Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изплащането на гарантираните депозити от Корпоративна търговска банка

| обновено на 04.12.14 в 15:29
Снимка: БТА

Всички 255 хиляди вложители в Корпоративна търговска банка с гарантирани депозити могат да получат парите си от днес. 

От Фонда за гарантиране на влоговете съобщиха, че към 16:30 часа 25 хиляди вложители в Корпоративна търговска банка са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на общо 1 милиард и 70 милиона лв.

Председателят на Фонда за гарантираните влогове Радослав Миленков каза, че има само спорадични спънки, като стари лични карти, сгрешени ЕГН-та и несъгласие на вложителите с размера на сумите, които трябва да им бъдат изплатени.

Средствата се изплащат в девет търговски банки. Част от тях ще изплащат сумите в определени клонове, други ще дадат възможност на клиентите да получат парите си във всеки избран офис.

Разпределението на вложителите става по последната цифра от единния граждански номер за физическите лица и единен идентификационен номер или БУЛСТАТ за фирмите. От Фонда за гарантиране на влоговете и от финансовото министерство призоваха всички вложители да не се редят на опашки още от първия ден, тъй като могат да получат парите си в рамките на следващите пет години и препоръчаха да не се теглят големи суми пари в брой.

Първата банкова операция за гарантираните суми до сто хиляди лева ще бъде безплатна. За по-големите суми ще струва 12 лева, обясни Миленков. Ако парите се теглят в брой – теглене на суми до три хиляди лева, таксата е три лева, след което с нарастване на сумата таксата нараства. 

Част от обслужващите банки са дали указания, че ако вложителят иска да изтегли по-голяма сума в брой, трябва да си осигури и охрана. Министър Владислав Горанов каза: Абсолютно никакъв смисъл няма да затворят под дюшеците си, образно казано, една огромна налична сума в брой.

Спестяванията в чуждестранна валута се изплащат в български лева, като се използва курсът, определен от БНБ за 4-ти декември. 

Ако ЕГН-то или фирменият номер завършват на нула, обслужващата банка е ДСК. При последна цифра едно вложителите трябва да се обърнат към Обединена българска банка, две – Юробанк, известна като Пощенска банка, три –  Райфайзен банк, четири – Алианц България. Уникредит Булбанк ще обслужва клиенти с последна цифра пет и шест. При седем в края на номера клиентите трябва да се обърнат към Централна кооперативна банка, а при осем към Сибанк. Първа инвестиционна банка ще обслужва вложителите с последна цифра девет и чуждестранните лица.

Във Варна нямаше напрежение днес, показа проверка на кореспондентката ни там Даниела Стойнова. Репортажът, излъчен в предаването "Нещо повече", можете да чуете в звуковия файл. 


Спокойно беше и в Бургас, повечето от анкетираните от кореспондентката ни там Даниела Костадинова заявиха, че ще прехвърлят депозитите си в други банки. Репортажът, излъчен в предаването "Нещо повече", можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Няма струпване на хора и напрежение пред банките за изплащане на депозитите на вложители в КТБ

Проверка на "Хоризонт" показва, че банките в столицата, които изплащат влогове на клиентите на Корпоративна търговска банка, са създали добра организация. Ситуацията пред няколко банкови клона провери репортерът на БНР Евелина Стоянова: Нямаше опашки и..

публикувано на 04.12.14 в 09:44

Десетки вложители пред сградата на КТБ

Десетки вложители на КТБ не могат да си вземат спестяванията и са връщани от банките за допълнителни документи. Час и половина те чакат пред сградата на КТБ, където се оказва, че има срив в системата.  Как може? Толкова време, цяло лято. Изведнъж идваме..

публикувано на 04.12.14 в 11:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу..

публикувано на 27.09.24 в 20:32

Осветяват сградата на Художествена галерия в Плевен в златисто за един час

В Плевен точно в 20.00 часа за 60 минути емблематична сграда ще бъде осветена в златисто. Така плевенчани се присъединяват към световната кампания Light it up Gold в знак на подкрепа на децата с рак. В златист цвят ще бъде осветена..

публикувано на 27.09.24 в 20:16
Снимката е илюстративна

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни. Жълт и оранжев код за порои и бури ще са в сила през уикенда. Румънските синоптици очакват наводнения и до 100 литра дъжд на квадратен метър. Температурите ще паднат значително - от 30 на..

публикувано на 27.09.24 в 20:09
Иван Кондов

Министър Кондов се срещна с ливанския си колега Абдула Бухабиб в кулоарите на Общото събрание на ООН

В кулоарите на Общото събрание на ООН служебният министър на външните работи Иван Кондов се е срещнал за кратко с ливанския си колега Абдула Бухабиб, съобщават от пресцентър на МВнР. Двамата са обсъдили тревожните развития в обстановката в..

публикувано на 27.09.24 в 19:50

В Кюстендилско р. Струма е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания

До 120 литра в секунда вода от река Струма се подават по ВиК мрежата в Кюстендил, което е половината от необходимия дебит за града. Реката в Кюстендилско е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания, коментират експерти по..

публикувано на 27.09.24 в 19:38
Володимр Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложи край на войната

Доналд Тръмп обеща да сложи бърз край на войната в Украйна, ако спечели втори президентски мандат. Това е война, която никога не трябваше да се случва и ние ще я решим, каза кандидатът за президент на републиканците след като се срещна в Ню..

публикувано на 27.09.24 в 19:31
Виза Недялкова

Виза Недялкова: Има "кръвопускане" от журналистиката към други занимания

Има "кръвопускане" от журналистиката към други занимания, като политически пиар. Много добри журналисти минаха към различни партии да създават образа на техните началници, също и в рекламата.  На мен не ми е много приятно да говоря против колегите,..

публикувано на 27.09.24 в 19:31