Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров си върна на Гулбис, ще играе на 1/2-финал в Мексико

Григор Димитров се класира за 1/2-финалите на турнира в Мексико и ще срещне Анди Мъри
Снимка: БГНЕС

Григор Димитров се класира за 1/2-финалите на турнира по тенис в Акапулко, Мексико, с награден фонд 1 454 365 щатски долара. Поставеният под номер 4 в схемата Димитров победи седмия в схемата Ернестс Гулбис от Латвия с 4:6, 7:6 и 7:5 след 2:39 часа игра и си гарантира завръщане в Топ 20 на световната ранглиста през следващата седмица. Така 22-годишният хасковлия взе реванш за поражението си от този съперник с 4:6 и 6:7 преди две седмици в Ротердам.

Двубоят започна с поредица от четири пробива, като българинът на два пъти излизаше напред, но не успяваше да запази аванса си. Гулбис обаче стигна до трети пробив в десетия гейм, с което си осигури успеха в първия сет. 22-рият в света Димитров стартира добре във втората част и поведе с 2:0, но латвиецът бързо изравни при 2:2, след което сервиращите доминираха. При 5:6 и 15:30 Димитров започна отлична серия, която му донесе 14 от следващите 17 разиграни точки, с което той изравни резултата в сетовете и поведе с 1:0 в решаващата трета част. Хасковлията проби в шестия гейм,  но Гулбис веднага върна пробива. Димитров отново имаше възможност да пробие, но не успя и съперникът му изравни за 4:4. В 11-ия гейм латвиецът допусна две от общо 12-те си двойни грешки в мача и българинът стигна до мачбол, при който Гулбис не успя да прехвърли мрежата при воле. Димитров пласира 40 печеливши удара и успя да се справи със съперника си, който наниза 15 аса.

Хасковлията заработи 180 точки за световната ранглиста и 67 570 долара. За място на финала той ще се изправи срещу поставения под номер 2 Анди Мъри от Великобритания, който елиминира трудно шестия в схемата Жил Симон от Франция с 1:6, 7:6 и 6:2, след като изоставаше със сет и 3:5 гейма във втората част. Шампионът от "Уимбълдън" Мъри е седми в световната ранглиста, но е достигал до втората позиция в света. Той е спечелил 28 титли и е заработил над 30,5 милиона долара от наградни фондове като професионалист. В другия 1/2-финал ще се срещнат Кевин Андерсън от Южна Африка срещу Александър Долгополов от Украйна.

Мъри има три победи в три мача срещу Димитров без загубен сет. Шотландецът спечели първата среща помежду им с 6:4 и 6:4 в Банкок през 2011-а година. След това Мъри победи на финала в Бризбейн със 7:6 и 6:4 през 2013-а година, а през миналия сезон постигна и успех със 7:6 и 6:3 на турнира "Мастърс" в Маями.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Цолов

Никола Цолов остана без точки в основния старт на "Силвърстоун"

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов не успя да вземе точки от щурото основно състезание на пистата „Силвърстоун“, в което той стартира седми, но завърши 15-ти. Цялата надпревара на британското трасе мина при променливи условия и ту валеше, ту спираше, което постоянно променяше баланса на силите между пилотите. Цолов финишира на 15-то..

публикувано на 07.07.24 в 11:32

Българин е световен вицешампион по картинг

Виктор Николов завърши на второ място в генералното класиране на Световното първенство по картинг Sodi W Finals в белгийския град Генк и се превърна в първия български представител с толкова добро класиране в историята на надпреварата, информира БТА.  След пет манша 15-годишният талант събра общо 186 точки за сребърния медал в клас Junior Kid, в който..

публикувано на 07.07.24 в 10:09

ЛеБрон Джеймс преподписа с ЛА Лейкърс

ЛеБрон Джеймс подписа нов договор с клуба, потвърди официалният сайт на НБА. Според информации в медиите 39-годишният американски баскетболист е парафирал двугодишен договор на стойност 104 милиона долара, като Джеймс има опция да се откаже от споразумението за сезон 2025/26. ЛеБрон играе за Лейкърс от 2018 г. Нападателят е играл още за Кливланд и..

публикувано на 07.07.24 в 09:52

Монтела: Турция трябва да играе така и на следващия шампионат

Турция напусна Евро 2024, заредила турнира с духа и енергията си и спечелила сърцата на любителите на футбола по целия свят, каза селекционерът на турския отбор Винченцо Монтела.  Турция загуби с 1:2 от Нидерландия на четвъртфиналите в Берлин. "От началото на шампионата нашият отборен дух и подкрепата на нашите фенове бяха несравними. Ние сме много..

публикувано на 07.07.24 в 09:48

Роналд Куман: Полуфиналът с Англия е по-близо до Нидерландия

Селекционерът на нидерландския национален отбор Роналд Куман заяви, че е горд с представянето на своя отбор при обрата за 2:1 срещу Турция на четвъртфиналите на Евро 2024. Често пестеливият на думи Куман каза, че неговите играчи затворили устите на критиците, които поставяха под въпрос техните усилия и отдаденост. "Тази вечер трябваше да страдаме, но..

публикувано на 07.07.24 в 09:44

Уругвай елиминира Бразилия с дузпи и с човек по-малко

Уругвай  сложи край на мечтата на Бразилия да триумфира с трофея на Копа Америка, след като спечелиха с дузпи четвъртфиналния сблъсък между двата тима на "Алийджънт Стейдиъм". В редовното време съперниците не си отбелязаха гол, а при дузпите урусите се наложиха с 4:2 точни изстрела. Възпитаниците на Марсело Биелса трябваше да минат през доста трудности..

публикувано на 07.07.24 в 06:26

Новак Джокович продължава след обрат

Доскорошният номер 1 в световния тенис Новак Джокович от Сърбия се наложи над австралиеца Алексей Попирин с 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3) за близо 3 часа и 10 минути игра. Първият сет започна с размяна на геймове, но в седмия Попирин направи пробив, като задължа аванса си до края и затвори частта с 6:4. Сърбинът започна надъхано втория сет, като взе..

публикувано на 07.07.24 в 05:48