Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миряни ще протестират пред Светия синод срещу избора на Сливенски митрополит

Архив
Снимка: БТА

Миряни от Сливенската епархия ще протестират срещу избора на Сливенски митрополит. Те се събират в 15.30 часа пред Светия синод в София. Протестиращите настояват изборите да бъдат касирани и не приемат за Сливенски владика сегашните кандидати достигнали до финала на провелия се епархийски избор – епископите Арсений и Герасим. 

Отново има напрежение около избора на Сливенски митрополит след смъртта на дядо Йоаникий. Процедурата се прави за втори път, след като първите избори, в които участваше епископ Йеротей –дългогодишен игумен на поморийския манастир, бяха касирани. При старта на втората процедура епископ Йеротей не беше включен в списъка с участниците в конкурса. Това предизвика недоволството на енориаршите от Сливенската околия. 

Жители на Бургас ще се включат днес в протеста пред Светия синод.

"Искаме епископ Йеротей да ни стане владика на Сливенската митрополия, защото той е единственият честен човек в тази църква. Той беше отстранен след първия избор от пловдивския митрополит Николай. 

Арсений е незаконно направен епископ още на 22 години, а трябва да е на възраст от 30 до 35 години.

То си е нагласено Арсений да стане митропотит. Не го искаме. 

Настояваме да касират изборите и наново да има избори с участието на нашия епископ Йеротей" По публикацията работи: Нина Рангелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дадоха зелена светлина за изграждане на две кръгови кръстовища в Меден рудник

Общинският съвет даде зелена светлина за изграждане на две нови кръгови кръстовища в жк "Меден рудник". Съветниците одобриха изменение на регулационните планове на зона „А“ и зона „Д“ и регулационния план на Промишлена зона „Юг – запад“, за да може да се обособяват новите съоръжения. Първото кръгово кръстовище ще бъде на пресечката на бул. „Захари..

публикувано на 25.06.24 в 16:43

Сливенско училище получи химн като дарение от „Музикаутор“

Сливенското основно училище „Христо Ботев“  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор“.  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“. В третото издание „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ се..

публикувано на 25.06.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Община Поморие напомня: Изтича срокът за плащане на местните данъци

Срокът за плащане на първа вноска за данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства изтича на 30 юни 2024 г, информират от Община Поморие.  След тази дата на неплатените в срок налози се начислява наказателна лихва до деня на окончателното им заплащане. Собствениците и ползвателите на недвижими имоти,..

публикувано на 25.06.24 в 15:59
Снимката е илюстративна

Заради аварии, десетки села в Ямболско са без вода

Всекидневно водопродаването в десетки населени места на Ямболска област се спира заради отстраняването на аварии. С напредването на лятото по-големият проблем е липсата на вода в резервоарите. В крайграничната община Елхово проблемът с водоснабдяването става все по-сериозен, подчерта кметът Петър Гендов: "Имаме кладенци, които не са почиствани,..

публикувано на 25.06.24 в 14:32

Платено паркиране на още две улици в Бургас

Улица "Пробуда" - в частта ѝ между улица "Цар Симеон" и булевард "Стефан Стамболов" - става синя зона, а улица "Поморийска" и разположеният в края ѝ паркинг до северния плаж вече ще е зелена зона.  Това реши Общинският съвет в Бургас с подкрепата на 40 съветници. Един се въздържа. Мотивите на вносителите от Община Бургас са, че в района на улица..

публикувано на 25.06.24 в 10:28

Общинският съвет поиска прехвърляне на държави терени за ключови проекти в Бургас

Местният парламент  гласува Община Бургас да поиска безвъзмездно прехвърляне на държавни парцели за реализиране на редица ключови проекти в града и кварталите. Единият от имотите е в кв. Сарафово на площ от  около 5 600 кв. м., който в началото на годината за малко не бе пуснат на търг за продажба.  Жителите на квартала инициираха подписка и спряха..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

59 докладни записки предстои да разгледат бургаските общински съветници

След като нямаше общинско заседание на съветниците в Бургас през месец май заради изборите, днес те се събират за 11 сесия. Предстои да разгледат 59 докладни записки, предвидени са и 13 питания. Заседанието започва в 9 часа, а най-важните предложения, които ще бъдат обсъдени, са свързани с инфраструктурата и икономическо-социални дейности. Ще..

публикувано на 25.06.24 в 08:30