Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетите на общините за 2015 година- къде намалиха и къде добавиха средства местните парламенти

Борис Николов: "Тежък е новият бюджет"

Във Враца ще разчитат на европейските проекти

Кметът на община Белоградчик отбеляза, че основният проблем е изравнителната субсидия
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Няма да увеличават размера на местните данъци и такси във Враца през следващата 2015 година - това е добрата новина, която се роди след публичното обсъждане на рамката на бюджета за догодина, предаде сътрудникът ни Жоро Александров. В същото време общинската управа планира да не променя качеството на предлаганите публични услуги, да запази социалната си програма и продължи ремонтите на инфраструктурата.

Очакваните средства за местни дейности и дофинансиране на държавни дейности са 15 963 313 лева. Прогнозата е направена въз основа на прогноза за следващата година и събиране на просрочени около 5 000 000 лева, които до този момент не са влезли в хазната от местни данъци и такси.

В община Враца са на мнение, че ситуацията през следващата година ще е по-благоприятна във финансово отношение, заяви по време на публичното обсъждане на бюджета Румяна Маринова- директор на дирекция "Финансово-счетоводна дейност" в община Враца:

"Трансферите от държавния бюджет са по-благоприятни за община Враца… Очакваните местни приходи от данъци са в размер на 3 863 000 лева, а не данъчните - 8 408 440 лева."

Общинското ръководство планира увеличение на парите за образование- с 11% ще се дофинансира издръжката на детските градини. Очаква се средствата в това направление да са около милион и половина.

Увеличение с 33% се предвижда за насърчаването на деца с творчески възможности. Столовото хранене на учениците ще бъде допълнено с 210 000 лева, още толкова ще са парите за обезщетения на домакинства, след изричното разрешение за това на общинския съвет. За извънучилищни и младежки дейности са предвидени 317 000 лева, а до 80 000 лева отиват за изграждането на нови детски площадки.

СнимкаОколо 500 000 лева са предвидени през следващата година за изграждане и поддръжка на уличната пътна мрежа, а за инвестиционни разходи и текущи ремонти- 1 300 000. За озеленяването на Враца са заложени към 300 хиляди лева, а до 150 хиляди за предотвратяването на щети, причинени от бедствия, аварии и катастрофи. Културата в община Враца ще бъде финансирана с около 150 000 лева.

И още малко цифри от следващия бюджет на Враца Румяна Маринова:

"За спортно-туристически прояви, поддръжка на спортни бази и съоръжения- до 140 200 лева. Като финансирането ще е от данъчни приходи и изравнителната субсидия от държавния бюджет… За финансиране на спортните клубове- до 380 000 лева, като парите ще дойдат от данъчни приходи и изравнителна субсидия."

Амбицията на местната власт е да компенсира липсата на средства с активно разработване и участие в европейски проекти през следващия програмен период. Тази линия на поведение не е нова и продължава досегашната работа на администрацията.

Основната цел на Бюджет 2015 в община Белоградчик е запазването на финансовата стабилност и недопускане на излишни рискове. Въпреки финансовата криза, приоритети отново са образованието, социалният сектор, пътната инфраструктура, поддържане на общинската собственост, спортът и културата. Сътрудникът ни Иванка Петрова разговаря с кмета на община Белоградчик Борис Николов.

"Тежък е новият бюджет, но ще приключим успешно следващата 2015 година"- каза Борис Николов. Кметът отбеляза, че основният проблем за общината е изравнителната субсидия.

"Механизмът на формирането на формирането на изравнителната субсидия това са количествени показатели, които не дават точни измерения и несправедливо се разпределя този бюджет. А това е единственото перо, което общините по-свободно, разбира се с решение на общинските съвети, разполагат с тези средства и допълнително развиват определени обществени дейности и потребности."

Още при сравняването на бюджета на община Мездра, който за 2014 година е 11 610 847 лева, а за 2015 година е 10 819 187 лева става ясно, че през новата година ще има намаление на разходите, предаде Петко Котларски.  

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.