Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум "Дни на балканските култури" се провежда в рамките на фестивала "Мултикултурен Люблин" 2014

Снимка: сайта на Добре дошли в Люблин



Форум "Дни на балканските култури" се провежда в рамките на фестивала "Мултикултурен Люблин" 2014

“Учете бългрски език… и то къде… в Люблин, Полша”. Да, това е възможно, а се оказва и че е доста дърсена специалност в Университета "Мария Кюри-Склодовска" (UMCS) в Люблин, където преподава и  Камен Рикев, преподавател по български във Факултета по славянски филологии на СУ; от 2011 г.

Балканистиката представлява двугодишна специализация, достъпна за всички студенти от Университета в 4. и 5. курс (т.е. магистърско обучение) и на практика функционира като втора специалност. Учебният план включва български + втори балкански език (по избор между румънски, гръцки и сръбски), както и курсове по история на балканските литератури и по балканска култура.

Успоредно с аудиторната заетост специализацията предвижда ежегодно организиране на Дни на балканските култури, както и двуседмична теренна практика в балканските държави. През 2014 г. се организират третите Дни, които след първоначалния си успех, за първи път този май са включени в големия градски фестивал Мултикултурен Люблин.

" Преподаването на балканската проблематика при нас разчита на цялостен поглед с равноправно отношение към отделните балкански култури, т.е. без етноцентрични нагласи. Същевременно (и без да противоречи на горното твърдение) основният езиков акцент е безспорно българският (изхождайки от убеждението, че при подобно обучение винаги има водещи езици/литератури/култури)." каза  Камен Рикев.

Тазгодишният форум Дни на балканските култури (23-28 май) изпълнява и прагматична цел: от октомври 2014 г. българистичното обучение в Люблинския университет ще се реализира не в рамките на славянската филология (както бе досега), а на балканистика като нова бакалавърска (и впоследствие - дай Боже - магистърска) специалност.

За популяризиране на новата специалност и на българския език Катедрата по славянско езикознание предприе сериозна рекламна кампания: изготвяне на плакати и листовки, стартиране уейбсайт и Ютюб канал специален промоционален клип (с безкористното съдействие на българския музикален лейбъл Music Clinic Records).

Самата програма на Дните през тази година също е особено богата: фотоизложба на студентите от миналогодишната теренна практика, концерт на полската джаз-фолк формация  Саракина, чийто ръководител Яцек Греков (поляк) е възпитаник на Техническия университет в София, но и почитател на кавала и гайдата, в резултат на което групата е изпълнител на великолепна балканска музика (силни български акценти), макар и непозната в България.
Предвидена е също презентация с дегустация на типични балкански ястия (таратор, мусака, кебапчета и лютеница); фолклорни работилници по балкански танци (за студенти, но и за деца от детска градина). Накрая, предвиждат се и презентации и дискусионен панел с балкански учени (сред които българи като проф. Мариана Цибранска (БАН), проф. Галя Симеонова-Конах от Познанския университет, доц. Елена Николова от ПУ - филиал Смолян и др.).

На тържественото откриване със специален плакет и грамота от МОН ще бъде отличен Люблинският и Хелмски православен архиепископ Авел за принос към България и българистиката, както и към поддържане на кирилометодиевската традиция в Полша. Държа също да подчертая, че през последните години се радваме на подкрепата и чудесното сътрудничество с Н. Пр. г-н Василий Такев, българския посланик в Полша.
Цялото интервю на Ирина Недева с Камен Рикев мож да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба

Изложба "Към небето" за българската авиация и самолетостроене

Легендарните години на българската авиация и самолетостроене са представени в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Историци и авиомоделисти ни връщат в годините, когато бойната ни авиация е наброявала 602 самолета и вертолета и още преди това, когато българските авиатори са писали световната история като например, че първият нощен..

публикувано на 11.05.24 в 10:30

15 години "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

За 15-и пореден път в Пловдив ще се проведе Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който по традиция има пролетно и есенно издание.  Тази пролет форумът ще събере елитни солисти и ансамбли - началото на 12 май от 18.30 ч. ще постави блестящият цигулар Светлин Русев с програма от солови пиеси, а заедно с него на финала ще свирят..

публикувано на 10.05.24 в 17:48
Национален музей „Борис Христов“

Фестивалът "Борис Христов" чества две важни годишнини

През 2024-тa честваме 110 години от рождението на незабравимия български бас Борис Христов, а фестивалът, който носи неговото име, закръгля своите две десетилетия. Организатор и домакин на събитието е Националният музей "Борис Христов" - софийският дом на големия артист. Именно в това издание, което ознаменува двете кръгли годишнини, форумът..

публикувано на 10.05.24 в 17:01
Яйце от крава, мляко от кокошка - изложба

В Художествена галерия - Добрич откриха изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка"

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията,..

публикувано на 10.05.24 в 16:19
Стоян Радев

Стоян Радев: Да обичаш е умение, което се придобива с търпение

Тази вечер – 10.05, от 19 часа в Столичния куклен театър е премиерата на "И ние играем Ромео и Жулиета". Режисьор на спектакъла е Стоян Радев. "Идеята на Камен Асенов, който е актьор в Кукления театър, беше да тръгнем от там, че има вражда между  драматичните и куклените актьори. Това е находчиво хрумване, през което навлизаме в шекспировата..

публикувано на 10.05.24 в 15:48
Димитър Карамфилов и Константин Костов (от ляво на дясно)

"Джаз концерт по Мусоргски" на Константин Костов и Димитър Карамфилов на 12 май

В края на 19 век в изкуството се заражда ново направление - така нареченият реализъм . Постепенно Европа започва да излиза от романтичните украси в произведенията на изкуството и в него път си проправят обективизмът и истинската картина на действителността. Може би това е естествен процес, в който изкуството се развива – през замечтания поглед и..

публикувано на 10.05.24 в 14:52
Тони Дуковски

Тони Дуковски - "Детето на Враца", издаде първата си книга

Любимият фотограф на врачани Тони Дуковски, наричан от местната общественост "Детето на Враца", издаде първата си книга. Заглавието ѝ е популярният врачански израз - "И те така, те". Представянето на книгата събра много хора в градското читалище.  "Аз се изправих срещу нещастието, дадено ми от природата и човешка грешка, за да го..

публикувано на 10.05.24 в 14:30