Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори етап от Плана за защита на населението стартират във Видинско

Снимка: Радио Видин

До края на деня във Видинско ще бъде стартиран вторият етап от Плана за защита на населението след падналите валежи и рязкото покачване на нивото на Дунав. Заседания проведоха общинският и областният кризисен щаб, на които бяха набелязани мерките за изпълнение при нива на реката от 850 до 930 см. 

В 12.00 часа нивото на реката при Видин достигна 819 см след повишение за последните 24 часа със 112 см, като втори пореден ден нивото се вдига с повече от метър. Измерванията вече се правят три пъти на ден - в 8.00, 12.00 и 18.00 часа. 

Тревожна е информацията за ситуацията в сръбския участък на Дунав, където за следващите дни се очаква нивото на реката да се повиши с до метър и половина, съобщи директорът на видинския клон на "Напоителни системи" Димитър Йоцов, а за четири дни нивото при хидротехническото съоръжение "Железни врати" е свалено с три метра заради очаквания приток. 

Във Видин вече работят пет от общо осемте отводнителни помпени станции заради наводнени терени от подпочвени води край дигите. Състоянието им е добро засега. По данни на "Напоителни системи" не са установени пробойни или слягане на дигите. Те се наблюдават ежедневно, има и четиричасово дежурство в помпените станции. 

Във Видин до края на деня ще бъдат сформирани групите за наблюдение и тези при аварийни ситуации в населените места край реката. Пълнят се 5000 чувала с пясък за диги при крепостта "Баба Вида" и "Телеграф Капия" като има готовност за още 5000 чувала. Ако бъде въведен втори етап, на места допълнително ще бъдат насипани 200 кубика земна маса. 

Очаква се следобед пътят Видин-Арчар да бъде затворен, така че преминаването ще става през Димово по главен път Е-79. Тревожна е също така ситуацията и по течението на Тимок. В Брегово е въведено денонощно дежурство, организирано е и пълнене на чували за диги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

С над метър се е увеличило нивото на Дунав при Лом

Нивото на река Дунав в района на Лом се е покачило с 113 сантиметра през последното денонощие и е достигнало 770 сантиметра. Водата е заляла най-ниските части на пристанището. Работата там продължава само на високите кейове. Останалите са прекратили..

публикувано на 17.05.14 в 15:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се..

публикувано на 06.10.24 в 20:14

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на..

публикувано на 06.10.24 в 19:49