Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Моята европейска идея“ – изложба показва свободата в картини на ученици

„Моята европейска идея“ е името на изложбата, която беше открита на 6 март в мраморното фоайе на Българското национално радио. Експозицията включва творби на ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ и е реализирана от проекта "Европа за мен", финансиран от Главната дирекция „Комуникация“ на Европейския парламент. Чрез предварителен конкурс учениците са подбрани сред най-добрите, изразили чрез изобразителното изкуство своята лична представа за европейското гражданство и европейските права.

Двама от най-добрите млади художници са наградени с пътуване до Брюксел и и посещение на Европейския парламент. Екипът на „Европа за мен“ награди и трети участник в конкурса „Моята европейска идея“. Това е Божидара Йонова, чийто колаж ще бъде превърнат в специалното лого на медийната информационна кампания на Българското национално радио за предстоящите европейски избори на 25 май.

Предстои реализацията на серия от събития под наслов "Европейският парламент в часа на класа" .Поканени са български депутати в ЕП, които в разговор с ученици от различни средни училища ще дискутират  важните решения, пред които е изправен ЕС в момента, предстоящите избори, предизвикателствата пред Европейския съюз в този момент.

Дали младите хора проявяват интерес към европейската проблематика, познават ли правата и задълженията си като европейски граждани, познават ли дейността на европейските институции – по темата разговаряме с Юлия Владимирова, журналист от Радио София.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.