Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето българи не се чувстват европейци

55% от европейците подкрепят еврото, показа последният Евробарометър. 36% са против. Най-много привърженици има в Естония (80%), най-скептична е Великобритания (едва 16% "за").Любопитен е  фактът ,че  България се нарежда сред единствените 6 страни, в които мнозинството е против единната валута (42% "против" срещу 41% "за").

Нито една от тези шест страни не принадлежи към еврозоната. България заедно с Италия и Гърция са единствените държави членки на ЕС, където повече от половината от хората не се чувстват граждани на Европейския съюз, става ясно от първите резултати от пролетното изследване на общественото мнение в ЕС "Евробарометър", публикувани вчера на сайта на службата.

Делът на запитаните, които са отговорили, че не се чувстват граждани на ЕС в България е 53 процента, в Италия - 50 процента, а в Гърция - 51 процента.  35 процента от гражданите на Европейския съюз имат положително отношение към Съюза, което е нарастване с 4 процентни пункта в сравнение с последното проучване през есента на 2013 г., става ясно от изследването.

Средно 56 процента от европейските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на ЕС. Най-голям оптимизъм за бъдещето на ЕС са изразили малтийците, румънците и литовците, а еврооптимистите в България са 62 процента.

В отговор на въпроса кои са двата най-важни проблема на ЕС, средно над една трета от европейците смятат, че това са икономическата ситуация (39 процента) и безработицата (34 процента).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.