Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Браншови организации настояват за таван от 300 хил. евро на земеделските субсидии

Европейски съвет ЕС Брюксел европейско знаме
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До края на юли България трябва да заяви в Брюксел решението си за начина, по който ще се разпределят европейските субсидии по схемата за директни плащания на площ.

Постигането на съгласие между браншовите организации в земеделието и ресорното министерство се оказа невъзможно. Браншовите организации считат за скандално публикуването на документ „Концепция на Министерството на земеделието и храните относно прилагането на директните плащания в Република България от 2015 г.”, който, според тях, е  едностранно предложен от Министерството на земеделието  и  обезсмисля напълно обсъжданията на специалната работната група по прилагането на директни плащания след 2015 г.

Браншовите организации заплашиха, че ще сезират Европейската комисия за отказа на министерството да се съобрази с позициите на земеделците и нарекоха публичния дебат "фиктивен". Според земеделците, всички браншови организации са се обединили около искането да бъде наложен таван на субсидиите до 300 хил. евро и да бъде отменен политическия ангажимент за изплащане на 1250 евро на дребните фермери.

Това, според агробизнеса, не е икономически обосновано плащане и ще доведе до увеличаване на сивата икономика. Повече по темата чуйте от коментара  на председателя на Българската биволовъдна асоциация Димитър Зоров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.