Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зинаида Златанова готова да оттегли проекта за нов Наказателен кодекс

Снимка: BGNES

"Познавайки добре работата на Европейската комисия, смело мога да допусна, че интересът и към окончателното приемане на новия Наказателния кодекс няма да приключи преди неговото влизане в сила“ , заяви  вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по време на поредното обществено обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс.

Необходимостта от нов кодекс, уреждащ наказателната политика на държавата, има трайно присъствие в партньорските доклади на Европейската комисия през последните години  - каза още Златанова.

"Ако смятате, че този Наказателен кодекс  ни е достатъчен, аз съм готова да отстоявам това разбиране пред Европейската комисия. Приемете ли това, можем, съвместно с професионалната общност да се опитаме да убедим Европейската комисия, че целите на мониторинга могат да се изпълнят и със стария Наказателен кодекс"- посочи Златанова, след като изслуша позициите на представители на съдилищата, прокуратурата и адвокатурата.

Защо министърът на правосъдието изрази готовност да оттегли проекта за нов Наказателен кодекс и какво е мнението на професионалната общност по проблема- разговаряме с доц. д-р Ива Пушкарова, специалист  по наказателно право  и  член на работната  група по новия НК.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.