Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме "Европейската нощ на учените"

Снимка: архив

За поредна година в България се отбелязва  "Европейската нощ на учените", която е инициатива на Европейския съюз  с няколко годишна давност, когато в края на септември, последния петък срещу събота в цяла Европа, едновременно, подобно на другите европейски нощи се случват събития, с които се показват учените като хора, които имат живот извън лабораториите си,т.е. човешката страна на науката.

София се включва за девети път в Европейската нощ на учените , като по този начин се присъединява към инициативите в над 300 града в Европа.Цялата програма се финансира през една от програмите на ЕК, това е „Мария Кюри” по Хоризонт 2020. Тази година нощта на учените съвпада с датата, в която Европа отбелязва и Европейския ден на езиците. Така, че има едно интересно съчетание - науката като един глобален език на човечеството.

26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа, да осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и разнообрази обхвата на изучаваните езици, за да повиши нивото на многоезичност и междукултурно рабирателство , да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа, да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст.

За най-интересното от програмата на "Европейска нощ на учените 2014" и "Европейски ден на езиците"  разказва Любов Костова, директор на Британския съвет.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.