Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на Дунав при Видин спадна малко

| обновено на 19.05.14 в 15:43
Снимка: Ваня Минева


Нивото на река Дунав при Видин се понижи с 19 сантиметра и достигна 810 сантиметра за последното денонощие. Мерките за защита от високи води обаче остават в сила. Следи се и състоянието на дигите.

Взети са всички превантивни мерки, свързани с високото ниво на Дунав и към момента няма пряка опасност от наводнение, каза във Видин министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев:
Дори имаме лек спад в нивото на река Дунав. Не се очаква през близките дни да имаме критична ситуация. Вероятно ще има леко покачване около 23-ти. Имаме готовност, ще имаме добра комуникация с колегите ни, осигурена и е направена необходимата организация тука, дори и предварително бяха направени и изградени тези диги и това, което говорихме с областния управител да направим още един повторен преглед на плановете за действие при кризи. При необходимост, ако, не дай си Боже, се стигне до критична ситуация.
Денонощно ще се следи нивото на Дунав и състоянието на защитните съоръжения, обясни началникът на Видинската противопожарна служба Станислав Генчев.
В момента катер на Гранична полиция с началника на група от областно управление минават откъм мокрия откос, за да проверят състоянието на дигата и ако има дънери или други такива опасни предмети, които евентуално биха компрометирали дигата, ще ги отбележат и след това ще предприемем мерки. Мога да ви докладвам, че към момента няма нищо тревожно.
От Видин министърът на вътрешните работи замина за Лом, където също ще инспектира защитните съоръжения.
В Лом спадането през последното денонощие е с 8 сантиметра. При воден стоеж 816 сантиметра остава в сила обявената вчера трета степен на готовност за действия при кризисни ситуации "Опасност от наводнение". Продължава наблюдението на критичните точка по бреговата ивица, временни диги са изградени на западния кей и в близост до железопътните коловози на пристанището.
Красимир Христов от Кризисния щаб към община Лом прогнозира нов спад в нивото:
Въпреки всичко аз очаквам утре още да падне, тъй като на Ново село има спад с 28 сантиметра. Вода, която по всяка вероятност късно вечерта и утре ще дойде при нас като ниво.
Вече има високи подпочвени води в Орсойската низина. Помпената станция за питейна вода в село Добри дол работи нормално.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Продължава да се покачва нивото на река Дунав в долната част на българския участък

Продължава да се покачва нивото в долната част на българския участък и това ще продължи до края на седмицата, каза в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев : Най-тежко..

обновено на 19.05.14 в 12:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евгения Костадинова, МОН: Категорично не се предвиждат изпити за детска градина

МОН категорично и ясно заяви, че изпити за детска градина и на изход не се предвиждат. Всъщност диагностика на училищната готовност се прави от години, но това не е изпит, а измерване на онези области, които имат децата като знания. Изпити в..

публикувано на 28.05.24 в 14:29
ПАВЕЦ „Белмекен“

Георги Самандов: ВЕЦ "Сестримо" ще гарантира сигурността на енергйната система

Със специална церемония беше отбелязано завършването на ремонта на ВЕЦ "Сестримо", с което приключва ремонтът на каскадата "Белмекен-Сестримо-Момина клисура". Рехабилитацията на ВЕЦ "Сестримо", като част от каскадата, е за 4,4 милиона лева.  В днешната..

публикувано на 28.05.24 в 14:18
Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.

Над 70 държави са потвърдили участие в срещата за Украйна в Швейцария

"Над 70 страни от цял свят са потвърдили до този момент участието си на срещата на върха в Швейцария за Украйна" - така говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано отговори на въпрос във връзка с опасенията, че форумът може да се..

публикувано на 28.05.24 в 14:08
Калин Стоянов

Стоянов за обира в Шивачево: От кутия на "Български пощи" са откраднати 2000 лв., от друга - 400

Две каси са разбити в кметството в град Шивачево при въоръжения грабеж през изминалата нощ. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Той обясни, че след сигнала охранителят е заварил 4-ма маскирани, които произвели..

публикувано на 28.05.24 в 14:00
Георги Първанов

Георги Първанов: Идеята за общата ни история с РСМ трябва да се изпълни с реално съдържание

Идеята за общата ни история с РС Македония трябва да се изпълни с реално съдържание. Надявам се нашите приятели и братя оттатък границата, в Македония, да го разберат и да влязат в режим на диалог , и да се чуят взаимните аргументи. Но..

публикувано на 28.05.24 в 13:29
Украинският президент Володимир Зеленски с белгийския премиер Александър де Кро, 28 май 2024 г.

Белгийската военна помощ за Киев ще се използва само на украинска територия

Цялата военна помощ, която отпускаме на Украйна, ще се използва само на украинска земя - това е записано в двустранното споразумение между Белгия и Украйна, оповестено днес от премиера на кралството Александър де Кро в присъствието на президента..

публикувано на 28.05.24 в 13:07
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дава пресконференция след срещата на външните министри в централата на Организацията на Северноатлантическия договор в Брюксел, Белгия, 5 април 2023 г.

Столтенберг: Нямаме никакво намерение да изпращаме войски на НАТО в Украйна

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той добави, че осигуряването на военна..

публикувано на 28.05.24 в 12:50