Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът в Киев прие законопроект, според който Крим е временно окупирана територия на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховната Рада на Украйна прие на първо четене законопроект, с който Крим се обявява за временно окупирана територия на Украйна.

Според документа, предложен от парламентарната група на партия "Баткившчина", под това название попадат територията на Автономна република Крим и град Севастопол, вътрешните води и териториалното море на Украйна, неговото дъно и недра, континенталният шелф и изключителната икономическа зона. Освен това окупирана територия се наричат също подводното пространство в пределите на териториалното море и въздушното пространство, разположено над тази територия.

Украйна ще се сражава за освобождението на Крим и никога няма да признае анексията му от Русия, се казва в декларация, приета преди това от парламента в Киев. Декларацията съдържа призив към всички членове на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от международно признаване на т.нар. Република Крим.

По неофициална информация, Русия е затворила тази нощ границите си за украинските превозвачи и стоки, твърдят украински медии. Същевременно украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Киев не трябва да бърза с въвеждането на визов режим с Русия, както и с преминаването към задгранични паспорти. Според него подобна мярка ще засегне неблагоприятно украинците в източната част на страната.

Още една страна пожела да се присъедини към Русия - Върховният съвет на Приднестровието изпрати в руската Дума молба да предвиди в руското законодателство възможност регионът да влезе в състава й.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Процесът по приемането на Крим и Севастопол в състава на Русия ще приключи тази седмица

Юридическият процес по приемането на Крим и Савастопол в състава на Руската федерация ще приключи още тази седмица, заяви руският външен министър Сергей Лавров . Той допълни, че всички необходими документи за това вече са готови. Вътрешноукраинската..

публикувано на 20.03.14 в 14:46

Парламентът в Киев с декларация: Украйна ще се сражава за освобождението на Крим

Украйна ще се сражава за освобождението на Крим и никога няма да признае анексията му от Русия. Това се казва в декларация, приета от парламента в Киев. Тя съдържа призив към всички членове на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от..

публикувано на 20.03.14 в 12:18

Приднестровската република иска руското законодателство да й позволи да се присъедини към Русия

Върховният съвет на Приднестровската молдовска република изпрати в Държавната дума молба да предвиди в руското законодателство възможност регионът да влезе в състава на Русия. След кримските събития Приднестровието се озова под блокада. Украйна ограничи..

публикувано на 20.03.14 в 13:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Авария остави кюстендилското село Соволяно без вода

Аварирала помпа остави без водоподаване в неделния ден кюстендилското с. Соволяно. Аварийнa група на "Кюстендилска вода" работи на място по проблема, очаква се в рамките на деня аварията да бъде отстранена.  Същевременно от Общината в Кюстендил..

публикувано на 16.06.24 в 15:44
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните ще открие Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе в понеделник (17 юни) в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност..

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Катастрофа при 112 км на АМ "Тракия"

Слушатели на БНР съобщават за катастрофа, която е станала на магистрала "Тракия" - при 112 километър в посока София. Млад шофьор се е блъснал в мантинелата. В района има задръстване. Произшествието е в района на пловдивското село Цалапица.

публикувано на 16.06.24 в 14:12
Дмитро Кулеба

Киев отхвърли "езика на ултиматумите" от страна на Русия

Украйна ще трябва да води диалог с Русия, но не на езика на ултиматумите, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Интерфакс-Украйна. "Разбираме прекрасно, че ще настъпи момент, когато ще трябва да говорим с Русия. Но нашата..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
В Солун, 12 юни 2024 г.

Глоби и забрани заради висок риск от пожари в Гърция

Строги мерки въвеждат в Гърция за предпазване от пожари.  За едно денонощие избухнаха 54 пожара, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C 44 пожара в Гърция,..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
Лидерът на

"Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение

Отговорът на "Хамас" на последното предложение за прекратяване на огъня в Газа е в съответствие с принципите, представени в плана на американския президент Джо Байдън, заяви лидерът на групировката Исмаил Хания, цитиран от "Ройтерс". "Хамас" и палестинските..

публикувано на 16.06.24 в 13:53

75 пожара са потушени за последното денонощие, двама души са пострадали

75 пожара са потушени в страната през последното денонощие, двама души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са реагирали на 117 сигнала, 10 са били в жилищни сгради, един в..

публикувано на 16.06.24 в 13:10