Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инструктори не одобряват част от готвените промени при шофьорските курсове

| обновено на 04.06.24 в 08:11
Снимка: БГНЕС

Няма логика да се правят промени по нормативната уредба за провеждането на шофьорските курсове сега, тъй като скоро се очакват нови европейски директиви. Това коментира председателят на Регионалния авто-инструкторски съюз Дойчо Пеев по повод предвижданите от Министерството на транспорта промени в учебните центрове. Една от тях е ограничаване броя на изпитите на кандидат-шофьорите. Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало.
 

"Процентът на лицата, които се явяват повече от три пъти, е прекалено малък и ми се струва, че това нещо няма да работи. По-добър вариант е друг - да се увеличи броят на часовете, които се отработват след всяко отпадане. Но не е логично в момента да се предприема промяна в учебната документация. Причината е, че предходната година Европейската комисия на първо четене  прие изменения в подготовката на водачи на МПС, както и единна европейска електронна книжка. И се чака сега новият Европейски парламент да приеме на второ четене неща, които ще важат за всички страни членки на ЕС, така че няма логика да се правят промени сега", каза Дойчо Пеев.

Темите са били разисквани и на среща, организирана от Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”. След нея, авто-инструкторските съюзи са представили своето становище, поясни той. Нова дискусия от бранша очакват след изборите.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кандидат-студенти на изпит.

Таксите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се увеличават с до 50 лева

Увеличение с 50 лева на годишните такси за обучение в повечето бакалавърски специалности на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ предвижда проект за решение на Министерския съвет за таксите за кандидатстване и обучение в държавните ни университети и висши училища. В специалности с пренасищане на пазара на труда с кадри – като „Икономика“ – е..

публикувано на 26.06.24 в 10:49

Кв. Русалка в Свети Влас ще е без вода до 15 часа

До 15 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Русалка в Св. Влас, съобщават от водното дружество в Бургас. Там се работи по свързване на ВиК връзки. В Бургас без вода от 9 до 17 часа са живущите на ул. "Гладстон" в участъка между ул. "Самуил" и ул. "Княз Борис" и на ул."Любен Каравелов" в участъка между ул. "Гладстон" и ул. "Шейново" . Там се..

публикувано на 26.06.24 в 09:34

Затварят части от ул. „Чаталджа“, ще се работи нощем

Във връзка с изграждане на промишлен водопровод под ул.„Чаталджа“ и необходимостта от прокопаване на улицата, от община Бургас информират, че в пет вечери ще бъдат затваряни участъци от нея. На 26 юни няма да се движат превозни средства в отсечката от ул. „Осогово“ до ул. „Мургаш“.  На 27 юни се затваря зоната от ул. „Мургаш“ до ул. „Ген. Вл...

публикувано на 26.06.24 в 09:17

Дадоха зелена светлина за изграждане на две кръгови кръстовища в Меден рудник

Общинският съвет даде зелена светлина за изграждане на две нови кръгови кръстовища в жк "Меден рудник". Съветниците одобриха изменение на регулационните планове на зона „А“ и зона „Д“ и регулационния план на Промишлена зона „Юг – запад“, за да може да се обособяват новите съоръжения. Първото кръгово кръстовище ще бъде на пресечката на бул. „Захари..

публикувано на 25.06.24 в 16:43

Сливенско училище получи химн като дарение от „Музикаутор“

Сливенското основно училище „Христо Ботев“  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор“.  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“. В третото издание „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ се..

публикувано на 25.06.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Община Поморие напомня: Изтича срокът за плащане на местните данъци

Срокът за плащане на първа вноска за данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства изтича на 30 юни 2024 г, информират от Община Поморие.  След тази дата на неплатените в срок налози се начислява наказателна лихва до деня на окончателното им заплащане. Собствениците и ползвателите на недвижими имоти,..

публикувано на 25.06.24 в 15:59
Снимката е илюстративна

Заради аварии, десетки села в Ямболско са без вода

Всекидневно водопродаването в десетки населени места на Ямболска област се спира заради отстраняването на аварии. С напредването на лятото по-големият проблем е липсата на вода в резервоарите. В крайграничната община Елхово проблемът с водоснабдяването става все по-сериозен, подчерта кметът Петър Гендов: "Имаме кладенци, които не са почиствани,..

публикувано на 25.06.24 в 14:32