Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС разширява помощните мерки за млечния сектор заради руското ембарго

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС обяви допълнителни мерки за подпомагане на европейските фермери, засегнати от руската забрана за внос, като разшири помощните мерки и за млечния сектор. Ценовите сигнали на европейския млечен пазар показват, че руската забрана за внос започва да се отразява на този сектор, се посочва в изявление на комисаря по земеделие Дачиан Чолош.

В отговор ЕК реши да заплати за съхраняването на мляко, масло, мляко на прах и някои видове сирене за срок от три до седем месеца. Очакването е така да се задържи падането на цените и да се даде време на производителите да намерят алтернативни пазари.

ЕС не може да определи точен бюджет, тъй като все още няма яснота какви видове сирена ще могат да бъдат съхранявани. Цената зависи от обема, няма официален таван, заявяват още от ЕК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.