Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се решава през кои банки ще се изплащат гарантираните депозити в КТБ

| обновено на 24.11.14 в 12:03

Фондът за гарантиране на влоговете заседава в момента за одобрението на деветте банки, през които ще се изплащат гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка.

Крайният срок, в който трябва да бъдат оповестени имената на банките, през които ще бъдат изплатени гарантираните депозити, е утре. Твърде вероятно обаче е това да стане и днес в следобедните часове. 

Още миналата седмица на среща на премиера Бойко Борисов, представители на Асоциацията на търговските банки и новия управител на фонда Радослав Миленков стана ясно какъв ще бъде броят на банките, през чиито клонове вложителите ще могат да получат парите си от 4-ти декември.

Първоначално 13 банки бяха подали предложения за изплащането, като миналата седмица стана ясно, че те ще бъдат девет. За да бъде избрана определена банка за изплащане на част от гарантираните вложения в Корпоративна търговска банка, тя трябва да отговаря на условието да има широка клонова мрежа. 

Неофициално е известно, че вече са проведени и тестове, така че да се гарантира безпроблемното изплащане. То ще започне на 4-ти декември, а крайният срок е пет години след началото. Именно затова новият шеф на Фонда Радослав Миленков призова вложителите да не се струпват още първия ден. Миленков бе категоричен, че ще се говори с банките да останат отворени и поне първата събота и неделя след началото на изплащането, за да може да се поеме потокът от хора. Премиерът Бойко Борисов гарантира, че ще бъде осигурена сериозна охрана на целия процес. 

По предварителна информация вложителите ще бъдат разпределени служебно по ЕГН в коя банка ще могат да вземат парите си. Първата транзакция ще бъде безплатна за тях. Хората могат или да вземат парите си в брой, или да ги вложат в някои от продуктите на банката, от която получават парите си, както и да ги прехвърлят по сметка в друга банка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Софийският градски съд отложи делото за фалита на КТБ

Софийският градски съд отложи гледането на делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка. Причината производството временно да бъде спряно са жалби във Върховния административен съд срещу отнетия лиценз на банката. Те са заведени от фирма..

обновено на 24.11.14 в 11:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди без ток и проблеми с транспорта заради мощна буря във Великобритания

Бурята „Ашли“ връхлетя Британските острови с пълна сила.  Това доведе до отменени полети, излизащи от коритата си реки и очаквания за наводнения. Метеорологичната служба издаде „предупреждение за опасност за живота“ и прогнозира щети на сгради, прекъсване..

публикувано на 21.10.24 в 04:06
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия с проевропейско послание преди изборите

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили отправи проевропейско послание по време на митинг на опозицията преди изборите в края на седмицата. Тя призова хората да гласуват срещу управляващата партия „Грузинска мечта“.   "Няма нищо по-ценно от свободата и..

публикувано на 21.10.24 в 03:07

„Кариера и живот - защо в България?“ - форум от платформата „България иска теб“

В неделя в сградата на Кралското географско дружество в Лондон се състоя форум на тема „Кариера и живот - защо в България?“, организиран от платформата „България иска теб“ (Bulgaria Wants You) на продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов.  Нашият..

публикувано на 21.10.24 в 02:54

Големи части от Куба остават без ток заради урагана "Оскар"

Големи части от Куба остават без ток заради урагана "Оскар", който достигна североизточните части на страната. Днес властите потвърдиха за частичен срив на мрежата в западните провинции на Куба, включително в столицата Хавана. Според Националния център..

публикувано на 20.10.24 в 22:14

Малко над 17 000 души гласуваха за районни кметове във варненските райони "Приморски" и "Одесос"

Изборният ден на частичния вот във Варна приключи, няма сигнали за нарушения.  За кмет на район "Одесос" са гласували 7 410 души - 10.99%. В най-големия район на Варна - "Приморски", 11,31% от имащите право на глас са отишли до урните, или 9 800..

публикувано на 20.10.24 в 21:46
Язовир

Иззеха 25 коша за улов на раци в язовир "Дяково"

25 коша за раци открили във водитe на язовир "Дяково" инспектори от сектор "Рибарство и контрол" - Кюстендил след извършени поредица от проверки на обекта, съобщаватот дирекцията. Използането на такава технология за улов е забранено. Екипите..

публикувано на 20.10.24 в 21:37

Приключил е огледът на жп прелеза в Трявна, където влак блъсна човек

Приключил е огледът на жп прелеза в Трявна, където по-рано днес влак блъсна мъж и той почина на място. Пътниците във влака, движил се от Горна Оряховица в посока Стара Загора, ще продължат, след като чакат вече четири часа. Влак блъсна човек на..

публикувано на 20.10.24 в 20:12