Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново избори за Сливенски митрополит днес

Снимка: БТА

В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след касирането им през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Иеротей. 

Изборният ден ще започне с литургия в храма „Св. Димитър“ в Сливен. Около 11.30 се очаква избирателите да влязат в сградата на Сливенска митрополия, където ще се проведе повторния избор. В списъка са включени следните достоизбираеми епископи - Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак. 

До днешните избори се стигна след като февруарските бяха касирани от Светия синод, след две подадени жалби за сговор между избирателите, въпреки, че на два тура бяха избрани епископ Иеротей с 27 гласа и епископ Михаил с 22 гласа. Последва разделение между свещениците в епархията на поддържащи решението на Светия синод и на тези, които избраха кандидатурата на епископ Йеротей. Скандалът  завърши с осемдневната гладна стачка на сливенския отец Иван и взаимни обвинения, че всичко се прави в интерес на управлението на имотите на епархията по Черноморието и предстоящия избор за патриарх.

Ако днес бъдат избрани двама от шестимата кандидати, то следващата неделя Светия синод ще трябва да избере Сливенски владика на мястото на починалия в началото на годината дядо Йоаникий.

По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас почете паметта на Христо Ботев

Бургас почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Церемонията започна с минута мълчание пред паметника на революционера в морската градина на града.  Участие взеха представителни войскови части от Военното формирование и Бургаския духов оркестър.  Заупокойна молитва в памет на Ботев и всички герои, пожертвали..

публикувано на 02.06.24 в 12:48

Одобрени са проекти за подобряване на образователната инфраструктура в община Руен

Министерството на образованието одобри за финансиране проекти за 9 спортни площадки в 9 училища в община Руен. Това посочи кметът Ахмед Мехмед. Предвидените средства за дейностите са в размер на почти 1 млн. лв.  Одобрен е и проект за внедряване на енергийна ефективност и за читалище „Просвета 1929“ в село Люляково. "Там е основен ремонт на..

обновено на 02.06.24 в 09:41

Фестивалът „Подмлади града“ започва от 10.00 ч. днес през зала "Младост"

Със сценични изяви, спортни демонстрации и творчески работилници ще стартира проектът за пълното обновяване на спортна зала „Младост“ в Бургас.  Фестивалът „Подмлади града“ започва от 10.00 ч. днес и ще продължи до 18.00 ч. в пространството пред залата.    Община Бургас е водещ партньор в проект „Подмлади града: Иновативни мерки в отговор на градските..

публикувано на 02.06.24 в 08:44

Отбелязваме 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев

С ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Приморски парк, Бургас ще почете 148-та годишнина от гибелта на поета революционер.  Церемонията ще започне в 12:00 ч.  Участие ще вземат представителни войскови части от Военно формирование 48 940 - Бургас и Бургаския духов оркестър.  Заупокойна..

публикувано на 02.06.24 в 07:55

В Бургас посрещат тържествено новия сливенски митрополит Арсений

Новият сливенски митрополит Арсений ще бъде посрещнат с тържествена церемония в неделя, 2 юни в Бургас. Той ще отслужи литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Посещението на владиката ще започне с шествие от арката на св. Николай Чудотворец към площад „Св. св. Кирил и Методий“ в 16.45 мин. Официалната церемония по посрещането му ще е пред..

публикувано на 02.06.24 в 07:30

Директорът на БНР връчи награда на конкурса "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена"

За XI-ти път в Бургас бяха връчени наградите в Международния филмов и литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Конкурсът е част от програмата на Младежкия фестивал „Приятелството - смисъл и спасение".   Преди церемонията по награждаването, бе представен емоционален спектакъл. Над 300 ученици от..

публикувано на 01.06.24 в 19:42

"Алеф" награждава победителите в литературния конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена"

 На официална церемония Център „Алеф” ще награди победителите в XI-ия Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Церемонията е от 18 часа в Културен дом НХК. БНР е медиен партньор на събитието.  Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото..

обновено на 01.06.24 в 15:09