Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

210 години феминизъм? Това не е шега, а рожден ден на писателката Жорж Санд


Една голяма френска писателка днес става на 210 години днес. Ако ви кажа че това е Амандин Орор Люсил Дюпен, вероятно някои от вас ще се чудят, коя пък е тази.  Ако обаче използвам другото и име, ще ви звучи познато. Жорж Санд е родена на 1 юли 1804 г. в Париж.

210 години феминизъм? Можем ли днес на 1 юли 2014 година да зададем този въпрос когато цитираме думите на изключителната френска писателка Жорж Санд: "Светът ще ме познае и ще ме разбере някой ден."- пише Жорж Санд до критиците си. "Но ако този ден все пак не дойде, това не е толкова важно. Аз ще посоча пътя на много жени."

Мъжкият литературен псевдоним, мъжките дрехи – това са само външен израз на тази революция, която предприема прочутата френска писателка, и то малко след една по-известна революция – Френската.

Освен с литературата, която създава, Санд остава известна с революционното си скандално поведение на еманципирана жена.

Родена в благодорническо семейство, омъжена за такъв, тя бяга от имението им с 8 години по-младия си любовник Жюл Сандо, също писател в Париж. Пишат и подписват заедно текстовете си във Фигаро като Ж.Санд. 

По-късно първия си ключов роман “Индиана”, Амандин Орор подписва като Жорж Санд и от тогава този псевдоним остава в литературната история. След най-известните и винаги по-млади любовници на Жорж Санд са Алфред дьо Мюсе и 5 години по-младият Фредерик Шопен.

С  помощта на гласа на актрисата Виолета Бахчеванова, който се пази в Златния фонд на БНР ще чуем няколко ключови момента от романа "Мопра" на Жорж Санд. Записът е 1984 г. и колкото и да е странно женският глас на актрисата придава особен смисъл на изповедта на Бернар Мопра от чието име се води разказа в романа на Жорж Санд. Този роман, често е определян като  феминистки манифест от преди почти два века, защото авторката - Жорж Санд защитава правото на жените да получат образование и да се омъжват по своя воля и по любов. Лирическият герои Бернар Мопра е благородник, пропит от родово високомерие, а в главната героиня Едме, Жорж Санд въплъщава идеала си за жена - силна, интелигентна и смела. "Тя е безстрашна, защото със словото си може да покорява, подчинява, отдалечава от себе си или привлича всеки", както пише доц. Рени Йотова от СУ. "Не се страхува от общественото мнение, нищо не може да пречупи гордостта й, никога не би могла да понесе любовно насилие или мъжкото господство".

Целият материал на Ирина Недева за Жорж Санд можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба

Изложба "Към небето" за българската авиация и самолетостроене

Легендарните години на българската авиация и самолетостроене са представени в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Историци и авиомоделисти ни връщат в годините, когато бойната ни авиация е наброявала 602 самолета и вертолета и още преди това, когато българските авиатори са писали световната история като например, че първият нощен..

публикувано на 11.05.24 в 10:30

15 години "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

За 15-и пореден път в Пловдив ще се проведе Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който по традиция има пролетно и есенно издание.  Тази пролет форумът ще събере елитни солисти и ансамбли - началото на 12 май от 18.30 ч. ще постави блестящият цигулар Светлин Русев с програма от солови пиеси, а заедно с него на финала ще свирят..

публикувано на 10.05.24 в 17:48
Национален музей „Борис Христов“

Фестивалът "Борис Христов" чества две важни годишнини

През 2024-тa честваме 110 години от рождението на незабравимия български бас Борис Христов, а фестивалът, който носи неговото име, закръгля своите две десетилетия. Организатор и домакин на събитието е Националният музей "Борис Христов" - софийският дом на големия артист. Именно в това издание, което ознаменува двете кръгли годишнини, форумът..

публикувано на 10.05.24 в 17:01
Яйце от крава, мляко от кокошка - изложба

В Художествена галерия - Добрич откриха изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка"

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията,..

публикувано на 10.05.24 в 16:19
Стоян Радев

Стоян Радев: Да обичаш е умение, което се придобива с търпение

Тази вечер – 10.05, от 19 часа в Столичния куклен театър е премиерата на "И ние играем Ромео и Жулиета". Режисьор на спектакъла е Стоян Радев. "Идеята на Камен Асенов, който е актьор в Кукления театър, беше да тръгнем от там, че има вражда между  драматичните и куклените актьори. Това е находчиво хрумване, през което навлизаме в шекспировата..

публикувано на 10.05.24 в 15:48
Димитър Карамфилов и Константин Костов (от ляво на дясно)

"Джаз концерт по Мусоргски" на Константин Костов и Димитър Карамфилов на 12 май

В края на 19 век в изкуството се заражда ново направление - така нареченият реализъм . Постепенно Европа започва да излиза от романтичните украси в произведенията на изкуството и в него път си проправят обективизмът и истинската картина на действителността. Може би това е естествен процес, в който изкуството се развива – през замечтания поглед и..

публикувано на 10.05.24 в 14:52
Тони Дуковски

Тони Дуковски - "Детето на Враца", издаде първата си книга

Любимият фотограф на врачани Тони Дуковски, наричан от местната общественост "Детето на Враца", издаде първата си книга. Заглавието ѝ е популярният врачански израз - "И те така, те". Представянето на книгата събра много хора в градското читалище.  "Аз се изправих срещу нещастието, дадено ми от природата и човешка грешка, за да го..

публикувано на 10.05.24 в 14:30