Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат с 20 лева минималната заплата от 1-ви януари

| обновено на 01.12.14 в 15:11
Снимка: БГНЕС


От 1-ви януари минималната работна заплата ще се увеличи с 20 лева и ще достигне до 360 лева. В средата на годината ще има още едно увеличение и от 1-ви юли новият размер на минималната работна заплата ще бъде 380 лева, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след извънредното заседание на кабинета, на което бяха приети бюджетите на държавата, на общественото осигуряване и на Здравната каса.

През следващите две години също ще има ръст на минималната работна заплата, но този път на една стъпка от 40 лева, съответно до 420 лева през 2016-а и 460 лева през 2017-а година.

Горанов съобщи, че вече е отпуснат заем от държавния бюджет на Фонда за гарантиране на влоговете, за да се осигури безпроблемното изплащане на гарантираните депозити в КТБ. Заемът е до 2 милиарда лева, като може да не бъде усвоена цялата сума. Той е за срок до пет години и половина и лихва 2,95 на сто, като на всеки 15 април фондът ще прави лихвени плащания, а вноските, които банките правят към него, гарантират заема. 


Вложителите в КТБ да не се редят на опашки още от първия ден и да не теглят парите си в брой, призова Владислав Горанов. 

Това би провокирало и битова престъпност и би изложило на несигурност спестяванията на хората. 
Догодина страната ни ще поеме нов дълг от 8 милиарда лева, като с по-голямата част от него ще се платят стари задължения, обясни още Горанов.
Друг инструмент, който би могъл да финансира дефицита, е продажбата на активи, т.е. приватизацията. Но, няма какво да приватизираме за 2,5 милиарда, и докато държавата за следващите години е на дефицит, дългът ще се увеличава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Владислав Горанов предлага увеличение на два етапа на минималната заплата догодина

Увеличение на минималната работна заплата на два етапа догодина ще предложи министърът на финансите Владислав Горанов . Така тя ще достигне 380 лева. Иначе това, което може да се произведе като новина, е – след заседанието на Националния..

публикувано на 30.11.14 в 13:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид..

публикувано на 26.06.24 в 13:18
Партия

На консултациите при президента "Величие" се обяви за програмно правителство

Представители на най-малката парламентарно представена партия "Величие" - Николай Марков, Виктория Василева, Дарин Георгиев и Георги Куков, са на при президента в рамките на обявените консултации преди връчването на първия проучвателен мандат за..

публикувано на 26.06.24 в 13:14

Прокуратурата разследва длъжностно лице от МОН за пране на пари

Прокуратурата разследва длъжностно лице от Министерство на образованието и науката за неизгодна сделка и пране на пари.  Срещу него е образувано досъдебно производство от разследващ инспектор от Антикорупционната комисия за това, че  в периода..

публикувано на 26.06.24 в 13:12

Товарен влак ударил лек автомобил в Русенско

Товарен влак е ударил лек автомобил рано тази сутрин.  Инцидентът е станал малко преди 8:00 часа в междугарието Моруница - Бяла, Русенско. Товарната композиция е ударила автомобила, който е пресичал линията при задействан прелез.  Няма..

публикувано на 26.06.24 в 13:04

Продължава израелската офанзива в района на Рафах

Израелската армия продължава офанзивата в района на Рафах. Тази нощ са нанесени удари и в северната част на Ивицата Газа. Интензивни престрелки са избухнали в западния квартал Тел ас-Султан на Рафах. Бойци на "Хамас" и "Ислямски джихад" са..

публикувано на 26.06.24 в 12:51

Собственици на фотоволтаични централи на протест при плевенското с. Ясен

Протестиращи собственици на фотоволтаични централи затвориха тази сутрин за 20 минути пътя София - Русе при плевенското село Ясен. Те настояват КЕВР да промени методиката за изчисление на цената на тока, който добиват, с мотива, че тя ги обрича на..

публикувано на 26.06.24 в 12:38
Пламен Тончев в НС, 26 юни 2024 г.

Пламен Тончев: ДАНС работи и по сигнал на премиера за решението за изграждане на болница "Мама и аз"

Председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев беше изслушан от Народното събрание за действията на службата около искането на частна фирма да строи частна педиатрична клиника, докато държавата се бави със своя проект за..

публикувано на 26.06.24 в 12:24