Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС
„За първи път в 23-годишната си история Висшият съдебен съвет е на път да уволни свой член“, съобщава ПРЕСА. „Дисциплинарното дело срещу бившия заместник главен прокурор Камен Ситнилски е приключило“ с предложение за уволняването му поради уронване на престижа на съдебната власт. През юни 2013-а година в медиите изтекоха записи с „еднозначното“ внушение за задкулисни договорки при избирането на Ситнилски във ВСС, припомня ПРЕСА. Висшият съдебен съвет ще обсъжда и гласува предложението за уволнение на закрито заседание в четвъртък, допълва изданието.

„Един осигурен вече издържа повече от един пенсионер“, информира вестник СЕГА от първата си страница. "Данните на осигурителния институт сочат, че работещите са с почти 600 хиляди повече от представителите на третата възраст.  Но пък немалка част от заетите работят временно или на непълно работно време. Това означава, че внасят осигуровки върху суми, които са много под средния осигурителен доход и не за цяла година“, пояснява изданието.

Петдесет болници в отдалечени райони ще си поделят 6 милиона лева допълнително финансиране за тази година, съобщава ДУМА. Освен разстоянието на населените места до областната болница, сред условията за подпомагане са делът на възрастните хора и безработицата сред местното население. Практиката за доплащане на болници в рискови райони съществуваше до 2010-а година. Липсата на допълнителни средства доведе до закриването на близо двадесет малки болници, сред които тези в Радомир, Девин и други градове, сочи още в публикацията си вестник ДУМА.

Възможността за включване на нови медикаменти в платения списък веднъж годишно отпада, съобщава чрез ТРУД заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Дописването ще става само от следващата бюджетна година, допълва Пенков и отбелязва, че това е станало по настояване на здравната каса. Очаква се, че по този начин ще бъде постигната устойчивост в бюджета на НЗОК. Освен това така ще бъде спазен законът за публичните финанси, който не позволява преразходи на институциите.

"Държавата реши да пази в тайна очакваните приходи от акцизи “, съобщава вестник СЕГА. „За пръв път от години докладът към Закона за държавния бюджет не съдържа разбивка какви постъпления от акцизи се чакат при горивата и какви - при тютюневите изделия, алкохола и останалите акцизни стоки“. От финансовото министерство също са отказали да дадат такава информация на вестника.

"Депутатите спират да си замразяват заплатите“, пише 24 ЧАСА, цитирайки председателя на парламента Михаил Миков. От 2010-а година депутатите си замразяваха заплатите на нивото от декември 2009-а година - 2196 лева, като солидарност с народа по време на криза, припомня вестникът. „Когато в цялата страна растат заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм“, отсече обаче Миков. Така за януари депутатите взеха по 354 лева отгоре. За февруари пък парите им са с 561 лева повече, пише 24 ЧАСА.

Земеделското министерство ще плаща до 2 хиляди евро за започване на бизнес на село, съобщава СТАНДАРТ. Парите ще са от новата Програма за развитие на селските райони, която трябва да заработи най-късно през следващата година. „Целта е чрез различни стимули да върнем младите хора в селата“, обяснява министърът Димитър Греков в интервю за вестника.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емил Кастехелми: Руснаците ще засилят офанзивата през лятото

В резултат на боевете от началото на годината днес украинската армия е поставена в уязвимо положение едновременно на няколко участъка от 1000-километровия фронт, който от 10 май се разпростря и в североизточната Харковска област. Край Харков руснаците са на броени километри от значим оперативен успех, който би създал заплахата от нова масова..

публикувано на 25.05.24 в 09:55

Юрий Андрухович: На Запада ще се наложи да се включи пряко в Украйна

Унищожава ли войната демокрацията или е последното средство за запазването ѝ? Върху този въпрос разсъждава популярният украински писател Юрий Андрухович в интервю за БНР. В предаването "Събота 150" Андрухович говори и за най-новия си роман - "Радио нощ", в който се разказва историята на музикант от една източноевропейска страна...

публикувано на 25.05.24 в 09:26

"Стандарт енд пуърс" потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава положителна. Агенцията отбелязва, че ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни и се избегне продължителен период на..

публикувано на 25.05.24 в 09:20

Следващата седмица подписват Колективния трудов договор в НКЖИ

През следващата седмица се очаква да бъде подписан Колективният трудов договор между Национална компания "Железопътна инфраструктура" и синдикатите. Част от мерките в него включват по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. След напрежение между синдикатите и ръководството на компанията, чиято оставка профсъюзите поискаха, е проведена..

публикувано на 25.05.24 в 09:09
Възпоменателен митинг в памет на Георги Бенковски в местността „Костина“ на с. Рибарица.

Край Тетевен отбелязват 148 години от гибелта на Георги Бенковски

В местността "Костина",  край тетевенското село Рибарица, с възпоменателен митинг, ще бъде отбелязана паметта на Георги Бенковски и на загиналите по време на Априлското въстание. Поводът е 148-годишнината от гибелта на революционера. Възпоменателният митинг пред паметника на Георги Бенковски ще започне в 11.00 ч. Участие в него ще вземат..

публикувано на 25.05.24 в 08:29

Светият Синод решава: Арсений или Герасим ще е новият Сливенски митрополит

На заседание на Светия Синод на Българската православна църква ще бъде разгледана документацията от провелия се на 19-ти май епархийски избор за Сливенски митрополит. Тогава епископите Арсений и Герасим бяха избрани от епархийските избиратели в Сливен, като един от двамата се очаква да бъде посочен утре от Св. Синод за Сливенски владика...

публикувано на 25.05.24 в 08:15

МЕУ приключва процедурата по удостоверяване на машините за вота 2 в 1

Днес Министерството на електронното управление приключва процедурата по удостоверяването на машините за изборите на 9 юни. В процеса на проверка на софтуера и хардуера им участваха Институтът по метрология и Институтът по стандартизация. Днес започва процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за..

публикувано на 25.05.24 в 08:05