Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петро Порошенко е новият президент на Украйна

| обновено на 25.05.14 в 21:29
Петро Порошенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има избран президент на Украйна още на първия тур. Това е Петро Порошенко с 57,31 процента от гласовете. Неговият конкурент от Партия "Отечество" Юлия Тимошенко получава едва 12,39 на сто от гласовете. Следващи във вота са Олег Ляшко с 8,69 на сто и Анатолий Гриценко с 5,98 на сто. Кандидатът на Партията на регионите Михаил Тобкин получава едва 2,35 на сто. Прави впечатление, че националистите Дмитрий Ярош и Олег Тягнибок получават твърде малък процент, съответно 1,08 и 1,45 на сто от гласовете

Петро Порошенко заяви, че първата му мисия като президент ще бъде да прекрати войната и да възстанови мира в Украйна. Първата му визита ще бъда в източната част на страната, която е окупирана от проруски сепаратисти. Порошенко каза също, че Украйна никога няма да признае референдума в Крим и окупацията на полуострова от Русия. Според него Украйна трябва да проведе и парламентарни избори до края на годината.

Можем да кажем абсолютно категорично, че гласува цяла Украйна и аз ще бъда президент на цяла Украйна, каза Порошенко на пресконференция, след като стана ясно, че печели първия тур на президентските избори.

Милиардерът Петро Порошенко е известен като "Шоколадовият крал" заради компанията му за сладкарски изделия "Рошен". Състоянието му е оценено на 1 милиард и 300 милиона долара и, според списание "Форбс", е седмият най-богат украинец. 48-годишният Порошенко е министър на външните работи на Украйна от 2009-а до 2010-а година. От март до ноември 2012-а е министър по икономическото развитие и търговията.

Бизнесменът е известен с проевропейските си възгледи. Той не изключва възможността за диалог с Русия, но обещава на украинците да им върне Крим.

Порошенко подкрепи протеста срещу спирането на преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и свалянето от власт на президента Виктор Янукович.

По време на предизборната си кампания милиардерът обяви, че негов приоритет, ако бъде избран за президент, ще бъде възстановяването на реда в страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Централната избирателна комисия на Украйна очаква избирателната активност да е над 70%.

Провеждащите се днес в Украйна президентски избори могат да се превърнат в повратна точка на продължаващата вече половин година криза и да сложат началото на нейното успокояване. Предварителните президентски избори в Украйна най-вероятно ще..

публикувано на 25.05.14 в 19:51

Над 40 на сто избирателна активност в Украйна към 15 часа

Над 40 на сто е отчетената избирателна активност в Украйна на президентските и местни избори към 15 часа, съобщиха от Централната избирателна комисия на страната. Цифрата е на базата на подадени данни от 116 избирателни окръзи. Очаквано, най-активни във..

публикувано на 25.05.14 в 19:40

Вотът за президент в Украйна се провежда в сложна обстановка

Към 11:00 часа местно (и българско) време избирателната активност на президентските избори в Украйна е била 17,52%, съобщиха от Централната избирателна комисия на страната. Най-много хора са гласували в района на столицата Киев като там активността..

обновено на 25.05.14 в 16:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено, смята премиерът

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено с два месеца, каза служебният премиер Димитър Главчев по време на работна среща в Министерския съвет с участието на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева,..

публикувано на 02.06.24 в 18:10

Украинската армия е започнала да обстрелва руските войски на тяхна територия с американски системи

Украинската армия е започнала да обстрелва руските войски на тяхна територия с американски системи за залпов огън с прецизно насочване, за да попречи на настъплението им към град Харков, съобщава агенция Ройтерс. Вашингтон склони оръжието му да бъде..

публикувано на 02.06.24 в 17:55

Двама арестувани в Истанбул заради срутването на блок, при което загина един човек

Турските власти са арестували двама души във връзка срутването на блок в Истанбул днес сутринта, при което загина един човек, а осем души са ранени, предаде кореспондент на БТА. Двама от ранените са в тежко състояние. Сред пострадалите е едно момиченце на..

публикувано на 02.06.24 в 17:48
Кириакос Мицотакис

Мицотакис към РСМ: Ще поставя въпроса за Преспанското споразумение на срещата на върха на НАТО

Атина днес отново заплаши новите власти в Скопие с последици, ако продължават да не спазват Преспанското споразумение и да не използват конституционното име на страната. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще повдигне темата и на Срещата на върха на..

публикувано на 02.06.24 в 17:41
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция

Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Китай, че се опитва да провали мирната конференция, планирана за средата на този месец в Швейцария, предаде ДПА. 106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в..

публикувано на 02.06.24 в 17:01

Вече са определени 4 от делегатите от Софийската митрополия за Патриаршеския събор

Епархийските избиратели от Софийската митрополия избират делегати за предстоящия на 30 юни Патриаршески избирателен църковен събор.    Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх Гергана Станчева, която е един от..

публикувано на 02.06.24 в 16:59

Велошествие в София за международния ден на велосипеда

По улиците на София премина велошествие, организирано от сдруженята "За Земята" и "Велоеволюция" и организацията "Софенхаген". Повод е международният ден на велосипеда.  Площадът пред катедралата "Александър Невски" се изпълни с предимно млади хора и..

публикувано на 02.06.24 в 16:22