Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преместихме стрелките с един час напред

Снимка: БГНЕС

България премина към лятното часово време като стрелките на часовника се преместиха с един час напред. 

За да бъде компенсиран този един час сън, добре е да променим режима си на лягане, съветват лекари. За по-лесната адаптация към новото часово време помагат и билкови чайове, каза пред "Хоризонт" доц. д-р  Диана Петкова от Университетска болница "Св. Марина" във Варна:

Човек се адаптира към тези промени. Е, някои по-лесно, други по-трудно и ако настъпят някакви симптоми, би било редно по някакъв начин те да бъдат компенсирани, свързани с нарушения на съня примерно, по-трудно ставане сутрин, по-трудно заспиване вечер. Когато говорим за един час, това време не е много, но би било логично човек да премести времето или да адаптира режима си на сън и на бодърстване. Ако настъпят някакви странични симптоми от това трудно заспиване, трудно събуждане, има различни прийоми, които се предлагат в адаптацията на ритмите и на човешкия организъм. Играта със светло и тъмно, включване по-рано на лампата или загасването й. Различни публикации препоръчват чайове, съдържащи жълт кантарион, коприва или мента. Ако има нужда, естествено. Не е задължително.

Специалистът по психиатрия д-р Веселин Герев обясни, че преместването на часовника с един час напред води до обостряне на оплакванията, свързани със сърцето:

Шведите са направили проучвания, че в понеделника след смяната на часовото време с 60 процента се увеличават хората, които търсят спешна помощ в медицински центрове по повод кардиологични проблеми. Това са аритмии, колебания на кръвното налягане, гръдна болка. А в Щатите пък са установили, че в понеделника след смяната на часовото време с 10 процента се увеличава броят само на инфарктите. У нас кардиолозите казаха, че нямало проблем, ама като провериха посещаемостта на спешните центрове се оказа, че и при нас около 50 процента горе-долу се увеличават тези случаи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев: Ще бъдат реновирани всички гранични пунктове

Ще се търсят средства за ремонт на пътя при Гълъбово, част от международния път Русе - Свиленград , където втори ден има пътни блокади и протести. Това стана ясно от думите на служебния премиер по време наднешното заседание на Министерския съвет. Пред служебните министри Главчев посочи, че пътят при Гълъбово, където се протестира от вчера, не е..

публикувано на 05.06.24 в 12:24

Съдът решава дали да гледа по същество делото за инцидента в тунел "Ечемишка" преди 7 години

Седем години след инцидента в тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус", при който лампа падна върху кола и причини смъртта на 64-годишна жена, Софийският окръжен съд ще решава да даде ли ход на делото по същество.  Жена загина от паднала лампа в тунел на автомагистрала "Хемус" По случая бяха обвинени шестима служители от Пътната агенция, но..

публикувано на 05.06.24 в 12:10

Сириец е задържан след стрелба край US посолството в Бейрут

Сириец е задържан след стрелба днес край посолството на САЩ в Бейрут, съобщи ливанската армия, а дипломатическата мисия заяви, че персоналът ѝ е невредим, предаде АФП. Посолството, разположено в северното предградие Ауакар, е "било обект на стрелба от човек със сирийско гражданство", съобщи армията в социалната мрежа Х. "Военни,..

публикувано на 05.06.24 в 11:43

Децата и изборите - кое вълнува подрастващите?

Кои са важните теми за децата на България в навечерието на изборите за ЕП и за национален парламент? Данни на НСИ и УНИЦЕФ извеждат основни въпроси, които подрастващите поставят. Анкетираните, които са на възраст 10-18 години, формулират много добре някои проблеми и дават конкретни предложения, казва Елена Атанасова, директор "Мониторинг..

публикувано на 05.06.24 в 11:30

Посланикът ни в Кипър: Подготовката за изборите върви без проблеми и оплаквания

Българите, които живеят и работят в Кипър, ще гласуват на изборите 2 в 1 - европейски и парламентарни. Едновременно с тях обаче гласоподавателите в страната ще дадат своя вот и на местни избори - първите след мащабна реформа за децентрализация, сливане и териториално окрупняване на общините.  Кипърските избиратели са изправени пред много..

публикувано на 05.06.24 в 11:28
Камала Харис

Киев приветства участието на Камала Харис в срещата в Швейцария

Киев приветства днес съобщението от Вашингтон, че вицепрезидентката Камала Харис ще участва в предстоящата среща за Украйна в Швейцария, въпреки че по-рано призова за участие на президента Джо Байдън, предаде АФП. Украйна се надява на широка международна подкрепа на срещата по-късно този месец за визията си за условията за прекратяване на..

публикувано на 05.06.24 в 11:16
Владимир Малинов

Министър Малинов обсъжда бъдещето на комплекса "Марица-изток" с кметовете в Старозагорско

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще обсъди бъдещето на комплекса „Марица-изток” с кметовете в Старозагорско, както и с представители на синдикатите. По-рано Малинов участва в международната конференция на "Булатом" в курорта "Ривиера" край Варна, където заяви, че ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само..

публикувано на 05.06.24 в 10:56