Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Женитба" във Врачанския драматично-куклен театър

Снимка: ДКТ-Враца
Как трупата на Врачанския драматично-куклен театър "чете" класическата пиеса на Николай Василиевич Гогол "Женитба" ще разберат тези театрални фенове, които си запазят тази или утрешната вечер за любимото си развлечение - театъра. Тази вечер е предпремиерата, а утре - 28 януари, премиерата. Сценичната адаптация и постановка са на Владимир Лазич.

Комедията на Гогол "Женитба" ни послужи като повод по свой начин да преговорим класическата творба за отношенията между мъже и жени по смешен, доста сатиричен начин и така да обясним на зрителите темата за интригата и твърдението, че няма повече тайни в тези отношения… Това е една история за користолюбиви, за велики обещания, за изневери, за очаквания. За това дали човек е човек, дали има качества, дали наивните могат да лъжат и да вярват на другите. Разбира се, това е само основната тема на творбата, която може да се променя по всякакъв друг начин. Ние решихме тази, нашата "Женитба", да бъде комедия с много смях, малко и жесток, но смях, да е сериозна, но и да е неочаквана за зрителите. Надявам се да се хареса - казва постановчикът Владимир Лазич. Сръбският театрал е превърнал класическата комедия в музикална гротеска. Пиесата е написана преди повече от един век и почти всички съществени неща в нея вече са били отбелязани. Затова трябва да се търсят нови хоризонти и да се представя този текст по друг, по-различен начин. От друга страна, сатирата звучи добре в ежедневието ни. Метафората, която носи "Женитба", е важна за моя спектакъл. А тя показва излъганите надежди, огорчението от това, което сме очаквали да се случи, но то не е станало.

Режисьорът кани всеки, който си мисли, че познава творчеството на Гогол, да дойде и да гледа неговата "Женитба". А след финалните реплики да си признае дали между оригинала и продукцията на Врачанския театър има, или не общи неща.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Владимир Караджов е преподавател по социална и икономическа география в Югозападния университет в Благоевград

Приключенският роман "Етиопска приказка" – най-превежданата българска книга през 2018 година

Историите за съкровища, описани в книга, винаги са вълнували човечеството – и малкото, и голямото. Българският приключенски роман "Етиопска приказка", който се появи на пазара точно преди година, на 13 декември, 2017 г., се оказа най- превежданата българска книга на 2018-а. Авторът му има не по-малко интересна визитка.  Д-р Владимир Караджов е..

обновено на 13.12.18 в 14:12