Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Бобева: Малките и средните фирми имат нужда от сдружаване, за да излязат на трети пазари

| обновено на 06.02.14 в 14:54
Снимка: БГНЕС
Малките и средните фирми имат нужда от сдружаване, за да излязат на трети пазари, заяви вицепремиерът Даниела Бобева на форум за европейските фондове в помощ на малкия и средния бизнес. Тя изрази тревога от неефективната подкрепа за тези предприятия.

Според Бобева малките и средните предприятия са основна жертва на кризата, която се изразява в неблагоприятни финансови показатели, които достигат до фалити и преминаването на голяма част от тези предприятия в сивия сектор. През 2012-а година от 309 000 активни малки и средни предприятия 136 800 са декларирали, че не работят и нямат обороти. Наблюдава се ясна тенденция средните предприятия да стават малки, а малките - микро. В сектора са закрити 97 000 работни места, но това не довежда до подобряване на производителността на труда, каза още Даниела Бобева. Тя посочи, че за последните три години инвестициите в дълготрайни материални активи са намалели наполовина.

По думите й положителна тенденция е макар и слабото увеличение на износа и слабото увеличение в областта на иновациите. Стратегията за малките и средните предприятия, която беше одобрена през миналата седмица са заложени 5 основни приоритета. Един от тях е подобряване на достъпа до финансиране, каза Бобева и поясни:

Три важни инициативи в тази област. Първо – Банката за развитие от банка на големия бизнес трансформираме в банка на малкия бизнес. Стартираха първите нови продукти на Банката за развитие. Тя ще се занимава основно с малки и средни предприятия. Един от важните продукти, който трябва да бъде насърчен, е за малки и средни предприятия в тежко финансово състояние. Има такава практика за подпомагане на закъсали предприятия. Банката за развитие не само ще финансира малки и средни предприятия, но и ще ги подпомага в това те да изнасят. Предприемачеството е един от основните проблеми на кризата. Много хора се отказаха да стават предприемачи. Обсъждаме възможността за създаване на няколко бизнес инкубатора, като се насочим основно към университетите. Ще търсим партньорство с големия бизнес за създаване на среда за предприемачески дух и ефективно предприемачество.

Сред останалите приоритети в Стратегията е насърчаването на иновациите. За тази година са предвидени 20 млн. лв., като целта е да се насърчат предприятията да инвестират в иновации и в партньорства с университети и изследователски институти. В момента се обсъжда идея за освобождаване от данъци на дарение в иновационна област.

Достъпът до финансиране на малките и средните предприятия за последните шест месеца е бил само 46% от поисканите средства, за разлика от средните за Европа 65 на сто. Това показва, че бизнесът в България среща сериозни трудности, каза Иглика Събева, съветник в представителството на ЕК в София.

През тази година на Банката за възстановяване и развитие й предстои да изработи нова стратегия за България. Обмислят се нови инструменти за малкия и средния бизнес, каза Стефка Славова, член на борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Бобева апелира към бизнеса да формулира свои предожения, които да залегнат в новия план за действие, който се подготвя за стратегията за малките и средните предприятия.

Подробности чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

На форум в София разясняват на малкия и средния бизнес новите оперативни програми и банкови продукти

"Европейски фондове и банкови институции в помощ на малкия и средния бизнес" е темата на икономически форум, който ще се проведе в София. На него ще бъдат разяснени оперативните програми през новия програмен период 2014-2020 година и новостите в банковата..

публикувано на 06.02.14 в 08:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша,..

публикувано на 18.05.24 в 06:30
Летище

Нови стачка се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство. Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има..

публикувано на 18.05.24 в 05:33
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският..

публикувано на 18.05.24 в 05:23
Старият град в Лимасол.

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова...

публикувано на 18.05.24 в 05:17
Бежански лагер

Палестински боец е бил убит при израелска атака на Западния бряг

Палестински боец е бил убит, а други осем души са били ранени при израелска въздушна атака в бежанския лагер "Дженин" в окупирания Западен бряг. Това съобщиха от палестинското здравно министерство и от израелската армия, цитирани от "Ройтерс". Осемте..

публикувано на 18.05.24 в 04:42

Светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди експерт

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите..

публикувано на 18.05.24 в 04:25
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение..

публикувано на 17.05.24 в 22:59