Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на една изчезнала общност - евреите от Карнобат научаваме от надгробните плочи казва изследователят д-р Цви Керен

Снимка: www.dw.de


Какво научаваме от мълчаливите надгробни плочи?

Тази седмица беше представена книгата " История на една изчезнала общност - евреите от Карнобат " в Центъра за култура и дебат "Червената къща".  Книгата е издадена на английски език от Американския научен център София и представя на практика резултатите от дългогодишното изследване върху еврейския некропол до Карнобат.

Авторът - Д-р Цви Керен е роден в София, но от малък живее в Израел и е член на кибуца Хар-Менахем.

В последните 20-тина години той изследва бъгарската еврейска общност и по-специално гробищата, които фотографира, картографира и документира. Той ръководи документирането и фотографирането на 200 хиляди документа от основните архиви в София и други градове. Цви Керен е редактор на "електронните досиета" на 34-те различни еврейски общности в България в Музея на Диаспората в Тел Авив. Като османист за първи път той се връща  в България след 1989г. за да прави изследвания на еврейските общности в рамките на Османската империя.

Тогава, в последния момент на научната си визита, той научава за малко известното еврейско гробище в Карнобат.  Какво става след това ще чуем от интервюто на Ирина Недева с д-р Цви Керен - авторът на изследването "История на една изчезнала общност- евреите от Карнобат".

От 1993г. до днес д-р Керен установява липсата на доста надгробни плочи в еврейския некропол. Установени и описани са близо 1000 на брой, но като се има предвид, че най-старата еврейска надгробна плоча е от 17 век, това е нереално малък брой за близо четирите века. Поради качествето на мрамора може да се предпложи, че много от надгробните плочи, особено по-красиво изписаните от тях са откраднати. 

Предполага се, че надгробни плочи от еврейското гробище в Карнобат са използвани в една от фурните в градчето, както и че отделни образци са били използвани в домакинствата и дворовете.

От останалите плочи обаче научаваме това, което иначе липсва като документи за изчезналата еврейска общност.

Първите евреи се заселват в Карнобат през 16 и 17 век когато това селище става клъчово комуникационно място в Османската империя. Еврейската общност не е многобройна, но на фона на също така малкото селище Карнобат е значителна. За жалост обаче не са запазени много документи, които да хвърлят светлина върху живота на еврейската общност. Причина за това е и унищожаването на синагогата през 60-те години на ХХ век по времето на управлението на БКП. Последните евреи напускат Карнобат с т.нар. "алия" - пътуването обратно към земите на предците преди и по време на създаването на държавата Израел през 1948г.

Косвени документи за еврейската общност са тези са участието на евреите от Карнобат във войните - Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война.

Въпреки че евреите са се доказали като пълноценни български граждани, давали жертви по време на войните за родината си България, периодът на Втората световна война, когато България е съюзник с Третия райх на Хитлер се оказва труден за еврейските общности.

Семейството на самия явтор - д-р Цви Керен е изселено от родната София в Плевен. Деветгодишният тогава Цви Керен обаче още помни спомена за човешката подкрепа, което семейството му получава от българското семейство, при което се оказва настанено по време на изселването. Въпреки, че по закон евреите е трябвало да си плащат наем в местата където са пратени, българскато семейство Илиеви категорично отказва да взимат наем от изселеното еврейско семейство.


Съдбата отрежда на Цви Керен, който напуска България като малко момче, да живее в един от кибуците в Израел, и десетилетия по-късно да се върне като изследовател в страната, където се е родил.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д-р Иван Литвиненко

Няма непреодолими проблеми с терена, върху който ще се строи Националната детска болница

Държавата няма план как ще се справи с кадровия проблем за бъдещата Национална детска болница. Това стана ясно след среща на представители на Обществения съвет със здравния министър Галя Кондева.  Общественият съвет иска в МЗ да има хора, които да отговарят за Детската болница На днешната среща не е обсъждан въпросът с даденото и впоследствие..

публикувано на 10.05.24 в 14:25
Израелски танк  и екипажът му край границата с Газа в Южен Израел.

Израелски танкове превзеха основната пътна артерия, която разделя Рафах

Израелски танкове превзеха основната пътна артерия, която разделя източната от западната част на Рафах в Ивицата Газа, като обкръжиха цялата източна част на този град в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Съобщава се за ожесточени сражения между израелските сили и бойци на палестинските ислямистки групировки "Хамас" и "Ислямски джихад"...

публикувано на 10.05.24 в 13:49
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

МВР: Значителен спад на броя на шофьорите, употребили алкохол и наркотици

Има проблем с намирането на терени, на които МВР да съхранява автомобили, отнети от пияни и дрогирани водачи. Това заяви пред журналисти в София вътрешният министър Калин Стоянов: "Имаме значителен спад на броя на установените шофьори, които си позволяват да управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици! Да, има..

публикувано на 10.05.24 в 13:46

В Смолянска област към момента няма установен случай на коклюш

В Смолянска област към момента няма установен случай на коклюш. Регионалната здравна инспекция взема превантивни мерки. Още през миналия месец от РЗИ - Смолян са изпратили писма до всички общопрактикуващи лекари в региона, които трябва да проверят пациентските си листи и да издирят децата без имунизация срещу коклюш.  Ваксината трябва да се постави..

публикувано на 10.05.24 в 13:39

Пиар експерти: Избирателната активност няма да е висока

Кампанията стартира още с разглобката , каза пред БНР пиар експертът Диана Дамянова. В момента тя вижда две странности, едната от които е социологията, която дава резултати при една сравнително висока избирателна активност, каквато, според нея, няма да има. Отчаянието е тотално , подчерта тя. Въпреки голямото предлагане на "предизборната..

публикувано на 10.05.24 в 13:33
Жозеп Борел

Испания, Ирландия и други страни от ЕС планират да признаят държавата Палестина на 21 май

Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз планират на 21 май да признаят държавата Палестина, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс. Борел каза това снощи преди очакваното днес гласуване в ООН по палестинската кандидатура за пълноправно членство в световната..

публикувано на 10.05.24 в 13:31
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Над 200 служители от различни ведомства участват в акцията в складовете на "Лукойл"

Над 200 служители от различни ведомства участват в започналата тази сутрин акция в складовете на Лукойл. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. "Започват щателни проверки, масирани проверки във всички данъчни складове на "Лукойл Нефтохим"-Бургас, както и на "Лукойл България" ЕООД. Проверката е назначена по разпореждане на премиера..

публикувано на 10.05.24 в 13:26