, защото, цитираме: „Митрополитът, освен добър духовник, трябва да е и добър администратор – човек, който да може да организира хората“.

Митрополит Антоний каза и още: „Ние видяхме, че епископ Йеротей стоеше безучастно на фона на протестите. Той трябваше да се разграничи от протестиращите и да призове към спиране на протестите, за да се изчака мъдрото решение“!

Поведението на митрополит Антоний е неприсъщо на един архиерей към неговия събрат!

Ние знаем, че като достоен епископ и духовник, Вие не нарушихте нито веднъж Устава на Българската православна църква, търпеливо и досега понасяте в Рилската света обител, където пребивавате от края на януари, с търпение, вяра и молитва случващото се в Вас, с касирането на изборите за Сливенски митрополит и с решението на Синода да състави новия списък с достоизбираеми епископи, в който Вашето име не фигурира.

Нито веднъж не нарушихте послушанието си!

Не обвинихте никого!

Това е поведение присъщо на истински достоен духовник!

Сега, ние, миряните от Сливенска епархия Ви призоваваме да нарушите мълчанието и да отговорите на отправените към Вас клевети от братя Евгений Янакиев и Силвестър Янакиев! И дори в църковен съд да изложите факти, за да стане ясно кой изрича клевета! Само и единствено така ще изчистите петното от Вашето име, което по недостоен и неприсъщ за свещенослужител начин те хвърлиха срещу Вас – техния епископ! И чрез неверните си твърдения подведоха Светия синод, който касира вота за Сливенски митрополит на базата на една жалба и скалъпен доклад без доказателства в него!

През последните 20 години, откакто сте в нашата епархия, вярваме, че сме доказали, че ние сме достойни за Вас – нашия пастир!

Надяваме се сега, Вие да чуете нашата молба, да излезете и да опровергаете клеветите срещу Вас, за да докажете, че и Вие сте достоен за нас като духовен водач на Сливенска епархия!

Синовно целуваме Вашата пастирска десница!“

Ангел Куцаров

Писмото е адресирано към епископ Йеротей и различни институции.

Повече чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

183-годишната църква "Свети Георги" във Воден посреща вярващи днес

Това е църквата, която се вижда отдалеч. Изглежда "кацнала" на едно от най-високите места в село Воден. За да стигнете до нея, ще трябва да повървите, не много, но достатъчно, за да ви се прииска да чуете историята й.  Вратата й се отваря трудно, с тежки ключове, Марияна Димова ги завъртва и споделя, че няма кой да се грижи за храма. Воденци..

публикувано на 06.05.24 в 12:30

Оркестър "Канарите" ще свири на Гергьовден в Камено

На 6 май Камено чества името на своя покровител Св. Георги, който е и  патрон на православния храм в града. Музикален концерт, танцови  изпълнения, анимация и базар с местни продукти ще допринесат за доброто  настроение на централния площад. Празничният ден ще започне в 9 часа  с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец",..

обновено на 06.05.24 в 08:33
Икона на Св.Георги в храм

Христо Христов: Пожелавам на всички жители на община Болярово здраве, плодородие, семейни радости и благоденствие

Кметът на Болярово отправи поздрав към жителите на общината по повод   началото на Светлата седмица и Гергьовден. В него Христо Христов казва: По стародавна традиция 6 май се почита от народа като празник на земята, на земеделието и на животновъдството, които са водещи икономически сектори в община Болярово.  Стопанисваната..

публикувано на 06.05.24 в 08:19

Литийно шествие за Гергьовден в Ямбол

Тържествено ще бъде отбелязан 6 май в Ямбол. Литийно шествие с икона на св. Георги Победоносец ще премине по централни улици на града, Празникът ще започне в църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец“ с утринната служба, а след нея в 9:00 часа започва и на празничната Света литургия. Традиционното литийно шествие, начело с иконата на св...

публикувано на 06.05.24 в 07:47

Зов за помощ: Натали има нужда от спешна операция, за да живее

15-годишната Натали от Бургас е с разновидност на болестта на Хиршпрунг, която засяга дебелото черво, детето спешно се нуждае от операция в чужбина. Дълго време лекарите се лутат преди поставявенето на точната диагноза, а заради забавяне при лечението състоянието й се е влошило и се стига до тежка инфекция и сега Натали живее в..

публикувано на 05.05.24 в 17:00

"Движение на българските майки" - Бургас събра близо 7 хиляди лева чрез Великденски благотворителен базар

"Движение на българските майки" - Бургас проведе традиционния си Великденски благотворителен базар в продължение на три дни около Цветница. Инициативата се организира за 17 - та поредна година.  Чрез продажбата на ръчно направени сувенири дарени от творци от Бургас, София, Варна, Шумен е събрана сумата от  6909 лева, като 644 лева от тази сума..

публикувано на 05.05.24 в 16:00

Ямболии изпълниха храмовете, за да посрещнат Възкресение Христово

Стотици миряни изпълниха църковните храмове в Ямбол за да посрещнат Христовото възкресение.  Поздравът "Христос Воскресе!" изпълни четирите църкви  в града: Пожеланията в празничния ден звучат така: "Да сме здрави, да сме щастливи, изпълнени с вяра в доброто!...  Всички да са щастливи и по - добри...Пожелавам здраве, доброта, красота!..

публикувано на 05.05.24 в 15:30