Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският университет "Свети Климент Охридски" отново е окупиран

Протестиращите искат оставката на правителството и на ректора на СУ

| обновено на 25.01.14 в 11:41
Снимка: БГНЕС

Софийският университет "Св. Климент Охридски" отново е бил окупиран от студенти снощи, съобщиха от висшето училище. Журналистите нямат достъп до окупираната зала. Окупаторите настояват за оставка на правителството на Пламен Орешарски, както и тази на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев. Заради новата окупация на ректората е пред провал насроченият за утре писмен изпит на кандидатите за съдии по вписванията, научи Хоризонт. Изпитът е с предварителна заповед и трябва да се проведе в 272 аудитория от 10.00 часа. 234-ма са кандидатите за съдии от цялата страна. Част от тях са пристигнали в София, но няма яснота дали утре изпитът ще се проведе.


Трудно е да се каже дали студентите, които отново окупираха Университета са част от предишната група, защото най-активните лица от предишния протест не са в сградата на Ректората, предаде репортерът на БНР Радостина Билярска. Част от тях заявиха, че подкрепят морално новата акция.

Ректорът на Софийския университет професор Иван Илчев се срещна със студентите, окупирали висшето учебно заведение. След срещата той заяви за БНР:

Искам да ви кажа, че вътре в Университета има не повече от 10 души, от които не всички са студенти в Софийския университет. Един от тези трима, с които се видяхме, единият е завършил университета преди две години, тоест не е студент, другият е учил в Англия и само един, всъщност, се оказа, че в момента е магистър в Университета.

Илчев заяви, че няма намерение да подава оставка заради окупацията:

Тези десет души ли. Недейте така, моля ви. Имаме общо събрание през март. В правомощията на общото събрание, това е по правилника на университета, е това да стане на общото събрание. Освен това, те поискаха моята оставка като резултат от интервюто ми в "Труд" преди два  дни, в което, между другото аз два месеца и половина не съм казал и дума против акцията на студентите, бях много внимателен, накрая казах, че е направена изключително непрофесионално. Това е.

В момента това, което се прави, е реално шантаж, който си играе със съдбата на хиляди студенти, тъй като в момента започва сесията. От понеделник започват очните занятия на студентите - задочници. Има занятия усилени за студенти по "Еразъм", тоест за чужденци. Във вторник и сряда трябва да бъдат предавани документите по акредитацията на две професионални направления, от които зависи съдбата на тези професионални направления, а документацията е в Университета.

Междувременно, пред сградата, група студенти и преподаватели изразиха недоволството си от новата окупация. Те бяха дошли за да проведат лекциите, отложени от предишното блокиране на учебния процес. Според преподавателите, новата окупация няма основание.

На 25 октомври 2013 г. "Ранобудните студенти" обявиха пълна окупация на Ректората на Софийския университет, а на 17 ноември тя беше прекратена и протестиращите се преместиха в аулата, за да може да започнат учебните занятия. На 14 януари "Ранобудните студенти" обявиха, че прекратяват окупацията на аулата и ще започнат да организират кръгли маси по различни теми и проблеми.  Днес е първата от тях, на тема "Студенти изпитват държавата“.

Като "окупация срещу знанието" определи новата блокада на СУ лидерът на БСП Сергей Станишев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китайски сили обградиха Тайван при учения

Китайски сили обградиха днес 23-милионен Тайван при военноморски и военновъздушни учения и обеща кръвта на "силите на независимостта" да потекат на самоуправляващия се остров. Това съобщиха АФП и Ройтерс 35 от общо 49 изтребителя и самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван, участвали са..

публикувано на 23.05.24 в 22:28
Уестминстърският магистратски съд

Британски гражданин е обвинен в подпомагане на руското разузнаване

Британски гражданин беше обвинен в подпомагане на руското разузнаване, след като беше арестуван от полиция за борба с тероризма.  64-годишният Хауърд Майкъл Филипс от Харлоу в графство Есекс беше арестуван в централен Лондон и изправен днес пред Уестминстърския магистратски съд. Следователите са претърсили няколко адреса в Хартфордшър и..

публикувано на 23.05.24 в 22:24
Франк-Валтер Щайнмайер

Германия отбелязва 75 години от приемането на конституцията си

Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон на страната. В реч по време на честванията в Берлин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова всеки гражданин на федералната република да брани демокрацията и законността. Човешкото достойнство е ненакърнимо. Това гласи член първи на германския Основен закон,..

публикувано на 23.05.24 в 22:18

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол на осветлението, температурата и влажността. Извън това помещение са открити още няколко растения..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица, особено при кв. "Изток", откъдето денонощно "тръгват" подвижни сметища към реката.  По социалните..

публикувано на 23.05.24 в 21:38

Над 80 творци и артисти от различни области бяха отличени на церемония в Министерството на културата

Над 80 творци и артисти от различни области на изкуствата бяха отличени за техния принос в развитието на българската култура и духовност на церемония в Министерството на културата. Сред наградените в навечерието на 24 май са народната певица Валя Балканска, актьорът Рашко Младенов, директорът на Националната библиотека доцент Красимира..

публикувано на 23.05.24 в 21:30
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но в публичния дебат ние не ги чуваме, подчерта вицепрезидентът: "Защото скандалите сложиха..

публикувано на 23.05.24 в 20:16